Harlingen Haven 1980 en 2014

Ooit telde het eindstation Harlingen Haven twee sporen, kende het omliggende gebied nog goederenvervoer en bezat dit tal van spooraansluitingen. Bijna dagelijks kwam er een diesellocomotief van de serie 2400 met een korte goederentrein en reden er rode dieselelektrische treinstellen. Die tijden zijn voorbij, hoewel…

door Paul van Baarle


Harlingen Haven vormde ooit het beginpunt van een van de eerste lijnen (Harlingen – Groningen – Nieuwe Schans) die door de Nederlandse Staat werden gefinancierd. De reden? De middelen ontbraken in Friesland en Groningen om deze spoorweg naar de Duitse grens aan te leggen. Die aanleg was hard nodig om Harlingen te laten concurreren met andere havens. Bij de opening in 1863 was nog lang geen sprake van toerisme en was de mobiliteitsbehoefte laag, dus reden er relatief weinig reizigerstreinen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was dat beeld totaal veranderd.

Harlingen Haven, 1980. Foto: Paul van Baarle.

Harlingen Haven, 1980. Foto: Paul van Baarle.

Op 2 juni 1980 vertrekt treinstel 76 van de Nederlandse Spoorwegen te Harlingen Haven en zal via het toen nog uitgebreide havenemplacement het hoofdstation van Harlingen bereiken op weg naar Leeuwarden. Deze rode diesel werd gebouwd door Allan, Rotterdam in 1953 (oorspronkelijk in het blauw, vandaar de naam “Blauwe Engel“). Veel is hier veranderd zoals te zien is op de vergelijkende foto van 4 oktober 2014. Arriva verzorgt nu de treindiensten met de eveneens rode GTW-treinstellen (“Spurt“) en te Harlingen Haven is in 2010 een nieuwe zeewering aangelegd waarbij de spoorlijn binnendijks is komen te liggen. De vuurtoren was in 1980 nog in gebruik, maar doet sinds 1998 dienst als hotel en heeft daarvoor een behoorlijke verbouwing ondergaan.

Harlingen Haven, 2014. Foto: Paul van Baarle

Harlingen Haven, 2014. Foto: Paul van Baarle.

Print Friendly, PDF & Email

Toen en…

In deze rubriek legt de redactie van NVBS Actueel twee of meer foto’s van een bepaalde locatie in binnen- of buitenland naast elkaar waarop in de loop der tijd interessante ontwikkelingen op railgebied te zien zijn. Heeft u ook twee foto’s van hoogwaardige kwaliteit die voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst aan nieuwsbrief@nvbs.com.