Per tram langs de Rotterdamse Euromast in 1981 en 2013/2014

De Rotterdamse Euromast staat bij de Maastunnel en de Parksluizen. Bij de opening in 1960 had de toren een hoogte van 107 meter. In 1970 werd de mast met de zogenaamde space tower verlengd tot de huidige hoogte van 185 meter. Daarmee is het de hoogste toren in Nederland die open is voor publiek.

tekst en foto’s: Paul van Baarle


De Euromast is ook vanuit de tram en trein op diverse plaatsen in en bij Rotterdam goed te zien. De toren is al 47 jaar een beeldbepalend onderdeel van de skyline van de stad Rotterdam. De stad zelf is echter in de loop der jaren sterk veranderd en dat geldt ook voor de trams die langs de Euromast rijden.

Op 20 maart 1981 (bovenste foto) zien we een zogenaamde “kleine Schindler” over de Westzeedijk op lijn 9 naar het Hudsonplein met de Euromast op de achtergrond. Motorwagen 4 stamt uit een serie van vijftien lichtgewicht vierassers, geleverd door het Zwitserse Schindler in 1956-1957. De “grote Schindlers” waren de gelede uitvoering hiervan. In deze hoek van de stad waren er nog volop havenactiviteiten, goed te zien aan de havenkranen, pallets, etc. en de bestrating bestond nog uit kinderkopjes. De elektriciteitscentrale Schiehaven was nog in bedrijf en de schoorstenen waren bijna net zo imposant als de Euromast.

Citadis

Meer dan 32 jaar later – op 4 augustus 2013 – zien we op de foto daaronder op dezelfde locatie een moderne lagevloertram van het type Citadis geleverd door het Franse Alstom tussen 2002 en 2012. De Westzeedijk is inmiddels geasfalteerd en de havenactiviteiten hebben plaatsgemaakt voor kantoren en woningen die gepromoot worden onder de verzamelnaam “het Lloydkwartier”. De “Electriciteitsfabriek Schiehaven” is bewaard gebleven als rijksmonument maar aangezien de schoorstenen in 1994 zijn afgebroken is deze fabriek vanaf deze locatie niet meer zichtbaar. De Euromast blijft echter ook met de oprukkende nieuw- en hoogbouw hier beeldbepalend.

Dan rijst natuurlijk ook de vraag of je vanaf de Euromast de tram kunt zien rijden. Jazeker, de tram rijdt langs de voet van de Euromast over de Parksluizen en met een beetje geluk komt er zelfs een museumtram voorbij. Op de foto passeert motorrijtuig 515 op de rondrit-tramlijn 10 van de stichting RoMeO (Rotterdams Openbaarvervoer Museum en Exploitatie van Oldtimers) op 31 juli 2014 de Rotterdamse toeristisch attractie.


Print Friendly, PDF & Email

Toen en…

In deze rubriek leggen we twee foto’s naast elkaar van een bepaalde locatie in binnen- of buitenland waarop in de loop der tijd interessante ontwikkelingen op railgebied te zien zijn. Heeft u ook twee foto’s van hoogwaardige kwaliteit die voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst aan de redacties.

Mail de redacties