NVBS-afdeling Oost (Arnhem): Bouw, aflevering en toelating van spoorwegmaterieel

Even een trein bouwen en die laten rijden op het spoor? Vergeet het maar! Wim Pollaert, vroeger werkzaam bij Bombardier, vertelt over zijn ervaringen. Wat komt erbij kijken eer een trein op het spoor mag en de reiziger erin plaats kan nemen. Wat gebeurt er tijdens de bouw, het afleveren en toelaten van een trein?
Wim, eigenaar van spoorwegmaatschappij Pollarisrail, vertelt ook over zijn ervaringen bij de aanbesteding van de Vechtdallijnen, waaraan zijn bedrijf deelnam en waar Arriva als winnaar uit de strijd kwam.
Tot slot komt ook het Fyra-debacle ter sprake, waar Wim Pollaert ook zijdelings bij betrokken was. Kortom, het belooft een verrassende avond te worden.
De avond wordt op 2 maart 2016 (aanvang 20.00 uur) gehouden in Gebouw De Uithoek in Arnhem, gelegen in de noordwestelijke hoek van het emplacement Arnhem Berg, Noordelijke Parallelweg 128. Bereikbaar met buslijn 9 richting Schaarsbergen, halte Veluwestraat; instappen bij NS-station Arnhem, uitgang Sonsbeekzijde. Ook niet-leden zijn van harte welkom.
Meer informatie over het programma van de afdeling Oost op de NVBS-website.

Het ombouwen van een elektrische ÖBB-talent in de werkplaats van het Oostenrijkse Bludenz. Foto: Wim Pollaert.


NVBS-afdeling Drechtsteden (Dordrecht): Alles is verdwenen of veranderd – een reis door Nederland in zwart-wit

Voor velen is Peter van der Vlist een bekende door zijn publicaties – vooral historische artikelen – in Op de Rails. Ook tijdens deze avond blikt hij terug en wel op de periode 1965 – 1985. Op deze avond zal blijken hoezeer “alles is verdwenen of veranderd”.
Tijdens deze presentatie zien de toeschouwers vele tientallen zwart-witfoto’s van diverse stations en emplacementen, maar ook van allang verdwenen materieeltypes, zoals mat ’36, ’40, ’46 en ’54 en het dieselmaterieel: van DE1 tot en met DE5. En natuurlijk de verschillende series elektrische en dieselelektrische locomotieven. Daarnaast beelden van de Franse proeflok (de voorbode van de NS 1600), de komst van de eerste Sprinter en IC3 en de eerste dagen van de Zoetermeerlijn. Herinneringen dus aan een boeiende periode.
Datum: 15 maart 2016, aanvang 20.00 uur. Plaats van handeling: Dordrecht, Andreaskerk, Jacob van Heemskerkstraat 19. Bereikbaar met Arriva-buslijn 4 naar Wielwijk. Uitstaphalte Admiraalsplein. Ook niet-leden zijn van harte welkom.
Meer informatie over het programma van de afdeling Drechtsteden op de NVBS-website.

Een foto uit lang vervlogen tijden. Vanaf de oostzijde van het Amsterdam CS het gelijktijdige vertrek van twee treinen in de richting van Amsterdam Muiderpoort op 5 juni 1972. Foto: Peter van der Vlist.


Hart van Brabant (Tilburg): British Railways steaming through the fifties and sixties, deel 2

Presentator Hans van Poll neemt de aanwezigen in Tilburg mee op reis door het Groot-Brittannië van de jaren vijftig en zestig. Voor de pauze komt de Western Region van de Britse spoorwegen aan bod. Die was tot 1948 – het jaar van de nationalisering – het domein van de Great Western Railway, de meest traditionele van de vier grote spoorwegmaatschappijen en ook de oudste. Zij was al in 1835 opgericht. Geen wonder dat deze maatschappij de grootste moeite had om in 1948 de eigen identiteit op te geven. De locomotieven met het typische GWR-uiterlijk trokken treinen met klinkende namen als de Cornish Riviera Express of de Cambrian Coast Express. Het vervolg na de pauze vormt de legendarische Somerset & Dorset Railway. Als er één spoorlijn is waarvan het verdwijnen in de jaren zestig van de vorige eeuw nog steeds wordt betreurd, dan is het wel de S&D-lijn van Bath (nabij Bristol) naar Bournemouth aan de zuidkust. De lijn bezat werkelijk alles waarvan een spoorwegliefhebber kon dromen: reizigers- en vakantietreinen, uitgevoerd met een grote verscheidenheid aan locomotieftypen, volop goederentreinen en schilderachtige stations, steile hellingen (die voorspanbedrijf noodzakelijk maakten), viaducten en tunnels. En dat alles ingebed in het prachtige landschap van zuidwest Engeland. Voor de agenda: 29 maart 2016, 20.00 uur, Tilburg (West), Wijkcentrum ’t Sant, Beneluxlaan 74. Bereikbaar met bussen richting Westermarkt. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Meer informatie over het programma van de afdeling Hart van Brabant op de NVBS-website.

Het vlaggenschip van de voormalige Great Western Railway was de “KING class”. Op de foto loc 6019 KING HENRY V nabij Kingskerswell, april 1962. Het grote “train reporting number” Z28 verraadt dat we met een excursietrein te maken hebben, die op weg is van Kingswear aan de “Engelse Riviera” naar London Paddington. Foto: Colour Rail.


[printfriendly]

Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil hen namelijk laten kennismaken met deze informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entree­prijs (lees: kostenvergoeding voor zaal­huur), meestal 2,50 euro.

Een agenda met alle activiteiten van de NVBS-afdelingen is te vinden op nvbs.com.