Rijden de treinen (volgens plan)? Nee!

De website Rijden de treinen biedt een aantal unieke voordelen voor treinreizigers, waaronder een app die direct aangeeft wanneer er zich een probleem voordoet op het traject waarop iemand reist. Maar koppeling met Twitter met vertragingsinformatie is ook mogelijk. Daarnaast veel informatie over de oorzaken van vertragingen en verstoringen, blogs, een eigen reisplanner en een top tien van trajecten waarop zich de meeste problemen voordoen.

door Oege Kleijne

Wie deze website gedurende enkele dagen bestudeert, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat er veel aan de hand is op het Nederlandse spoor. Vrijwel altijd met als gevolg dat de reiziger vertraging ondervindt, meer moet overstappen, moet omreizen of in het ergste geval moet wachten op een vervangende busdienst. Een goede en zeer tijdige informatievoorziening is dan heel handig.

Een screenshot van de qua vormgeving eenvoudige landingspagina van Rijden de treinen.

Sneeuwrijke winter

De sneeuwrijke winter van 2010/2011 vormde de aanleiding voor webbeheerder en initiatiefnemer Geert Wirken (29) om deze website, de app en de Twitter-koppeling te ontwikkelen. Op een gegeven moment stond Geert Wirken op Utrecht Centraal te wachten op de trein naar Den Haag, toen hij moest vaststellen ‘dat de treindienst naar Den Haag instortte, het grote klapperbord leeggemaakt werd, de omroep stil was en niemand wist wat er aan de hand was.’ De informatievoorziening was slecht. Niet lang daarna toog Geert aan het werk en maakte de eerste versie van de website. Al enkele weken daarna begon hij de storingen te archiveren. Dat laatste wil hij overigens zo objectief mogelijk doen.
Het voordeel is nu dat berichten over vertragingen en verstoringen direct binnenkomen op de smartphone, computer of tablet. En dat alleen van het traject waarop iemand dat heeft aangegeven.

Een bron van informatie vormen de statistieken op Rijden de treinen, zoals deze oorzaken-top tien over de periode 2011 tot mei 2017, waarbij defecte treinen in gemiddeld 15,6 procent voor vertraging zorgden. Het grote blauwe vlak betreft de “overige oorzaken”.

Treinsamenstellingen

Een nuttig onderdeel van deze website zijn de “vertrektijden”, waarbij de actuele vertrektijden, de vertreksporen, maar ook de samenstelling en dus ook de lengte van de trein wordt getoond. Dit is handig als een trein te kort is en overvol dreigt te raken. De bezoeker kan dan besluiten een volgende, langere trein te nemen.

Via “Vertrektijden” komt de websitebezoeker op een overzicht met actuele treinsamenstellingen, zoals op de schermafbeelding de treinen die op 17 mei 2017 vertrekken vanuit Rotterdam Centraal. Tekeningen (treinen): Arthur Pijpers.

Gebruikers geven tips

Volgens Geert, die in het dagelijks leven softwareontwikkelaar is, trekt de site gemiddeld 130.000 bezoekers per maand en is de app al meer dan 100.000 keer gedownload. Hij onderhoudt Rijden de treinen overigens in z’n eentje, hetgeen vele avonden en vrije weekends kost, maar staat in nauw contact met de gebruikers die hem veel tips en hulp bieden.

Geert is geen spoorhobbyist, maar is wel geïnteresseerd in het spoor en een fervent treinreiziger. Momenteel bereidt hij een nieuw design van Rijden de treinen voor, dat over enkele maanden online gaat.

De site biedt ook een trajecten-top tien met de meeste problemen. De veel besproken hogesnelheidslijn Hoofddorp – Rotterdam – Breda staat echter niet bij de eerste tien probleemspoorlijnen. Opvallend is echter wel dat er zich veel verstoringen voordoen op de naar Schiphol leidende lijnen, waarbij Schiphol – Utrecht Centraal op de eerste plaats staat.

Print Friendly, PDF & Email

Link van de maand

In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips: nieuwsbrief@nvbs.com