Kassakoopjes, afgehaald
in de NVBS-winkel
Twee superaanbiedingen en allebei over de Duitse stoomtractie, waarvan een met een cd met geluidsopnamen. Afgehaald in de NVBS-winkel in NVBS Centraal in Amersfoort en alleen voor NVBS-leden. Zolang de voorraad strekt.
Mit Volldampf voraus – Leistung und Technik van Dampflokomotiven
door J. Micheal Mehltretter, Duitstalig, 356 bladzijden, ingebonden formaat 240 mm x 305 mm, 264 kleurenfoto’s en een zwart-witfoto. Uitgave: Transpress, prijs: slechts € 16,95.
Bij de liefhebbers van de Duitse stoomtractie behoeft J.M. Mehltretter geen introductie. Hij is vooral in Duitsland een begrip vanwege zijn sublieme foto’s van stoomtreinen in hun nadagen in Duitsland. In de inleiding legt Mehltretter uit hoe hij bij die fotografie te werk ging: als een professional, met peperdure fotoapparatuur en dito films. Soms fotografeerde hij met drie camera’s tegelijk. Ook ging hij al snel luchtfoto’s maken.
Verder in dit boek legt de auteur de verschillen bloot tussen de belangrijkste series stoomlocomotieven, met de nadruk op de laatste technische ontwikkelingen, tussen bekende locs in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Tsjecho-Slowakije (Bohemen). Daarbij ligt het accent op de Duitse series. Opvallende conclusie: de Duitse stoomtractie steekt/stak maar middelmatig af bij de meest succesvolle Franse en Britse locomotiefontwerpen.
Daarnaast veel foto’s van de laatste tien jaar van de stoomtractie in West-Duitsland met uiteraard aandacht voor het depot Hof in Beieren waar tot begin jaren zeventig nog 01-en voor reizigerstreinen te zien waren op de zogeheten Schiefe Ebene (deel van de spoorlijn Neuenmarkt-Wirsberg – Hof), een traject met een flink steigingspromillage. Tot slot: een beschrijving van een ontplofte ketel van een stoomloc in Brazilië.
Baureihe 01 – Sounds vom Schienenstrang
door Manfred Weisbrod, Wolfgang Petznick en Wolfgang Hecht, Duitstalig, 144 bladzijden, 113 zwart-witfoto’s, 24 tekeningen plus geluids-cd. Uitgave: Transpress, prijs: slechts € 9,99.
Dit boek beschrijft de geschiedenis van de 01, inclusief de vele pogingen die na de Tweede Wereldoorlog zijn ondernomen om deze imposante locs nog beter (lees: efficiënter) te maken.
De stoomlocs van de serie 01 van de Duitse spoorwegen vormen voor velen een van de meest populaire series. Ze reden nog tot in de jaren zeventig in West-Duitsland en tot in de jaren tachtig in de vroegere Deutsche Demokratische Republik (Oost-Duitsland). En dan te bedenken dat de eerste machines al in 1926 op de baan kwamen.
Deze uitgave begint met een beschrijving van de geluidsopnamen op de cd die achter in het boek te vinden is. Daarna volgen hoofdstukken met een beschrijving van de levensloop van deze locserie, maar voordat dit zover is krijgt de lezer een indruk van de ontwikkeling van wat de Duitsers “die Einheitslocomotive” noemen: locomotiefseries die zoveel mogelijk gestandaardiseerd waren en zo veel mogelijk van dezelfde componenten gebruikmaakten. Daardoor kon efficiënter gebouwd en onderhoud gepleegd worden tegen lagere kosten. Een van die standaardlocomotieven was de 01 die bedoeld was voor de zware sneltreindiensten. In totaal kwamen er ruim tweehonderd op de baan.
Begin jaren vijftig waren de eerste locs aan het einde van hun economische levensduur. Zowel de Deutsche Bundesbahn (voor West-Duitsland) als de Deutsche Reichsbahn (Oost-Duitsland) achtten de locs echter nog niet rijp voor de sloop en voerden levensduurverlengingen door met tal van verbeteringen en met niet zelden nieuwe ketels. Alles ter verbetering van de prestaties.
Aan het eind van het boek wordt per locomotief een overzicht gegeven van de belangrijkste gegevens, zoals het bouwjaar, fabrieksnummer, verblijf na de Tweede Wereldoorlog, de buitendienststelling etc.
[printfriendly] |
Openingsdagen in
|