Nieuwe aanwinsten van
de NVBS-bibliotheek

Niet alleen boeken kunnen bij de NVBS-bibliotheek geleend worden, ook bestaat er keuze uit een enorme verzameling dvd’s, waarvan een van de vele nieuwe aanwinsten hier vermeld wordt. Verder een boek over de bouw van Mallet-stoomlocomotieven voor het Indonesische eiland Java en tot slot een ode aan bijzondere treinen, stations en architectonische hoogstandjes.

BOEKEN


Lenen of reserveren:
Ci-430.233.

De bouw van Mallet-locomotieven voor Java bij Hanomag, Hannover in 1923, door Ton Pruissen, Nederlands, Engels, Duits, uitgave: Deutsche Gesellschaft für EisenbahnGeschichte (DGEG) in 2016, 72 bladzijden. Drietalig: Duits, Engels en Nederlands.

Dit rijk geïllustreerde, prachtige zwart-witfotoboek uit 2016 met teksten en uitgebreide onderschriften door NVBS-erelid Ton Pruissen, begint met de geschiedenis van de Hanomag-fabriek in Hannover. Daarna komen de spoorwegen op Java aan de orde, alsmede een beknopte beschrijving van de stoomlocomotieven van het type Mallet met 2 x 4 aangedreven assen. Dit type lijkt enigszins op de Bergkoningin, ook een Mallet, die in het Spoorwegmuseum in Utrecht staat.
Het boek besteedt ook aandacht aan de bouw van de Hanomag-locomotief in foto’s.
Ten slotte nog zestien overdrukken uit de “Hanomag Nachrichten” uit 1924 met – in het Duits – een gedetailleerde beschrijving van deze machine. Zeer aan te raden voor stoomlocomotief-adepten!
Lenen of reserveren: Ci-430.233.


Lenen of reserveren:
Sa-000.275.

Railway Masterpieces – Railway Masterpieces: Celebrating the world’s greatest trains, stations and feats of engineering, door Brian Solomon, Engels, 160 bladzijden, uitgegeven in 2003 door Newton Abbot: David and Charles.

Dit is een boek uit 2003, dat over locomotieven, treinen, stations, kunstwerken zoals viaducten, tunnels en dergelijke gaat.
Wat komen we dan tegen? Bij locomotieven/treinen: The Rocket, de Grasshopper met verticale ketel, maar ook Mallards, Big Boys en ook de Burlington Zephyr, de Fliegende Hamburger en Shinkansen.
Bij het deel stations: St.Pancras, Milano C, Leipzig, Grand Central Terminal en bij de kunstwerken: diverse bijzonder lange en hoge Amerikaanse viaducten en bruggen, maar ook de Forth Bridge en de Moffat-tunnel en ten slotte zelfs de Kanaaltunnel.
Eigenlijk allemaal behoorlijk basic, maar alles wordt goed beschreven en mooi geïllustreerd.
De eerste indruk van dit boek was “mwoah”, maar bij nadere bestudering, blijkt het de moeite van het bekijken waard, dus…
Lenen of reserveren: Sa-000.275.


DVD

Lenen of reserveren:
Sa-770.061.

Eisenbahn-Paradies Cuba – Dampflok-Oldtimer und Taiga-Trommeln, uitgegeven door Bahn-Extra Video in 2001, speelduur: 56 minuten.

Suikerriettreintjes met aftandse Baldwin-, Alco- en Henschel-normaal- en smalspoorlocomotieven.
Slecht of beter gezegd niet onderhouden hobbelig spoor, locomotieven die je verbazen dat ze überhaupt nog rijvaardig zijn en gammele goederenwagens, die bij de fabriek gewoon leeggekanteld worden. Let ook op het dieselrangeerlocomotiefje van onbekende afkomst.
En dan ineens ook passagierstreinen met “communistische” diesellocomotieven zoals onder andere de Ludmilla.
Het klinkt onaardig, maar zo is het niet gemeend: die slordigheid is een lust voor het geordende West-Europese oog! Dan ook nog een railbus. Dat zou maar zo een omgebouwde DDR IFA-bus kunnen zijn. Dus, komt dat zien!
Lenen of reserveren: Sa-770.061.

Rutger Ruempol


Print Friendly, PDF & Email
Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com. Let op: alleen leden kunnen reserveren en lenen.

Direct lid worden van de NVBS