En nog even dit… – mei 2017

En nog even dit… – mei 20172017-11-16T14:51:57+00:00

En nog even dit…

Samenstelling: Oege Kleijne


Waar gewerkt wordt…

Onder de oplettende lezers van NVBS Actueel (rubriek: Archiefnieuws) van april bevond zich Erik Swierstra, die de redactie attent maakte op twee foutieve bijschriften en er aanvullende geschiedkundige informatie aan toevoegt: ‘In het bijschrift onder de eerste foto staat dat het een tram in Arum betreft van Leeuwarden naar Harlingen op 21 juni 1940. Volgens het “Beknopt overzicht van de Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven” (pagina 26) is de tramlijn (Leeuwarden – ) Marssum –  Arum opgeheven op 13 augustus 1939. Wellicht was de afgebeelde tram onderweg tussen Harlingen en Bolsward (via Arum). Deze lijn werd opgeheven op 5 oktober 1947.’

De afbeelding opnieuw, maar nu met een gecorrigeerd en verkort fotobijschrift. ‘(…) NS-reizigerstram 64, met locomotief 7744, rijdt op 25 juni 1949 langs Koedijk Splitsing in de richting van Alkmaar (rechts is nog net het aftakkend tramspoor te zien naar Schoorl en Warmenhuizen). De locomotief is versierd met een krans ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de tramlijn Bergen Binnen –  Bergen aan Zee (geopend op 25 juni 1909).’ Foto: Jan Voerman.

‘In het bijschrift onder de laatste foto staat dat de tramlijn Alkmaar –  Bergen werd gesloten in 1956. Dat moet zijn 31 augustus 1955. Het 40-jarige bestaan heeft overigens betrekking op het baangedeelte Bergen Binnen – Bergen aan Zee (geopend op 25 juni 1909). Het baanvak Alkmaar – Bergen Binnen was al geopend op 21 juni 1905.’
Commentaar van de redactie: Erik heeft helemaal gelijk. De NTM-tram reed op het traject Harlingen – Bolsward – Sneek en het jubileum betrof inderdaad dat van Bergen Binnen naar Bergen aan Zee. Overigens is de opname van Bello niet in Alkmaar, maar bij Koedijk gemaakt. Direct na ontvangst van deze opmerkingen zijn die correcties doorgevoerd, het grote voordeel van een digitale uitgave. Erik, hartelijk dank!


Met stoom langs de Baie de la Somme

Bob Timmerman reageerde op de Vakantietip in het aprilnummer: ‘Ik heb met veel interesse het stukje gelezen over de lijn van de Baie de la Somme, die ik zelf ook goed ken. Dat is inderdaad een aanrader. Maar u zou er nog het volgende aan toe kunnen voegen: 35 km ten oosten van Amiens ligt ook nog een smalspoorlijn (breedte 60 cm) van de Association Picarde pour la Préservation et l’Entretien des Véhicules Anciens (APPEVA). Ook een aanrader. Website: http://www.appeva.org/index_n.htm. En dan ook nog in het Nederlands!’
Commentaar van de redactie: Bob, hartelijk dank voor deze aanvulling. We geven deze tip graag door en zetten de APPEVA op de to-dolijst van Vakantietips.


Forse uitbreiding Railagenda met Franse treinevenementen

Frankrijk staat weer op de eerste plaats als vakantieland waar Nederlanders op vakantie gaan. Om die reden is de Railagenda drastisch uitgebreid met evenementen voor railliefhebbers die in het land van het stokbrood en de wijn hun vrije dagen willen doorbrengen. Daarbij is een nieuwe systematiek toegepast: zoeken op departement en kijken wat er in de buurt precies te doen is op railgebied. Lees verder en klik daarna op ‘”Frankrijk”.


Even ontspannen…

of inspiratie opdoen voor een bijzondere en avontuurlijke treinreis of een vakantiedoel. Facts Factory zette de meest extreme treinreizen op een rij in een YouTube-film van tien minuten.


Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel.