British Trams Online: barstensvol

actueel tramnieuws

door Paul van Baarle

Voor iedereen die belangstelling heeft voor de huidige trams en “light rail” in het Verenigd Koninkrijk biedt British Trams Online een schat aan informatie. De Initiatiefnemer en webmaster van de Engelstalige British Trams Online is Gareth Prior, een tramliefhebber in hart en nieren. De site richt zich op de actuele stand van zaken en niet op bijvoorbeeld trambedrijven die opgeheven zijn. Sinds 2002 hebben niet minder dan 2,6 miljoen kijkers de site bezocht. Hieronder een bondige beschrijving van de belangrijkste rubrieken.

Materieeloverzichten

Deze website biedt een perfect overzicht van alle trambedrijven, musea en locaties waar momenteel trams aan te treffen zijn. Zie hiervoor het overzicht in de rechter kolom. Van elke tram worden gegevens vermeld, waaronder de fabrikant, bouwjaar, afleveringsdatum, beschildering etc.

Het materieeloverzicht van de Midland Metro (Birmingham) leert ons dat de huidige trams door het Spaanse CAF gebouwd zijn tussen 2013 en 2015. Tram 22 rijdt richting Grand Central te Corporation Street in juni 2016. Foto: Gareth Prior.

Foto’s

De meer dan 650 fotoseries uit de periode 2002-2017 bieden vele uren kijkplezier en geven een uitstekend beeld van de moderne en klassieke trams in het Verenigd Koninkrijk.

Railagenda

Uiteraard kondigen de individuele trammusea hun evenementen aan op hun eigen websites, maar dit is een van de weinige plaatsen op het internet waar een totaalbeeld van deze evenementen te vinden is. Met links worden de geïnteresseerden vervolgens direct naar de desbetreffende websites geleid. Daarnaast biedt British Trams Online een rubriek met actueel nieuws en een verkiezing tot “Tram van het jaar”.

De jaarlijkse ‘Illumination Tours’ in Blackpool is een evenement om te agenderen. In september 2016 staat de “Western Train” in de tramlus Pleasure Beach.
Foto: Gareth Prior.

Print Friendly, PDF & Email

Link van de maand

In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips: nieuwsbrief@nvbs.com


Het materieeloverzicht op British Trams Online

– Beamish (The Living Museum of
the North)
– Birkenhead Heritage Tramway
– Black Country Living Museum
– Blackpool and Fleetwood Tramway
– Crich Tramway Village
– Docklands Light Railway
– Douglas Horse Tramway
– East Anglia Transport Museum
– Edinburgh Trams
– Fleetwood Heritage Leisure Trust
– Great Orme Tramway
– Heaton Park Tramway
– London Tramlink
– London Transport Museum
– Long Marston
– Manchester Metrolink
– Manx Electric Railway
– Midland Metro
– North Eastern Electrical Traction Trust
– Nottingham Express Transit
– Riverside Museum (Glasgow Museum of
Transport)
– Seaton Tramway
– Snaefell Mountain Railway
– South Yorkshire Supertram
– Summerlee Heritage Park