De IJmuider lijn: toch nog een aanvulling

NVBS Actueel van april 2017 met de fraaie fotoreeks van oud-NVBS-voorzitter Hans Brouwer van de IJmuider lijn was net verschenen, of Alfred Kleijn meldde dat hij tijdens een rit over de nieuwe busbaan in Velsen zag dat het haltegebouw van Velsen Zeeweg was afgebroken. Alfred is speciaal teruggegaan om de “plaats delict” te fotograferen en – heel aardig – hij stelt de foto’s ter beschikking van NVBS Actueel.

door Oege Kleijne

Met de sloop van dit gebouwtje bezit de voormalige spoorlijn Santpoort Noord – IJmuiden geen halte- of stationsgebouwen meer. Alleen drie voormalige wachterswoningen staan nog aan deze vroegere railverbinding: bij Santpoort-Noord (bij de overweg) aan het oude, later verschoven tracé, bij de voormalige halte Driehuis-Westerveld, en in Velsen, aan de vroegere overweg in de Groeneweg.
Een korte geschiedschrijving van de halte Velsen Zeeweg is onder meer te vinden op Stationsweb, inclusief interieurfoto’s.

Links op de foto, gemaakt op 28 april 2017, prijkte het vroegere haltegebouwtje van Velsen Zeeweg. Met de sloop is het laatste halte- of stationsgebouw aan deze lijn verdwenen. De blikrichting is naar Santpoort. Foto: Alfred Kleijn.

De busbaan gezien in de richting van Santpoort op dezelfde datum. Aan de overzijde stond het haltegebouwtje ter hoogte van de blauwe auto. Foto: Alfred Kleijn.

Tot slot een foto uit betere tijden. Op 20 februari 1960 fotografeerde Roef Ankersmit Velsen Zeeweg inclusief de oude bovenleiding. Het gebouwtje was toen nog maar twee jaar oud.

Print Friendly, PDF & Email

In deze rubriek

In Extra plaatst de redactie artikelen met een bijzondere invalshoek of met een bijzonder onderwerp. Deze rubriek verschijnt onregelmatig.