Station Wijlre

Van rode diesel naar ‘Roter Brummer’

tekst en foto’s: Paul van Baarle


Wijlre is een dorp in Zuid-Limburg en was tot 1981 een zelfstandige gemeente. Sindsdien maakt ze deel uit van de gemeente Gulpen-Wittem.

Het station van Wijlre werd in 1853 geopend aan de spoorlijn Maastricht – Aken. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd in 1959 vervangen door een standaard haltegebouw van het type Vierlingsbeek, ontworpen door W. Kloos.

De spoorwegkaart Zuid-Nederland zoals opgenomen in het spoorboekje 1978/’79 van de Nederlandse Spoorwegen (NS) laat goed de locatie van Wijlre zien.

De sluiting van het traject tussen Kerkrade en Simpelveld op 29 mei 1988 betekende ook het einde voor de stoptreindiensten tussen Schin op Geul en Simpelveld. Het stationsgebouw van Wijlre werd door de NS gesloten. Tot 1992 reden hier nog wel de treinen Maastricht – Aken, maar die stopten niet in Wijlre. Op de foto van 6 september 1981 was het station van Wijlre nog open en daarom prijkte toen het embleem van de NS nog op het dak.

Op dezelfde dag om 15.16 uur vertrok het rode dieselmotorrijtuig DE1 40 als trein 6560 van Valkenburg naar Heerlen (via Simpelveld en Kerkrade). Deze rode dieseltjes waren hier jarenlang een vertrouwd beeld, totdat ze door de grotere en gemoderniseerde broers van de serie DE2 werden vervangen. Op de achtergrond langs het perron staat nog de DE1 41 die bewaard is gebleven als “Blauwe Engel” in de collectie van het Nederlands Spoorwegmuseum.

35 jaar later – op 23 oktober 2016 – liggen niet alleen de sporen nog in het station Wijlre, maar links op de achtergrond is ook nog steeds het stationsgebouw te zien. Inmiddels is in het gebouw een snackbar gevestigd, maar het doet sinds 1995 ook weer dienst als stationsgebouw van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). De ZLSM exploiteert de spoorlijn tussen Kerkrade en Schin op Geul (voorheen ook tot Valkenburg) en de zijtak van Simpelveld naar Vetschau, Duitsland. De belangrijkste attractie voor de toeristen zijn de met een stoomlocomotief getrokken treinen. De van de Deutsche Bahn overgenomen “Roter Brummer” (Schienenbus) komen echter voor de spoorwegliefhebber wat dichter in de buurt bij de dieselherinneringen aan “vroeger”.

In de collectie van de ZLSM bevindt zich tevens het gele dieseltreinstel DE2 179 dat tot 1992 voor de NS door Wijlre heeft gereden op de dienst naar Aken, maar dit stel moet nog gerestaureerd worden. Hoe geweldig zou het zijn als we dit treinstel hier weer op de baan zouden mogen herbeleven?

Als u trouwens goed naar de laatste foto heeft gekeken en vervolgens denkt: ‘Wat zit daar nou op de voorkant van de trein?’ Dan is de verklaring: op deze dag werd de Teddyberen Expres gereden.


 
Print Friendly, PDF & Email

Toen en…

In deze rubriek leggen we twee foto’s naast elkaar van een bepaalde locatie in binnen- of buitenland waarop in de loop der tijd interessante ontwikkelingen op railgebied te zien zijn. Heeft u ook twee foto’s van hoogwaardige kwaliteit die voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst aan de redacties.

Mail de redacties

Handige links:

station Wijlre-Gulpen op Stationsweb

Info over de DE1 en Blauwe Engel op Wikipedia

Info over de “Roter Brummer” op Wikipedia (in het Duits)

Zuid-Limburgse Stoomtrein maatschappij (De Miljoenenlijn)

Treinstel 179 omschrijving bij de Nederlandse Museummaterieel Database