Nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek

Benelux Railways (2x)

Lenen of reserveren: Sm-420.00

De bibliotheek kocht onlangs twee in 2017 uitgegeven boeken met dezelfde titel en wel: Benelux Railways.

1) Het ene boek, van de hand van David Haydock uit de serie European Handbook, is al weer de zevende uitgave van dit naslagwerk. Het is een gedegen boek met 176 pagina’s met nummeroverzichten per locomotief of treinstel. Het is ook voorzien van een mini-railatlas. Een naslagboek met veel kleurenfoto’s voor de echte liefhebber. Het boek is ook te koop in de NVBS-winkel. Zie de afbeelding en beschrijving in dit nummer. Lenen of reserveren: SM-420.002.e

2) Het andere boek is van de hand van John Law. Dit is meer een aardig fotoboek, 96 bladzijden, waarvan de diepgang gezocht moet worden in de lengte van de onderschriften. De Fyra staat er ook nog in en wel in twee gedaantes. Verder staan in dit boekje nog meer uitgefaseerde locomotieven en treinstellen, zoals de diesel-TEE Edelweiss, maar dan wel als ‘Belgisch’ treinstel. Wellicht omdat de foto gemaakt is op het station Brussel Zuid.

Museummaterieel komt in beide boeken aan de orde.


Een eeuw stoom 6 / Un siècle de vapeur 6

Lenen of reserveren: Sm-410.027.6

Het Toeristisch Spoor Patrimonium (TSP) is een vereniging die voormalig Belgisch spoorwegmaterieel opkoopt om te restaureren en te behouden, zoals de  Stibans dat vroeger in Nederland deed. Ter financiering van een en ander publiceert TSP het tijdschrift Op de Baan en allerlei boeken over met name Belgisch materieel.

Dit tweetalige boek uit 2014 met 135 pagina’s is deel 6 in de reeks Belgische stoomlocomotieven. De voornamelijk in zwart/wit gefotografeerde stoom­locomotieven zijn verdeeld in de periodes 1835-1931, 1932-1945 en 1946-1966. Daarnaast komen industrielocomotieven en ‘buurt’materieel aan bod. En tenslotte ook nog Belgisch materieel gefotografeerd in andere landen. De onderschriften van Jean-Luc Vanderhaegen geven de geschiedenis van elk object gedetailleerd weer. Dit boek is voor liefhebbers van Belgische stoomlocomotieven verplichte kost!


Hershey Electric Railroad (Cuba)

Lenen of reserveren: Sa-770.062

Snoepfabriek Hershey uit Pennsylvania (USA) had voor de Eerste Wereldoorlog al eigen suikerplantages op Cuba. Naast een uitgebreid stoomtreinnetwerk om het suikerriet van de plantages naar de fabriek te brengen, werd ook een elektrisch spoorwegnet aangelegd van de fabriek naar ondermeer Havana. Op dit netwerk werden zowel passagiers als goederen vervoerd. Dit met prachtige kleurenfoto’s uitgevoerde fotoboek uit 2017 telt 208 bladzijden.

Het boek laat zien dat het passagiersvervoer daar met “Interurbans” (een typisch Amerikaans tramtype) werd uitgevoerd, terwijl goederentreinen werden getrokken door krokodilachtige e-locs. Vaak hing de rijdraad hoog (of waren de pantografen klein), dus zie je regelmatig een stroomafnemer gemonteerd op een verhoging. Thierry Nicolas completeert dit boek met korte beschrijvingen van elk type locomotief of motorrijtuig. Deze geven veel informatie in beknopte vorm. Hetzelfde geldt voor de onderschriften bij de foto’s. Het is echt een boek voor zowel liefhebbers van Amerikaanse Interurbans als industriespooradepten.


Treinreizen. De bijzonderste en mooiste routes van de wereld.

Lenen of reserveren: Sa-000.286

Ach, u zult wel denken: alweer zo’n plaatjesboek met de bekende trajecten. Deels klopt dat, maar dan wel uitgevoerd met prachtige haarscherpe kleurenplaten. Anderzijds worden in dit boek ook onbekende spoorlijnen behandeld, zoals lokaaltjes op het Japanse eiland Hokkaido of de oude stoomspoorlijn van Noord-Borneo. Cuba is ook ruim vertegen­woordigd, ook met de hierboven al besproken Hershey Electric.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, dus vergeet die eerste indruk naar aanleiding van de titel en bekijk het en lees er in, want de teksten van Brian Solomon, Paul Bigland, David Bowden en Scott Lothes zijn stuk voor stuk boeiend. Van Noord-Finland tot Tasmanië in het zuiden en van Alaska naar het oosten tot Borneo: je blijft er in bladeren, kijken en lezen. En oh ja: overal duidelijke landkaartjes voor het geval dat je even vergeten bent waar Ruse ook weer ligt, of Mant! Het boek telt 208 pagina’s en is eind 2017 uitgegeven.


Samenstelling: Rutger Ruempol

[printfriendly]

Te leen in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Als u een boek wilt reserveren of opzoeken in de bibliotheek, gebruik dan het plaats­nummer dat onder de afbeelding staat.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vindt u op de website van de NVBS: www.nvbs.com/bibliotheek. Alleen leden kunnen boeken lenen.

<strong>Lid worden van de NVBS</strong>