Winterseizoen bij de SNE:
warm aanbevolen

Ook in het komende winterseizoen kunt u weer op de Stichting NVBS-Excursies rekenen. Dat begint al op zaterdag 2 december als in NVBS Centraal in Amersfoort het jaarprogramma voor 2018 wordt gepresenteerd en de Europese bestemmingen bekend worden gemaakt. Op vrijdag 29 december staat de Oliebollenrit met Mat ’46 op het programma. En begin februari is het weer tijd voor de Winterreis naar Oostenrijk en Slovenië. U dacht aan een winterstop? Niet bij de SNE!

door Ronald Bokhove


Presentatie jaarprogramma

Op 2 december wordt in NVBS Centraal het jaarprogramma 2018 gepresenteerd. Van de meerdaagse reizen wordt de bestemming bekendgemaakt en voor enkele dagexcursies worden de plannen gepresenteerd. Dat gebeurt in een ongedwongen sfeer, waarbij de koffie met stroopwafel klaar staat. Om 12.30 en 14.30 uur neemt de SNE u in twee identieke presentaties van een uur mee naar de meest interessante bestemmingen. Vragen staat vrij. Vooraf, in de pauze en na afloop kunt u bijpraten of kennismaken met uw (toekomstige) reisgenoten. Leden en niet-leden zijn van harte welkom, aanmelden is niet nodig.

Oliebollenrit

In 2013 was de verwarming defect en werd Muizeneus 273 te elfder ure vervangen door Hondekop 386, maar dit jaar gaat het dan echt gebeuren en trekken we er op vrijdag 29 december met het tweewagenstel Mat ’46 van het Spoorwegmuseum op uit. We starten halverwege de ochtend in Utrecht Centraal voor een rit door Noord-Holland. Boeken is mogelijk vanaf vrijdag 10 november als de aankondiging op de website en in Op de Rails 2017-11 verschijnt.

Tijdens de Oliebollenrit op 29 december aanstaande staat een rit met materieel ’46-treinstel 273 op het programma. In de jaren zeventig was dit materieel nog een dagelijkse verschijning op de Stichtse Lijn (Den Dolder – Baarn). Op 15 juli 1973 reisde Nico Spilt met treinstel 221 van Baarn naar Utrecht. Op kruisingsstation Soest stond treinstel 278 te wachten tot het spoor naar Baarn weer vrij was.

Winterreis

Een sneeuwgarantie wordt niet gegeven, maar het moet wel gek lopen wilt u tussen donderdag 8 en zondag 18 februari tijdens de SNE-Winterreis in de Alpen geen winterse omstandigheden aantreffen. Het zwaartepunt ligt in Oostenrijk, hoewel we eerst naar Ljubljana rijden. Vanuit de Sloveense hoofdstad wordt een rondrit gemaakt, deels met gehuurd getrokken dieselmaterieel. Vanuit Graz wordt met een railbus de Graz-Köflacher Bahn bezocht en wordt een tramexcursie gemaakt. Op de smalsporige Murtalbahn wordt met een extra gemengde dieseltrein naar Tamsweg gereden. Na een vrije dag in het Duitse Ulm wordt naar Nederland teruggereisd. Als richtbedrag kan € 1350 voor een gedeelde tweepersoonskamer en € 1625 voor een eenpersoonskamer worden aangehouden. Boeken is mogelijk vanaf woensdag 1 november via de website, de aankondiging verschijnt ook in Op de Rails 2017-11.

Tijdens de winterreis ligt het zwaartepunt op Oostenrijk waar onder meer de Graz-Köflacher Bahn met een bezoek wordt vereerd. Op de foto de VT10 “Roter Blitz” op 30 juni 2006 in Voitsberg.
Foto: Florian Probst – Wikipedia.

En dan nog dit…

Aan de Verre Reis naar Iran is in het julinummer van NVBS Actueel al de nodige aandacht besteed. Het gaat er nu echt van komen: het avontuur vindt plaats tussen zondag 8 april en zondag 22 april 2018. De inschrijving start op 10 november met publicatie in Op de Rails en op de website. Vooral de website biedt veel informatie: hier wordt ook een dag-tot-dagprogramma geplaatst plus de nodige tips en aandachtspunten om het verblijf in dit exotische spoorland zo aangenaam mogelijk te maken. Als richtbedrag kan € 3600 voor een gedeelde tweepersoonskamer en € 4350 voor een eenpersoonskamer worden aangehouden.

Waarom sjouwen met de koffers tijdens de reis naar Iran als ze ook met de raildraisine mee kunnen?
Foto: Bern Seiler.


Print Friendly, PDF & Email

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. De website en het maandblad Op de Rails vermelden daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe men zich voor een reis kan aanmelden, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit. Een aantal reizen staat ook open voor niet-leden van de NVBS. Uiteraard hebben NVBS-leden bij het boeken voorrang en krijgen zij korting.
De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS excursie traditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE.