Waar en wanneer zijn
deze foto’s genomen?

door Oege Kleijne


Het Team Digitaal van de NVBS is op zoek naar de plaatsen en soms ook de data waar en waarop bepaalde foto’s zijn gemaakt, omdat deze informatie niet of niet compleet door de fotograaf is aangeleverd. In deze aflevering vier foto’s, genomen in Nederland en Luxemburg, van Baron d’Aulnis de Bourouill, Jan Voerman en onbekende fotografen.
Wie meer informatie heeft over onderstaande foto’s – het liefst met onderbouwing – stuurt een e-mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.

De bak van een motorrijtuig van de Utrechtse tram ergens in Nederland. De enige informatie die bekend is: het is een vakantiewoning. Wie weet welke tram dit is geweest, waar en wanneer deze foto is gemaakt en wie de fotograaf is?

Een foto van goederenwagen 7003 van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij van de hand van Baron d’Aulnis de Bourouill en genomen op 1 augustus 1931. De hamvraag: waar is deze opname in Limburg gemaakt?

Jan Voerman fotografeerde dieselmotorrijtuig Z 121 van de Luxemburgse spoorwegmaatschappij CFL ergens in de jaren vijftig. Het Team Digitaal wil graag de naam van de plaats weten en het liefst ook een nadere aanduiding van het jaar van deze opname.

Coupérijtuigen ergens in Nederland. Een ronduit pittige opgave: waar en wanneer is deze foto genomen en wie is de fotograaf?

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com.