Schenking in dank aanvaard

Dienstregelingen postvervoer en posttreinen 1916 – 1968

samenstelling: Oege Kleijne


De Stichting NVBS-Railverzamelingen heeft in mei vijf grote verhuisdozen ontvangen met dienstregelingen van Nederlandse posttreinen en van andere treinen waarin post werd vervoerd. Een unieke collectie die in dank is aanvaard.
De omvangrijke verzameling is afkomstig van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNFB) uit Baarn, die deze op haar beurt weer heeft gekregen van het vroegere Postmuseum, het huidige Museum voor Communicatie.

“Treinenboeken” werden deze dienstregelingen door de PTT genoemd. Ze beschrijven de diensten op de verschillende baanvakken die onder een bepaald ressort vallen, waaronder ook inmiddels opgeheven baanvakken zoals Nijmegen – Kranenburg, de Haarlemmermeerlijnen en de IJmuider lijn.

Werkboeken

Deze tientallen “treinenboeken” geven per baanvak aan met welke treinen post werd vervoerd en of hierop medewerkers van de PTT dienstdeden of dat NS-medewerkers hiervoor moesten zorgdragen. De dienstregelingen bestrijken de periode van juli 1916 tot en met mei 1968, maar er ontbreken ook jaargangen. Het zijn echte werkboeken, want ze staan vol aantekeningen en op sommige bladzijden zijn ook wijzigingsbladen geplakt.

Een blik in de postdienstregeling van de lijn Almelo – Mariënberg. Bij het doornemen van deze “treinenboeken” is kennis van de verkortingen van de NS-stations en -halten noodzakelijk.

Inzage

In de loop van de komende maanden worden deze boeken gearchiveerd en beschreven, waardoor de verzameling toegankelijk wordt en kan worden ingezien door belangstellenden die hiervan studie willen maken. Inzage is mogelijk na afspraak met de beheerder van deze collectie die onder “Spoorwegen Nederland” valt. Raadpleeg daarvoor de contactpagina.

Print Friendly, PDF & Email

Archiefnieuws

In de rubriek Archiefnieuws belicht de redactie steeds verschillende aspecten van de uitgebreide documentatie en de foto’s, dia’s, tekeningen en films die bij de Stichting NVBS-Railverzamelingen zijn te vinden.
De archieven van de NVBS zijn sinds 2003 ondergebracht in een aparte rechtspersoon: de Stichting NVBS-Railverzamelingen (kortweg SNR).

Reisdocumenten en plattegronden

Daarnaast bezit SNR ook een uitgebreide verzameling reisdocumenten (trein-, metro- en tramkaartjes) en omvangrijke collecties plattegronden en materieeltekeningen. Onder het kopje Verzamelingen kunnen NVBS-leden (met leden-log-in) op de website al een grote hoeveelheid digitale foto’s en tekeningen in de Beeldbank en de Railatlas raadplegen. Niet-leden kunnen zich ook een beeld vormen, maar dan met kleine plaatjes.
Wie onderzoek wil doen bij SNR of naar foto’s of kaarten op zoek is die nog niet gedigitaliseerd zijn, kan zich het beste direct tot de desbetreffende beheerder wenden. Raadpleeg daarvoor de gegevens van de archiefbeheerders (of via de tab Verzamelingen en de lijst van collecties) op de NVBS-website.