Spoorzoeken in Zeeland en ‘flexen’ rond Lyon

De Stichting NVBS-Excursies organiseert een spoorzoekreis in Zeeland en in het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. Wie de omgeving van het Franse Lyon wil leren kennen noteert alvast de data voor de zogeheten Flexreis. En boeken in de Reiswinkel kan al op 1 juli.

door Ronald Bokhove

Spoorzoeken in Zeeland

De trouwe deelnemers kijken er al maanden naar uit: in augustus en september gaan we weer spoorzoeken. Maar ook nieuwe belangstellenden zijn van harte welkom bij de speurtocht naar spoorrestanten in Zuid-Beveland en het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. De excursieformule voorziet in een dagtocht per DAF-touringcar 69 (Van Dongen, 1970) naar de Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland (SZB) die concessie had voor de dienst vanuit Goes naar Wemeldinge, Wolphaartsdijkse Veer en door de Zak van Zuid-Beveland.

Een opgevulde dijkcoupure ten zuiden van Wolphaartsdijk waar tussen 1927 en 1942 de spoorrails lagen. Foto: Ronald Bokhove.

De Westerscheldetunnel geeft vervolgens toegang tot Zeeuws-Vlaanderen waar de Société du Chemin de Fer International de Malines à Terneuzen (afgekort tot het wat beter te onthouden MT) de treindienst van Terneuzen tot Clinge grens onderhield.

Zeeland en het spoor: dat betekent dijkcoupures, slaperige dorpjes, vergeten bielzen, opgeknapte stationsgebouwen, een monumentale spoorbrug, een goederenloods als café en weidse met bomen omzoomde polders waarin je je afvraagt voor wie die spoorlijnen nu eigenlijk waren aangelegd. De excursie wordt afgesloten met een rit per SGB-motorwagen van Baarland naar Goes. O ja, het traditionele appelgebak wordt in dit geval vervangen door een Zeeuwse bolus.

Vergeten dwarsliggers ten zuiden van Hulst op een wandelpad richting Clinge grens. Foto: Ronald Bokhove.

Omdat het spoorzoeken altijd 80 tot 90 deelnemers trekt, organiseren we twee identieke excursies op de zaterdagen 19 augustus en 2 september. Maak zelf de keuze. Deelname komt op € 52 voor leden en € 59 voor niet-leden, enkele consumpties inbegrepen. Inschrijven kan vanaf 1 juli via de website van de NVBS. De aankondiging staat ook in het julinummer van Op de Rails.

Wie weet er meer van de MT?

Bij het spoorzoeken roepen we altijd de hulp in van een of twee deskundigen die alles weten van de te bezoeken spoor- of tramlijnen en die daar ook graag over willen vertellen. Voor de SZB hebben we spoorweghistoricus Marius Broos uit Roosendaal weten te strikken. Maar voor oostelijk Zeeuws-Vlaanderen en de spoorlijn Terneuzen – Axel – Hulst – Clinge grens hebben we nog niemand kunnen vinden. Wie kan ons als vrijwilliger behulpzaam zijn op 19 augustus en 2 september? Een mailtje naar ronald.bokhove@nvbs.com wordt zeer op prijs gesteld. Ook wie zijn buurvrouw of beste vriend aanbeveelt, nodigen we uit een mail te sturen.

Flexreis naar Lyon

De Flexreis is toe aan de tiende editie. Hiervoor wordt op donderdag 7 september naar Lyon gereisd voor een tiendaags verblijf. Velen kennen de excursieformule: geen gezeul met koffers, een aantal excursies, veel vrije tijd, een snelle heen- en terugreis en verder doen waar je zin in hebt. In Lyon betekent dat voor de een slenteren over de Place Bellecour in het historische centrum waar de Saône en de Rhône samenkomen, en voor de ander een bezoek aan het omvangrijke Musée des Beaux Arts.

Bij de normaalsporige Chemin de Fer du Haut-Forez wordt een “autorail” (dieselmotorrijtuig) gehuurd voor een rit tussen Estivareilles en La Chaise-Dieu. Autorail X4001 van deze museumspoorwegmaatschappij.
Foto: X2426 (Wikipedia).

Maar we blijven spoorliefhebbers, dus op de excursiedagen trekken we er gezamenlijk op uit voor twee ritten op het meterspoor tussen Saint-Jean-de-Muzols en Lamastre (le Mastrou met stoom) en tussen Raucoules en Saint-Agrève (Velay-Express met een autorail). Bij de normaalsporige Chemin de Fer du Haut-Forez wordt eveneens een autorail gehuurd voor een rit tussen Estivareilles en La Chaise-Dieu. Een rondrit met TER-treinen naar Grenoble en Valence en een facultatieve excursie naar de Train à vapeur de Cévennes ten noorden van Nîmes maken de 10-daagse compleet.

Deelnemers maken gebruik van een Interrailpas, die ook geldig is op de vrije dagen. De terugreis staat gepland op zaterdag 16 september. Net als op de heenreis is slechts één overstap voorzien in Brussel-Zuid. De ledenprijs bedraagt € 1200 op basis van een gedeelde tweepersoonskamer. Introducés zijn € 50 duurder uit.

Interesse? Schrijf dan meteen in. De aankondiging staat ook in het julinummer van Op de Rails.

Ook een stoomrit staat op het programma op een deel van de landschappelijk fraaie lijn Gare Tournon St.-Jean – Lamastre in de Ardèche. Stoomloc 413 van de Chemin de Fer du Vivarais in Tournon-sur-Rhône. Foto: Wikipedia.

Print Friendly, PDF & Email

Over NVBS-Excursies

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. De website en het maandblad Op de Rails vermelden daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe men zich voor een reis kan aanmelden, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit. Een aantal reizen staat ook open voor niet-leden van de NVBS. Uiteraard hebben NVBS-leden bij het boeken voorrang en krijgen zij korting.
De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS-excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE.