Flickr – de onuitputtelijke bron van foto-inspiratie
Zonsondergangen, katten, treinen, trams en metro’s
Miljoenen gebruikers en miljarden foto’s en korte videofragmenten. Een elektronisch fotoalbum dat zijn weerga niet kent. Ook voor railliefhebbers een onuitputtelijke bron van vaak de mooiste foto’s met informatieve bijschriften. Welkom op Flickr!
tekst en foto’s: Paul van Baarle
Flickr is een website voor het delen van foto’s en korte videofragmenten. Volgens gegevens uit 2015 en 2016 op de website DMR/Expanded Ramblings waren er toen 122 miljoen gebruikers in 63 landen en werden er 1 miljoen nieuwe foto’s per dag (!) geplaatst. Het aantal foto’s en korte filmpjes wordt door deze website geschat op minimaal tien miljard. Het moge duidelijk zijn dat deze website door meer mensen gebruikt wordt dan alleen maar door spoor- en tramfotografen. Voor degene die zijn trein-, tram- en andere foto’s wil laten zien aan een breed publiek of op zoek is naar bepaalde afbeeldingen op railgebied, kan Flickr een zeer interessante website zijn om te gebruiken.
Wel of niet registreren
Voor het raadplegen van de foto’s op Flickr hoeft men zich niet te registreren. Voor het plaatsen van foto’s is registratie wel nodig. De gebruiker krijgt dan een eigen pagina en kan albums maken, contacten leggen met andere gebruikers, bij foto’s van anderen opmerkingen maken of als favoriet aanmerken, deelnemen aan fotogroepen etc. De gebruiker krijgt ook statistieken te zien van onder andere het aantal bezoekers van zijn of haar fotoalbum. Hoe aantrekkelijker de foto, hoe hoger het aantal bezoekers, maar ook deze aantallen zijn te sturen door het aantal contacten dat wordt aangelegd, het aantal groepen waarin de foto wordt geplaatst, het aantal en soort van de trefwoorden die worden toegevoegd etc.
Gratis of betaald
Er zijn sinds 20 maart 2013 twee soorten accounts: gratis accounts en betaalde accounts. Flickr geeft iedere gebruiker een terabyte opslagruimte. Het verschil tussen betaalde en gratis accounts is de reclame, die bij betaalde accounts niet wordt getoond. Mensen die een Doublr-account hebben, krijgen 2 terabyte opslagruimte. De voormalige Pro-accounts, met ongelimiteerde dataopslag, worden sinds 20 maart 2013 niet meer aangeboden, bestaande gebruikers houden nog wel hun rechten.
De eigen pagina kan er bijvoorbeeld zo uitzien:
Fotogebruik
Bij het uploaden van foto’s kan de gebruiker opgeven onder welke voorwaarden (licentie) anderen de foto mogen gebruiken. Foto’s kunnen in een privégedeelte worden geplaatst of toegankelijk worden gemaakt voor gebruikers die toestemming hebben van de uploader. Het uploaden kan via pc, email of mobiele telefoon.
Auteursrechten
Voor veel fotografen is het beschermen van het eigen copyright (auteursrecht) een belangrijk punt en dit kan duidelijk in Flickr worden aangegeven. De Flickr-gebruiker verleent dan ook geen toestemming dat zijn/haar foto’s verder gedeeld mogen worden door anderen zoals bij Facebook standaard in de voorwaarden staat.
Een fotograaf kan als extra zekerheid ook het downloaden van zijn/haar foto’s door andere gebruikers blokkeren. Maar ook Flickr kan niet verhinderen dat “handige” onverlaten er met een afbeelding vandoor kunnen gaan. De enige zekerheid dat niemand anders de foto zal gebruiken is tenslotte door hem niet aan anderen te laten zien…
Zoeken
In Flickr kan uitgebreid gezocht worden op gebruikers, groepen en foto’s. Hoewel de tram- en treinfotografen slechts een klein deel uitmaken van Flickr zijn er (gigantisch) vele en prachtige foto’s op railgebied eenvoudig te vinden. Via de zogenaamde Flickr-email kan de fotograaf buiten het zicht van anderen benaderd worden bijvoorbeeld voor toestemming tot externe publicatie. Ook op spoor- en tramgebied zijn er tal van specifieke fotogroepen zowel gericht op Nederland (bijvoorbeeld “NS loc serie 1000”, “NS dubbeldekkers”, “Arriva treinen” etc.) als wereldwijd (bijvoorbeeld “Steam trains in Africa”). Binnenkort op bezoek bij de Harzer Schmalspurbahnen in Duitsland en nog op zoek naar goede fotopunten? Even in Flickr zoeken en laat u inspireren.
Delen en vergelijken
Er zijn uiteraard ook andere websites voor het delen van foto’s die specifiek gericht zijn op de spoorwegfotografie. Flickr biedt echter beter de mogelijkheid om tram- en treinfoto’s ook aan te bieden aan “andersdenkenden” en eens te lezen wat zij daarvan vinden. Door het plaatsen van een treinfoto in een algemene groep (bijvoorbeeld “Nederland belicht”) kan die foto zich “meten” met totaal andere onderwerpen zoals foto’s van vogeltjes, kerken, zonsopgangen, landschappen, mensen etc. die op zich ook weer een bron van inspiratie kunnen vormen. En dan maar eens kijken of, hoe en door wie er op de treinfoto gereageerd wordt. Dan blijkt vaak dat een (ook erg goede) tram- of tramfoto niet zo “sexy” is.
Daarentegen is het ook goed om te zien hoe fotografisch begaafde “andersdenkenden” (bijvoorbeeld fotografen die voornamelijk prachtige portretten maken of betoverende zonsopgangen vastleggen) eens een stoomtrein fotograferen. Dan blijkt vaak dat de tram- en treinfotografie toch ook een vak apart is… gelukkig maar.
[printfriendly] |
In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie atten- deren op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Link van de maand” plaatsen. Reacties en tips: |