Verenigingsnieuws NVBS

samenstelling: Oege Kleijne


Foto’s van aansprekende en leuke NVBS-activiteiten gezocht

Zowel voor de NVBS-website als voor uitingen op sociale media is de NVBS op zoek naar foto’s die uitdrukken hoe leuk activiteiten zijn die door de vereniging georganiseerd worden. Dat kunnen dus afbeeldingen zijn die gaan over de railreizen en -excursies (ook van de afdelingen) of NVBS-jubilea, maar ook plaatjes van de gezellige en boeiende bijeenkomsten bij de lokale afdelingen of in NVBS Centraal. Voorbeelden? De Railquiz, open dagen en de Nieuweledendag. Dus duik eens in je digitale fotoarchief en help de NVBS aan leuke, lokkende en informerende foto’s die we in onze NVBS-uitingen kunnen en mogen gebruiken. Geef wel even aan wat er op de ingezonden foto’s precies te zien is en wat je zo getroffen heeft dat je de foto(‘s) inzendt. Je kunt de digitale bestanden mailen aan socialmedia@nvbs.com. Uiteraard geef je daarmee ook toestemming aan de NVBS die foto’s te mogen publiceren.

Petten met een verhaal

In de vitrines in NVBS Centraal ditmaal een presentatie van petten, ingericht door Georg Groenveld en Han Geijp, beiden actief bij het Historisch Genootschap De Blauwe Tram. Han Geijp schrijft als toelichting: ‘In de vitrines zijn spoorpetten opgenomen uit Oostenrijk, de voormalige DDR, Tsjecho-Slowakije, Polen, Turkije en zelfs uit China. Al deze petten zijn verzameld vanaf de jaren zestig tot begin van deze eeuw.
Blauwe petten van conducteurs en rode exemplaren van stationschefs zijn te bezichtigen. Zelfs een blauwe wintermuts en een zwartleren pet van een machinist van de Deutsche Reichsbahn. In de jaren zestig kwam tweemaal daags in Gmünd in het Walviertel (Oostenrijk) een Tsjecho-Slowaakse stoomloc binnen en nam de machinist desgevraagd bij de volgende rit het gevraagde attribuut mee.
Tijdens een stoomsafari in Polen reageerde een stationschef op het verzoek door naar buiten te lopen en een ladder tegen een aangrenzend gebouw te plaatsen. Op de eerste etage trok de man een luik open en kroop naar binnen. En ja hoor, hij had de vraag begrepen en kwam met een rode PKP-pet (chapka) naar beneden!
Het Chinese spoorpersoneel bood ongevraagd alles te koop aan, van complete uniformen tot enorm grote nummerplaten van stoomlocomotieven. In de vitrines zijn ook onderscheidingstekens van de Poolse en Chinese Spoorwegen opgenomen.’

 

De bijzondere samenstelling van petten in de vitrines. Foto: Han Geijp.

Nog geen NVBS-lid? Lees dan deze aanbieding

De NVBS heeft voor de laatste twee maanden van dit jaar een bijzondere kennismakingsaanbieding: tot 1 januari 2018 ben je voor slechts een tientje lid (€ 5 als je nog geen 25 jaar bent) en het welkomstpakket met de kalender 2018 krijg je dan gratis. Natuurlijk ontvang je ook Op de Rails en kun je deelnemen (tegen gereduceerd tarief) aan afdelingsavonden door het hele land en een kijkje nemen bij bijvoorbeeld de afdeling modelbouw in Den Haag, de NVBS-winkel en de -bibliotheek. Uiteraard hoopt de NVBS dat je ook in 2018 het lidmaatschap voortzet. Deze aanbieding is in het kader van de opmaat naar de tienduizendste liker van de Op de Rails-Facebookpagina. Lees snel verder op de Facebookpagina (bovenste bericht), want er worden zelfs gratis lidmaatschappen uitgedeeld.

Raadsel rond familiefoto’s grotendeels opgelost

Oud-Hagenaar Jan Hansen heeft het raadsel (zie het Verenigingsnieuws van september 2017) rond de familiefoto’s grotendeels weten op te lossen. De foto met de tramrails is gemaakt in de keerlus van het eindpunt Kwartellaan van de HTM. De andere is hoogstwaarschijnlijk op de niet ver daar vandaan gelegen Sportlaan gemaakt. Hier is nog net een stukje van een bovenleidingpaal te zien. In die periode (1935 – 1940) was deze wijk overigens gedeeltelijk nog in aanbouw.

De ouders van Hans de Haan naast de rails van de keerlus van het eindpunt Kwartellaan van de HTM.

 

Weinig aanwijzingen, maar mogelijk is deze foto eveneens in Den Haag genomen en wel op de Sportlaan.

Gratis adverteren in NVBS Actueel

NVBS-leden die gratis boeken, tijdschriften of andere zaken aan andere railliefhebbers willen overdoen, kunnen gebruikmaken van NVBS Actueel. Het gaat alleen om korte tekstadvertenties. Een e-mail aan nieuwsbrief@nvbs.com volstaat.

Alvast voor de agenda: 30 december, ruilbeurs in NVBS Centraal

Voor wie graag tevoren op de hoogte is van de NVBS-evenementen: op 30 december organiseert de NVBS in NVBS Centraal in Amersfoort een ruil- en verkoopbeurs van hobbygerelateerde spullen. Wil je aan de beurs deelnemen (tafel 75 x 150 cm), geef je dan op via john.vdwal@nvbswinkel.com met een globale opgave van wat je wilt aanbieden. Het aanbod kan bestaan bijvoorbeeld uit treinbordjes, vervoerbewijzen, foto’s, koersborden, lijnfilms, tijdschriften, dvd’s en modelspoorartikelen. Spoor- en tramboeken zijn hiervan uitgesloten, ook is commerciële verkoop niet toegestaan. Na de aanmelding ontvang je een bevestiging met de voorwaarden en het beursreglement. Er zijn maximaal tien (gratis) tafels beschikbaar. Nadere informatie volgt in het novembernummer van NVBS Actueel.