E-mailadreswijzigingen – zo gaat het

Het huidige programma voorziet (nog) niet in het doorvoeren van een wijziging van het e-mailadres. Wie zijn e-mailadres wil wijzigen, kan zich het beste afmelden (knop “afmelden” onderaan de nieuwsbrief) en zich vervolgens via de website van NVBS Actueel weer aanmelden met het nieuwe adres. Mocht dit onverhoopt niet lukken, stuur dan een mailtje naar nieuwsbrief@nvbs.com. Naar oplossingen voor deze wat omslachtige werkwijze wordt gezocht.

Huwelijk in de Rotterdamse stationshal

Hildebrand van Kuyeren (33), bekend als webmaster van Treinreiziger.nl, en zijn Roemeense Nicoleta Andrei (30) zijn in juli in het huwelijk getreden. Ze deden dat in de stationshal van Rotterdam Centraal, een originele plek! Hildebrand is voor de lezers van NVBS Actueel geen onbekende, want zijn Treinreiziger.nl werd als eerste Website van de maand (december 2015) verkozen. Met terugwerkende kracht alsnog: van harte gefeliciteerd!

Hildebrand van Kuyeren gaf zijn ja-woord aan de Roemeense Nicoleta Andrei in de stationshal van Rotterdam Centraal. Foto: Say ‘yes’ @ NS.

Afscheid van Eisenbahn-Romantik-presentator Hagen von Ortloff

Het Duitse televisieprogramma Eisenbahn-Romantik heeft ook onder Nederlandse railliefhebbers met een uitgebreid buitenlandpakket of een satellietschotel een vaste schare fans. Tijdens het 25-jarig jubileum van dit tv-programma – bij de zogeheten Varkensstaartspoorlijn (Sauschwänzlebahn) in Zuid-Duitsland – is afscheid genomen van de bekende presentator van Eisenbahn-Romantik, Hagen von Ortloff. Hij gaat met pensioen, volgens de programmaleiding, “op het hoogtepunt van zijn carrière”. Het afscheid is te bekijken op deze webpagina van de regionale zender.
Van Ortloff is de bedenker van het programma dat ooit bedoeld was als een soort pauzefilmpje. In de loop van de jaren groeide het in populariteit en kreeg een zelfstandige status. Al meer dan 25 jaar zet dit programma opvallende evenementen of bijzondere trein- en tramreizen in het middelpunt van de belangstelling. Zowel in het binnen- als het buitenland (ook Nederland!).
Eisenbahn-Romantik is enigszins te vergelijken met Rail Away van de EO, maar gaat dieper in op de railmaterie en ook modeltreinen behoren vaak tot de onderwerpen die aan bod komen.
Wie een (Duitstalige) uitzending gemist heeft of oudere uitzending wil bekijken, kan op Youtube hier terecht.

De Duitse presentator Hagen von Ortloff nam in juli afscheid van het programma Eisenbahn-Romantik. Hij presenteerde een kwart eeuw dit programma over het railvervoer op de Duitse tv-zender SWR. Foto: SWR.

Het zoekplaatje van juni: het bleef oorverdovend stil

Kenners van het industriespoor hadden hun tanden al stuk gebeten op het zoekplaatje in juni en wat sommigen al verwachtten, werd bewaarheid: ook de lezers bleven muisstil. Een zoekactie via Google – de foto werd geupload – bracht ook al geen uitsluitsel; wel veel foto’s van voornamelijk Amerikaanse treinen en oorlogshandelingen met rails erop.

Een echt zoekplaatje dat ook zoekplaatje bleef: een onbekende loc in een onbekende omgeving op een onbekende datum en gemaakt door een al even onbekende fotograaf. Collectie: Wim van Dorp/NVBS Railverzamelingen.

Railtips België

In het kader van deze minispecial over België vijf railtips voor wie er in de komende maanden nog opuit wil trekken. Samenstelling: Roelof Hamoen.
1. Station Mons

Het nieuwe station Luik Guillemins heeft wereldwijd de aandacht getrokken. Minder bekend is dat dezelfde beroemde architect, Santiago Calatrava, het ontwerp tekende voor het nieuwe station van Mons (Bergen) dat nu in aanbouw is. In 2018 moet het klaar zijn. Meer informatie.

Het in 1952 geopende stationsgebouw van Bergen (Mons) op 16 december 1995. In 2013 is het gesloopt. Foto: Roelof Hamoen.

