Verenigingsnieuws

Samenstelling: Oege Kleijne


ProRail-directeur Pier Eringa te gast op NVBS-ledenvergadering

De algemene ledenvergadering van de NVBS in Amersfoort op 8 april 2017 krijgt een prominente spreker: Pier Eringa, president-directeur van ProRail. Naar verluidt zal hij de NVBS-leden toespreken over recente ontwikkelingen rond het railinfrabedrijf. Eringa kwam recentelijk in het nieuws door zijn pleidooi voor zelfrijdende treinen. In het digitale vaktijdtijdschrift SpoorPro stelt hij dat ‘het zonde zou zijn als er straks zelfrijdende vrachtauto’s kort achter elkaar op de snelweg gaan rijden, terwijl het spoor juist uitermate geschikt is voor zelfrijdend transport.’ Naar zijn mening is dit straks mogelijk dankzij de introductie van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System).

President-directeur Pier Eringa van ProRail is eregast op de algemene ledenvergadering van de NVBS op 8 april 2017 in Amersfoort. Foto: ProRail/Stefan Verkerk.

President-directeur Pier Eringa van ProRail is eregast op de algemene ledenvergadering van de NVBS op 8 april 2017 in Amersfoort.
Foto: ProRail.

Bezoek NVBS-afdelingen stijgt gestaag

De presentaties en lezingen bij de regionale afdelingen van de NVBS krijgen steeds meer bezoekers. Al vijf jaar op rij neemt het aantal bezoekers bij de meeste afdelingen toe. In 2016 wist de afdeling Den Haag de meeste bezoekers (1042) te trekken, gevolgd door de afdeling Modelbouw (778) en met als derde de afdeling Twente (533). Een mogelijke verklaring voor de populariteit van de afdelingen Den Haag en Modelbouw kan worden teruggevoerd op de hoge frequentie – vaak twee keer per maand – van de bijeenkomsten en de trouwe groep bezoekers. Bij de regionale afdeling die gemiddeld één keer per maand een presentatie laten verzorgen, komt de afdeling Twente het hoogste uit de bus. In 2016 wist deze afdeling zelfs een record te vestigen: 119 bezoekers op één avond.

Bijna 120 bezoekers – een record – mocht de NVBS-afdeling Twente verwelkomen tijdens een presentatie van Evert Heusinkveld over spoorwegen in de Achterhoek en Twente. Foto: Ronald Boers.

Bijna 120 bezoekers – een record – mocht de NVBS-afdeling Twente verwelkomen tijdens een presentatie van Evert Heusinkveld over spoorwegen in de Achterhoek en Twente. Foto: Ronald Boers.

Help de NVBS-Bibliotheek aan ontbrekende nummers

De NVBS-Bibliotheek is op zoek naar uitgaven ter completering van de tijdschriftjaargangen, zodat deze kunnen worden ingebonden met het doel die daarna uit te lenen.

De volgende tijdschriften ontbreken:

  • The Railway Magazine, jaargang 2000 nr. 3 en jaargang 2009, nr. 11.
  • Classic Trains, jaargang 2002 nr. 1 en van jaargang 2006 eveneens nr. 1.
  • Historail (Franstalig), jaargang 2012 nr. 20.
  • Rail Passion (Franstalig), jaargang 2005, de nummers 91, 92 en 98, en van jaargang 2014 nr. 203.

Wie de NVBS-Bibliotheek wil helpen de jaargangen compleet te maken door het ontbrekende nummer af te staan (eventueel tegen vergoeding van de portokosten), neemt contact op via het e-mailadres bibliotheek@nvbs.com.

Van het tijdschrift Historail zoekt de NVBS-Bibliotheek nog het ontbrekende exemplaar: nr. 20 uit het jaar 2012.

Van het tijdschrift Historail zoekt de NVBS-Bibliotheek nog het ontbrekende exemplaar: nr. 20 uit het jaar 2012.

Koningsdagrit – nog enkele plaatsen vrij

De Koningsdagexcursie op 27 april 2017 – een verrassingsrondrit door Nederland met Hondekop-treinstel 766 – gaat in ieder geval door. Net voor publicatie van deze nieuwsbrief bleek dat er nog enkele plaatsen vrij zijn in de tweede klasse. Deze rit staat ook open voor niet-leden. Snel boeken (tot 1 april 2017) is geboden en dat is mogelijk via de webgedeelte van de Stichting NVBS-Excursies.

