Zoekplaatjes – de vragen – mei 2017

Zoekplaatjes – de vragen – mei 20172017-07-08T16:59:54+00:00

Waar zijn deze foto’s genomen?

door Oege Kleijne


Het Team Digitaal van de NVBS is op zoek naar de plaatsen en soms ook de data of jaartallen, waar en waarop bepaalde foto’s zijn gemaakt, omdat soms deze informatie niet of niet compleet door de fotograaf is aangeleverd. In deze aflevering foto’s van J.H. Bonthuis, H.G. Hesselink en J.H. Vogels.

Wie meer informatie heeft over onderstaande foto’s – het liefst met onderbouwing – stuurt een e-mail naar nieuwsbrief@nvbs.com

Op Koninginnedag 31 augustus 1946 maakte J.H. Bonthuis deze foto van de HTM-harmonie in Den Haag. In welke straat is deze foto genomen? In dezelfde collectie zit ook een foto van de door paarden getrokken praalwagen, bestaande uit een stukje paardentram, stoomtram, elektrische tram en autobus. Die zijn alle nagemaakt van hout.


Op 26 december 1953 fotografeerde J.H. Bonthuis de goederenmotorwagen 7 van de Gemeentetram Groningen die als schuur in gebruik was. Maar waar is dit in Groningen?


 

Deze foto van een goederentrein ergens in Nederland is van H.G. Hesselink en is in 1954 of 1955 genomen. Het Team Digitaal zou graag weten welke plaats we op de achtergrond zien. Links van de baan is overigens zand opgespoten en waarschijnlijk zullen hier nu woningen of bedrijven staan.


Tot slot stoomlocomotief 01 1066 van de Deutsche Bundesbahn, voor de historische trein van de Ulmer Eisenbahnfreunde ergens in Duitsland. De foto is gemaakt door Jan Vogels tussen 1984 en 1996. Herkent iemand de plaats en is het ook mogelijk om aan te geven wanneer deze foto gemaakt is?

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via de redacties.

Mail de redacties