En nog even dit…
samenstelling: Oege Kleijne
Aanvullende informatie over Rotterdam Rechter Maasoever
Marco Schoonhoven geeft een prima aanvulling op de rubriek Toen en… in het septembernummer dat de situatie rond het emplacement Rotterdam Rechter Maasoever (Rmo) beschrijft: ‘Interessant die foto’s van toen en nu van Rotterdam Rmo. De laatste zin luidt: “Bijna onvoorstelbaar dat al die sporen nu weg zijn.” Dat ontmoedigt wellicht hobbyisten die er nog een kijkje willen nemen, terwijl er wel degelijk her en der nog rails te vinden zijn. Vooral (aan de westkant van) Rmo Merwehaven (inclusief een gesloten goederenwagen van de STAR), maar ook aftakkingen van Rmo West in de Keileweg, Keilestraat en Lekstraat. RMO Oost telt nog een (waarschijnlijk herlegd) spoor langs de St. Jobshaven en het spoor onder het Maaskantgebouw, doorlopend naar de werf waar aan het schip De Delft wordt gebouwd. Van de verbindingsbaan naar de hoofdlijn tussen Schiedam en Rotterdam zijn de rails weliswaar verdwenen maar is het baanlichaam nog duidelijk aanwezig. Ten slotte moet nog het “wissel” óp het Dakpark genoemd worden.
Vakantietip: de Cevennenlijn
Jeroen Water heeft aanvullende informatie over de Cevennenlijn, die in het septembernummer is beschreven: ‘Erg leuk artikel is het geworden over de Cevennenlijn! Het enige wat me direct opviel en voor spoorhobbyisten wellicht belangrijk kan zijn, is het stukje over de materieelinzet. Hier schrijft Frits van Buren dat de Intercitytreinen in de regel gereden worden door de locomotieven uit de serie BB 67400 en de TER-treinen door treinstellen. Helaas is de inzet van de BB 67400-en sinds 2016 sterk gereduceerd en daarmee voor veel hobbyisten een stuk minder interessant. De inzet van de BB 67400 met de Cévenol (de enige intercity) beperkt zich tot de maanden juli en augustus en waarschijnlijk is dit in 2018 voor het laatst het geval. Tijdens de overige tien maanden in het jaar wordt de Cévenol gereden met motorwagens van het type X 73500. Afgelopen zomermaanden heeft de Cévenol voor het eerst standaard met twee locs gereden, omdat één loc te onbetrouwbaar is gebleken. In 2019 moet de Cévenol met Régiolis-treinstellen gaan rijden.
Overigens wordt de toeristentrein tot op heden ook met een BB 67400 gereden. Deze trein rijdt niet met Corailrijtuigen, maar met twee RRR-rijtuigstammen. Zoals Frits ook al schreef, zes keer per jaar en alleen in juli en augustus.
En even ontspannen…
…met een filmpje op You Tube. We blijven in Frankrijk en zien een diesellocomotief van het type CC 72100 (die het roken bepaald nog niet verleerd is) in Troyes bij een koude start. Het meest spectaculair na twee minuten en ongeveer vijf seconden
[printfriendly] |
En nog even dit…In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel. |