De eerste rit na de zesjarige revisie bracht Hondekoptreinstel 766 op 2 juli 2016 in Eindhoven, waar Erwin Voorhaar het vierwagenstel Mat '54 vastlegde.

De eerste rit na de zesjarige revisie bracht Hondekoptreinstel 766 op 2 juli 2016 in Eindhoven, waar Erwin Voorhaar het vierwagenstel Mat ’54 vastlegde.

Eerste open dag NVBS-Railverzamelingen trekt ruim vijftig bezoekers

De als proef gehouden eerste open dag van de NVBS-Railverzamelingen in NVBS Centraal in Amersfoort op 18 maart 2017 heeft rond de vijftig bezoekers getrokken. Belangstellende NVBS-leden konden op die dag kennisnemen van het omvangrijke archief op het gebied van spoor- en tramwegen. Hoewel vijftig bezoekers weliswaar een bescheiden aantal vormen, spreekt de organisatie van een succes, omdat er voldoende tijd en aandacht voor de geïnteresseerden was en afdoende op vragen antwoord kon worden gegeven. Een verslag van deze open dag wordt gepubliceerd in Op de Rails van april 2017.

Voor de bezoekers aan de eerste open dag van NVBS-Railverzameling namen de archiefbeheerders alle  tijd om te laten zien welke bijzondere foto’s, tekeningen en documenten er zoal in de archieven zitten. Foto: Sjoerd Bekhof.

Voor de bezoekers aan de eerste open dag van NVBS-Railverzameling namen de archiefbeheerders Remmo Statius Muller (zittend, rechts) en Erikjan Sachse (daarnaast) alle tijd om te laten zien welke bijzondere foto’s, tekeningen en documenten er zoal in de archieven zitten. Foto: Sjoerd Bekhof.

Nieuwe service: Zoekplaatje voor NVBS-leden

NVBS Actueel heeft een nieuwe service: het zoekplaatje voor NVBS-leden. Hierbij gaat het om mensen die foto’s hebben gemaakt op plaatsen, waarvan ze de naam zijn vergeten op te schrijven of die meer informatie willen hebben over bijvoorbeeld materieel op een bepaalde foto. Voorwaarden voor publicatie zijn dat de foto van een goede kwaliteit moet zijn, een behoorlijke resolutie moet hebben en waarvan de aanbieder ook de eigenaar of auteursrechthebbende is. NVBS-leden kunnen hiervan gebruikmaken door een mail aan de redactie te sturen via nieuwsbrief@nvbs.com onder vermelding van “Zoekplaatje NVBS-leden”.

Presentatie NVBS-Beeldbank sterk verbeterd

Tijdens de open dag van NVBS-Railverzamelingen is ook de vernieuwde Beeldbank gepresenteerd. De ruim veertigduizend foto’s worden nu groter afgebeeld en ook de bijbehorende informatie is qua presentatie nog verder verbeterd. Bezoekers van deze open dag kregen aan de hand van voorbeelden ook uitleg op welke wijze het snelst de gewenste foto’s gevonden kunnen worden. Deze enorme fotocollectie zal in de loop van het jaar nog met enkele duizenden worden uitgebreid.

Het NVBS-Team Digitaal heeft in maart de presentatie van de Beeldbank op de website van de NVBS aanzienlijk verbeterd. Vooral de thumbnails werden vergroot, zodat gemakkelijker een keuze gemaakt kan worden. NVBS-leden krijgen na aanklikken van de thumbnail de foto groot op hun scherm te zien.

Het NVBS-Team Digitaal heeft in maart de presentatie van de Beeldbank op de website van de NVBS aanzienlijk verbeterd. Vooral de thumbnails werden vergroot, zodat gemakkelijker een keuze gemaakt kan worden. NVBS-leden krijgen na aanklikken van de thumbnail de foto groot op hun scherm te zien.

