Nog één week met de trein naar de ‘Hoek’ en klassiekers in het Ruhrgebied

Bij het verschijnen van deze NVBS Actueel exploiteert NS nog een week de spoorlijn tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Strand. Daarna gaat de railverbinding dicht om in het najaar te worden heropend als metrolijn. Wie dus nog een rit wil maken, moet zich haasten. Iets minder urgent is een rit met klassiek trammaterieel in het Ruhrgebied.

door Paul van Baarle en Oege Kleijne (met dank aan Roelof Hamoen)

Haast is misschien ook geboden voor komende zondag. Op 26 maart wordt met tal van ritten feestelijk afscheid van deze lijn genomen. Zo rijdt de Stichting Hondekop een speciale boottrein (zoals ze vroeger reden) van Amsterdam Centraal naar Hoek van Holland Haven. Op die dag komen de treinstellen 273 (materieel ’46) en 876 (Plan V) in actie en gaan pendelen tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Haven (enkele keren door naar Hoek van Holland Strand). Een dienstregeling is te vinden op Somda en Langs de Rails (scroll naar onderen).

Hoek van Holland Haven vormde het begin- en eindpunt van veel internationale treinen. Op deze foto van Roelof Hamoen staan links loc 1501 met de Rhein Express (D 215) naar Oostenrijk en rechts locomotief 1306 met de Holland-Scandinavië Express (D 231) naar Denemarken in Hoek van Holland Haven. Opnamedatum: 26 juli 1979.

Hoek van Holland Haven vormde het begin- en eindpunt van veel internationale treinen. Op deze foto van Roelof Hamoen staan links loc 1501 met de Rhein Express (D 215) naar Oostenrijk en rechts locomotief 1306 met de Holland-Scandinavië Express (D 231) naar Denemarken in Hoek van Holland Haven.
Opnamedatum: 26 juli 1979.

Inmiddels hebben verschillende liefhebbers van de Hoekse Lijn pagina’s gemaakt of artikelen over de historie van deze ooit zo belangrijke spoorlijn, waarover hoogwaardige internationale treinen reden. In de hal van Rotterdam Centraal is een tentoonstelling ingericht met beelden uit het verleden van de lijn.

De laatste week van maart kunnen liefhebbers nog per trein naar Hoek van Holland reizen. Tijdens die rit valt op dat op tal van plekken al voorbereidingen gaande zijn voor de ombouw van deze spoorlijn tot metroverbinding. Zo liggen links de nieuwe rails al klaar in Vlaardingen Centrum. Treinstel 2969 is op 1 maart 2017 als sprinter op weg naar Rotterdam Centraal. Foto: Oege Kleijne.

De laatste week van maart kunnen liefhebbers nog per trein naar Hoek van Holland reizen. Tijdens die rit valt op dat op tal van plekken al voorbereidingen gaande zijn voor de ombouw van deze spoorlijn tot metroverbinding. Zo liggen links de nieuwe rails al klaar in Vlaardingen Centrum. Treinstel 2969 is op 1 maart 2017 als sprinter op weg naar Rotterdam Centraal. Foto: Oege Kleijne.

Zo presenteert Treinreiziger.nl een korte, maar lezenswaardige geschiedenis plus een overzicht van websites daarover, bestaat er een speciale Facebook-pagina over de lijn en natuurlijk heeft Wikipedia een mooie geschiedschrijving. Daarnaast bieden de officiële website van de RET en die van de Metropoolregio veel informatie. Tot slot: in Op de Rails van maart 2014 staat ook een lezenswaardig artikel van de hand van Kees van de Meene en Sjoerd Eeftens.

Aan de vertrouwde aanblik van Sprinters in Hoek van Holland komt op 31 maart 2017 een einde. Diverse ritten met historisch materieel staan voor zondag 26 maart op het programma. Sprinter 2969 komt binnen te Hoek van Holland Haven op 1 maart 2017. Foto: Oege Kleijne.

Aan de vertrouwde aanblik van Sprinters in Hoek van Holland komt op 31 maart 2017 een einde. Diverse ritten met historisch materieel staan voor zondag 26 maart op het programma. Sprinter 2969 komt binnen te Hoek van Holland Haven op 1 maart 2017. Foto: Oege Kleijne.

Railtips - tentoonstelling 20170321-1500 V3k

Foto boven (gemaakt door Paul van Baarle). Tot en met 26 maart is in de hal van Rotterdam Centraal een tentoonstelling te zien over de Hoekse Lijn. Met oude foto’s en informatie over de geschiedenis.
Illustratie onder: een nostalgisch affiche waarop de treindienst voor zondag 26 maart 2017 is afgebeeld. Let op: er dienen aparte kaartjes voor de nostalgische treinritten tussen Hoek van Holland en Rotterdam verkregen te worden.

[gview file=”http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2017/03/afficheafscheidhoekselijndef.pdf”]

TRAM

Klassiekers in het Ruhrgebied

Een van de leukste tramtrajecten in het Ruhrgebied is te vinden tussen Bochum en Witten (BOGESTRA tramlijn 310) met deels enkelspoor door een landelijke omgeving en langs de kant van de weg. In het bijzonder vanaf de halte Am Honnengraben (Bochum) tot het eindpunt Heven Dorf (Witten) is het klassiek “trammen”. Een gedeelte van dit traject (tussen de haltes Unterstrasse en Papenholz) zal in de toekomst (2019) komen te vervallen in verband met het nieuwe tramtraject van Langendreer naar Witten.

Als een interlokale tramlijn kronkelt lijn 310 nu nog enkelsporig door het bos bij Papenholz, 4 juni 2011. In de toekomst zal dit gedeelte komen te vervallen. Foto: Paul van Baarle.

Als een interlokale tramlijn kronkelt lijn 310 nu nog enkelsporig door het bos bij Papenholz, 4 juni 2011. In de toekomst zal dit gedeelte komen te vervallen.
Foto: Paul van Baarle.

Tevens rijden hier nu nog de korte (tweedelige) Stadtbahn M-trams waarvan er oorspronkelijk 55 stuks in twee series tussen 1976 en 1982 werden geleverd door fabrikant Düwag. Hiervan zijn er nu nog dertien stuks in dienst en deze zijn van de oudste serie 6MS. Een flink aantal van de overbodige Stadtbahn-wagens is een tweede leven gestart in Łódź (Polen) en Bursa (Turkije). Met de lopende levering van nieuwe lagevloertrams van het type Tango zullen echter ook de laatste 6MS-trams buiten dienst gaan. Wie dus nog een rit in deze veertig jaar oude trams over een klassieke interlokale tramlijn wil maken, moet dus niet te lang meer wachten.

Motorwagen 311 rijdt als enige tram nog altijd in de oorspronkelijke rood-witte beschildering en poseert hier bij de halte Betriebshof Witten op 4 juni 2011. Foto: Paul van Baarle.

Motorwagen 311 rijdt als enige tram nog altijd in de oorspronkelijke rood-witte beschildering en poseert hier bij de halte Betriebshof Witten op 4 juni 2011.
Foto: Paul van Baarle.

 

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In de rubriek “En nog even dit…” kwamen al regelmatig tips voor het fotograferen van treinen. Het stijgende aantal lezers recht­vaardigde een eigen, zelfstandige plek in de nieuwsbrief.

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen: nieuwsbrief@nvbs.nl.