Het Kamperlijntje en met oude motorrijtuigen op smalspoor door de Duitse Harz

Wie het Kamperlijntje nog vrijwel onaangetast als diesellijn wil beleven moet daar niet al te lang mee wachten. Of wat dacht u van railromantiek met oude motorrijtuigen in de Duitse Harz?

door Paul van Baarle

SPOOR

Het Kamperlijntje op de schop

De spoorlijn tussen Zwolle en Kampen zal vanaf december 2017 worden geëxploiteerd door Syntus met elektrische treinstellen van het type FLIRT 3. Nu is dit nog het laatste spoortraject zonder bovenleiding waar dieseltreinstellen DM ’90 van de Nederlandse Spoorwegen rijden. Met de eerste werkzaamheden voor het nieuwe station Stadshagen en het saneren van het klassieke spoorwegemplacement van Kampen is reeds een begin gemaakt. Tussen juni en september 2017 zullen er geen treinen maar bussen rijden vanwege het vernieuwen van de rails en het aanbrengen van de bovenleiding. Wie nog het oude Kamperlijntje-gevoel wil ervaren moet dus niet al te lang meer wachten.

Echte winters en klassieke spoorwegemplacementen worden steeds schaarser, maar op 19 januari 2017 konden beide nog beleefd worden bij vertrek van Buffel (DM '90) 3429 uit Kampen. Foto: Paul van Baarle.

Echte winters en klassieke spoorwegemplacementen worden steeds schaarser, maar op 19 januari 2017 konden beide nog beleefd worden bij vertrek van Buffel (DM ’90) 3429 uit Kampen. Foto: Paul van Baarle.

KLEINBAHN

Duitsland: met een 62 jaar oude motorwagen op smalspoor door de Harz

De Harzer Schmalspurbahnen (HSB) zijn vooral bekend vanwege de inzet van stoomtreinen. Daarnaast beschikt de HSB voor het stillere dagelijks vervoer over een aantal motorwagens. Hiervan zijn vijf stuks nieuw gebouwd voor deze spoorwegmaatschappij in 1996-1999 (nummers 187 015-019) en drie stuks (nummers 187 011-013) zijn overgenomen van de Inselbahn Langeoog, een kleine spoorwegmaatschappij op het gelijknamige Duitse Waddeneiland. De motorwagens 187 011 en 187 013 werden in 1955 door Talbot geleverd aan de Kreis Altenaer Eisenbahn AG en kregen vanwege hun vormgeving bij de HSB de bijnaam “Fischstäbchen” (“vissticks”). Een van deze motorwagens wordt momenteel vanuit Nordhausen ingezet. De andere motorwagen rijdt vanuit Quedlinburg dagelijks de treinnummers 8950-8957 gedurende de winterdienstregeling (tot en met 28 april 2017). Een ritje met zo’n 62 jaar oude motorwagen door het fraaie Selketal is genieten van pure smalspoorromantiek.

railtips 02 20170124-1258

“Fischstäbchen” 187 011 is onderweg op een winterse Selketalbahn vlak voor de halte Sternhaus Haferfeld, 24 januari 2017. Foto: Paul van Baarle.

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In de rubriek “En nog even dit…” kwamen al regelmatig tips voor het fotograferen van treinen. Het stijgende aantal lezers recht­vaardigde een eigen, zelfstandige plek in de nieuwsbrief.

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen: nieuwsbrief@nvbs.nl.