En de situatie op 12 mei 2016: er wordt nog volop gebouwd. Foto: Oege Kleijne.

2. Inzet “klassiekjes”

De tweedelige elektrische treinstellen van de NMBS worden in Vlaanderen ook wel “klassiekjes” genoemd. De oudste met de bouwjaren 1939 tot en met 1965 zijn gesloopt. Vooral in Wallonië rijden de jongere exemplaren (gebouwd tot en met 1979) nog op veel lijnen, meestal als L- of P-trein, hetgeen staat voor lokaaltrein en piekuurtrein. Meer informatie op Klassiek Motorstel.

Twee “klassiekjes”, de 685 en 745, op 12 mei 2016. Helemaal achteraan is ook de 840 nog net te ontwaren. Links het nauwelijks nog gebruikte emplacement van Quévy. Foto: Oege Kleijne.

3. Vergane glorie in Quévy

Wie een grensstation in verval wil ervaren, zou een reis naar Quévy kunnen maken. Ooit stopten er internationale treinen naar Parijs, maar sinds de opening van de hogesnelheidslijn komen hier alleen nog L- en P-treinen (niet in het weekend) en goederentreinen. De treindienstleider in het imposante stationsgebouw, dat grotendeels leegstaat, is meestal wel bereid de tijd door te geven van de eerstvolgende goederentrein. Een paar woorden Frans spreken, is dan wel zo handig…

Quévy zonder internationale reizigerstreinen en met rechts de lokale trein (met de zwaar vervuilde 840) uit Bergen (Mons) op 12 mei 2016. Het geheel maakt een tamelijk verloederde indruk. Foto: Oege Kleijne.

Loc 186 189-7 van de SNCF/Akiem met een containertrein naar Frankrijk uit Antwerpen te Quévy op 12 mei 2016. Rechts het gedeeltelijk afgebroken emplacement. Foto: Oege Kleijne.

4. Van Weert naar Hamont

Het reizigersvervoer per spoor tussen Weert en Hamont(-Mol/Antwerpen) is nog steeds niet hervat, hoewel het spoor geheel vernieuwd is en er volgens de dienstregeling tijd genoeg is om na aankomst in Hamont even heen en weer te rijden naar Weert. Anno 2016 gaat die reis veel avontuurlijker (en trager!): stap uit de trein in Maarheeze of Weert, neem buslijn 173 van Hermes tot Budel-Schoot en loop de grens over naar het station van Hamont, ongeveer een kilometer. Omstreeks het middaguur is de lege zinkertstrein van Budel naar de Antwerpse haven te fotograferen (zie Rolandrail.net, let op: vertrekt soms eerder). Bij het vroegere station staat een bord met spoorweghistorie. Ook in Hamont is het spoorverleden in beeld gebracht: zowel op het in 2014 heropende station als bij het vroegere depot aan de Oude Watertorenstraat.

Het spoorpark in Hamont op 24 juli 2012, waar nog het nodige herinnert aan de glorietijden van weleer. Met informatieborden wordt het relatief recente spoorse verleden levend gehouden. Foto: Roelof Hamoen.

5. Een drukke goederenlijn net over de grens

Wie “Lijn 24” niets zegt, zou deze site kunnen oproepen. De Duitse bezetters legden de lijn, met veel tunnels en bruggen, tijdens de Eerste Wereldoorlog aan. Tegenwoordig is deze “Montzenroute” van groot belang voor het goederenvervoer tussen de Antwerpse haven en het Duitse achterland. Net over de Nederlandse grens bij Visé wordt binnen afzienbare tijd de stalen brug over de Maas vervangen door een modern exemplaar. De fraaie vakwerkbrug is goed te fotograferen na een wandeltocht van station Visé via de brug over de Maas (Avenue du Pont) en de linkeroever (Quai du Halage, sluis, Quai Basse-Meuse).

De dagen zijn geteld van de “Pont des Allemands” (brug van de Duitsers) over de Maas bij Visé in de goederenroute van Antwerpen naar Duitsland, hier op 29 augustus 2015 met een Class 66 van Crossrail. Foto: Roelof Hamoen.

Het zijaanzicht van dezelfde brug over de Maas op dezelfde datum. De blikrichting is stroomafwaarts, in de richting van Nederland. Foto: Roelof Hamoen.

[printfriendly]

En nog even dit…

In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel.