Te Leen… – mei 2017

Te Leen… – mei 20172017-05-26T16:45:49+00:00

Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

De geschiedenis van het openbaar vervoer in België in drie delen, een nieuw boek over de Rotterdamse treinenfabrikant Allan, een uitgave over het Milanese centraal station en een geschiedschrijving over Amerikaanse spoorwegen. Kortom, een greep uit de vele nieuwe aanwinsten van de NVBS-Bibliotheek

Boeken


Lenen of reserveren:
Al-410.005.3.

Het openbaar vervoer in België 1970 – 1980 – De hoopvolle jaren, (deel 3), door Jacques Peeters, 344 blz., uitgegeven door de vereniging TSP, in 2017.

De vereniging TSP geeft naast het blad Op de Baan – ook in de NVBS-Bibliotheek aanwezig – boeken uit met spoor- en tramwegen in België als onderwerp.
Deel 3 van “Het openbaar vervoer in België” is net uitgekomen, maar voor de volledigheid worden hier ook de twee eerdere delen vermeld.
Deze drie interessante, rijk geïllustreerde boeken van de hand van Jacques Peeters geven een goed beeld van de spoorse ontwikkelingen in België van 1945 tot 1980. Heeft het eerste deel nog slechts zwart-witfoto’s, de volgende delen zijn vrijwel volledig in kleur uitgevoerd. Daarnaast zijn tabellen, lijnenkaarten en materieeloverzichten aanwezig.
Eigenlijk is het enige minpuntje van deze belangwekkende boeken, dat er geen onderwerp- en personenregister in opgenomen is. Wel is er een uitgebreide bibliografie in alle delen bijgevoegd.
Echt een aanrader om deze boeken eens rustig door te nemen.
Rariteiten: in het eerste deel kunnen de lezers een tweerichtingstrolleybus bewonderen op blz. 241, deel twee vermeldt op blz. 211 de nooit uitgevoerde “Wuppertal-luchtmetro” als vervanging van de kusttram en in deel drie staat op blz. 100 een bijzondere foto van het kangoeroesysteem (in goed Nederlands: piggybackvervoer).
Lenen of reserveren: Al-410.005.3.

De andere, eerder verschenen delen uit deze boekenreeks:
– Het openbaar vervoer in België 1945 – 1960/Beleid en realiteit, 288 blz.
Lenen of reserveren: Al-410.005.1.

– Het openbaar vervoer in België 1960 – 1970/De sombere jaren, 336 blz.
Lenen of reserveren: Al-410.005.2


Lenen of reserveren:
Ci-100.038.

Allan Rotterdam 1839 -1960 – Een vergeten bedrijf waarvan de producten nog dagelijks kunnen worden gezien, door Joop Harmsen, 190 blz., uitgegeven in 2017.

Dit net uitgegeven boek gaat over N.V. Allan & Co’s Koninklijke Nederlandsche Fabrieken van Meubelen en Spoorwegmaterieel. Het bedrijf begon als manufacturenhandel maar groeide uit tot meubelfabrikant. Ook verzorgde het de complete inrichting van gebouwen, zie bijvoorbeeld op bladzijde 74 The Ladies Toiletclub in Rotterdam, en van oorlogs- en passagiersschepen. Al in 1901 gaat Allan ook tram- en treinrijtuigen bouwen. De railvoertuigen beginnen op bladzijde 95. En dan zien we een bonte stoet van trams en stroomlijntreinen uit de jaren dertig en opvolgers tot aan Materieel ‘54 en de Kameel aan toe.  Van de speciale wagens is de lijkwagen voor Nederlandsch-Indische Spoorweg Maatschappij op bladzijde 171 vermeldenswaard.
Kort en goed: een boeiend fotoboek met in totaal meer dan 400 afbeeldingen in kleur en zwart-wit met duidelijke onderschriften. En oh ja, –  bijna vergeten – er staan ook nog 24 autobussen in!
Lenen of reserveren: Ci-100.038.


Lenen of reserveren:
Sb-510.006.

La Stazione Centrale di Milano inaugurata l’anno IX, EF., door Sezione della Associazione Nationale Mutilati e Invalidi di Guera di Milano, 54 bladzijden, Italiaans, uitgegeven in 1931.

Dit boek uit 1931 geeft verlucht met zwart-witafbeeldingen een prachtig overzicht van de bouw van dit belangrijke station.
Ook voor lezers die de Italiaanse taal niet machtig zijn, is het een feest om hier aandachtig doorheen te bladeren. Naast de vele bezienswaardige foto’s staan er ook een paar mooie reproducties in van het station. Maar vergeet ook niet de uitvouwbladen te bekijken met kaarten en plattegronden.
De bombastische bouwstijl van Milano Centrale doet denken aan die van de Union Stations in Amerika. Een bijzonderheid is dat dit boekwerkje is uitgegeven door de nationale vereniging van oorlogsslachtoffers. Voor liefhebbers van historische stations een regelrechte aanrader.
Lenen of reserveren: Sb-510.006.


 

Lenen of reserveren:
Sa-720.653.

The story of America’s Railroads, door Ray Spangenburg en Diana K. Moser, 90 blz., Engels, uitgegeven in 1991.

Dit onlangs ontvangen boek uit 1991 geeft een beknopt, maar zeer lezenswaardig overzicht van ontwikkeling van de spoorwegen in de Verenigde Staten vanaf het begin tot de jaren negentig van de vorige eeuw. Het is overzichtelijk verdeeld in hoofdstukken, die elk een begrensd tijdvak behelzen. Veel “lijstjes” met gerubriceerde onderwerpen vormen hapklare brokken, zodat het overzicht goed behouden blijft.
Dit is meer een lees- dan kijkboek. De rond de veertig afbeeldingen tonen vooral de aanleg van de spoorwegen met vele honderden arbeiders. Een bijzonder plaatje staat op blz. 27, waar tijdens de  Amerikaanse burgeroorlog het spoor op zijn kant gezet werd om als versperring te dienen.
Voor liefhebbers van de geschiedenis van de Amerikaanse spoorwegen is dit verplichte kost!
Lenen of reserveren: Sa-720.653.

Rutger Ruempol


Nieuwe aanwinsten

Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.comLet op: alleen leden kunnen reserveren en lenen.

Direct lid worden van de NVBS