NVBS-jaarverslag online

Het NVBS-jaarverslag over 2016 staat inmiddels op de NVBS-website en omvat een kleine zestig pagina’s. Daarnaast is er een verkorte versie beschikbaar op dezelfde webpagina. Behalve de financiële handel en wandel van de vereniging en de analyses daarvan, doen ook de verschillende afdelingen en onderdelen, zoals de Winkel, de Bibliotheek, de Railverzameling en NVBS-Excursies verslag van hun activiteiten. Enkele bijzonderheden: het aantal NVBS-leden neemt nog steeds af, maar dat verloopt minder snel dan voorgaande jaren. Gemiddeld is die afname rond de 1 procent per jaar. Mede door dit dalende ledental heeft het NVBS-bestuur in 2016 voorbereidingen getroffen de vereniging aantrekkelijker te maken, waarvan het onderzoek begin 2017 onder de niet-leden een van de eerste activiteiten was. De NVBS-Bibliotheek wist het aantal uitleningen van boeken en dvd’s te laten stijgen (met zeven procent) en opnieuw nam de collectie verder toe. In 2016 met zo’n 1.500 boeken en dvd’s tot in totaal zo’n 28.500 artikelen. In totaal bezit de NVBS nu (in afgeronde cijfers) 22.100 boeken, 1.300 dvd’s en 5.100 ingebonden tijdschriftbanden. Bij de NVBS-Winkel daalden de omzetten enigszins, mede onder de enorme concurrentie van webwinkels als Bol.com en uitgevers die rechtstreeks boeken aan de consument verkopen via hun websites. Dit geldt alleen voor de nieuwe boeken en dvd’s, bij de tweedehands verkopen namen de omzetten met niet minder dan 57 procent toe. In de loop van 2017 werkt de NVBS aan een betere presentatie van de webwinkel. Sinds kort zijn de aanschafkosten voor boeken en dvd’s via de webwinkel verlaagd: bij aanschaf van een boek of dvd in de webwinkel worden geen verzendkosten in Nederland meer berekend. In de meeste gevallen zijn NVBS-leden – zeker vergeleken met bijvoorbeeld Bol.com – goedkoper uit en dat geldt ook voor veel buitenlandse, bijvoorbeeld Duitse, boeken en dvd’s.

Vraag over blauwe frontseinen in Frankrijk

Onlangs zag NVBS-lid Gerrit van Straaten op internet beelden van het in 2016 gehouden stoomfestival bij de Baie de Somme in Frankrijk. Diverse stoomlocomotieven bleken blauwe frontseinen te voeren. Een dienstvoorschrift van de Franse staatsspoorwegen (SNCF) uit de jaren veertig spreekt alleen over witte frontseinen. Kortom: waarom blauw licht? Lezers die een antwoord op deze vraag hebben (het liefst onderbouwd), kunnen reageren via nieuwsbrief@nvbs.com onder vermelding van “blauw licht”. Als er reacties komen, vermelden we die in het aprilnummer van NVBS Actueel.

Wisselexpositie – Industriespoor!

Op de website van de NVBS onder het kopje Wisselexposities online ditmaal een bijzondere presentatie over industriespoor van de hand van Henk Kolkman. Hierbij gaat het om bijzondere stukjes geschiedenis in woord en beeld van spoorlijnen en raccordementen die meestal niet voor het gewone publiek te zien waren. Een bijzondere presentatie van het railvervoer. Warm aanbevolen!

Een van de vele unieke foto’s in de jongste editie van de Wisseltentoonstelling: een benzinelocomotief uit begin jaren tien van de vorige eeuw aan het rangeren bij de Koninklijke Stoom Weverij in Nijverdal, gefotografeerd begin jaren vijftig. Foto: Koninklijke Stoom Weverij/Nijverdal ten Cate.

Een van de vele unieke foto’s in de jongste editie van de Wisselexpositie: een benzinelocomotief uit begin jaren tien van de vorige eeuw aan het rangeren bij de Koninklijke Stoom Weverij in Nijverdal, gefotografeerd begin jaren vijftig.
Foto: Koninklijke Stoom Weverij/Nijverdal ten Cate.

Analoge expositie op digitale website

De NVBS-website is onlangs uitgebreid met een beschrijving van de exposities die in NVBS Centraal, de centrale ontmoetingsplek voor NVBS-leden in Amersfoort, worden gehouden. Daaronder een groot aantal Amsterdamse trammodellen met een bijzonder verhaal, de Trans-Europ-Express (TEE) en de al in een van de vorige nummers vermelde expositie over Westervoort. NVBS Centraal is op de dagen dat de winkel en bibliotheek zijn geopend, ook toegankelijk voor NVBS-leden en niet-leden (ter kennismaking) die een kijkje in de vitrines willen nemen.

In een van de vitrines is in het bovenste gedeelte een aantal modellen van Amsterdamse trams te zien en daaronder een presentatie over de Trans-Europ-Express (TEE). Foto: Sjoerd Bekhof.

In een van de vitrines is in het bovenste gedeelte een aantal modellen van Amsterdamse trams te zien en daaronder een presentatie over de Trans-Europ-Express (TEE). Foto: Sjoerd Bekhof.

Print Friendly, PDF & Email

Verenigingsnieuws

In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site.

Bewaren

Bewaren