Nieuwe zoekplaatjes

De beheerders van de beeldbank zijn onder andere bezig met de diacollectie van Günther Kuschy. Deze fotograaf ging vaak mee met excursies van het blad Eisenbahn Kurier. Daarbij kwam hij in de DDR op plaatsen waar je normaal niet mocht komen. Hieronder een paar foto’s waar vragen over zijn. Ook is er behoefte aan een overzicht van de excursies die de Eisenbahn Kurier in deze periode heeft georganiseerd. Mocht u hierover informatie hebben, dan is uw reactie van harte welkom! 

Locomotief DR 95 0045 met een reizigerstrein van Lobenstein of Probstzella naar Saalfeld bij Breteritz in het dal van de Saale. Een foto van 6 juni 1980. Günther Kuschy was in deze periode in de omgeving van Saalfeld en heeft toen ook foto’s gemaakt in het locdepot.

Locomotief DR 95 1027 rijdt met een trein, bestaande uit historische CIWL-rijtuigen, richting Stadtilm op de brug over de Stadtilmer Straße even ten westen van Rottenbach. Foto gemaakt op 28 mei 1980. Günther Kuschy heeft ook op andere dagen foto’s gemaakt van dezelfde trein in dezelfde omgeving.

Stoomlocomotief DR 50 849 met een extra trein voor een gezelschap op de Muldentalbahn bij de brug over de Chemnitz (een zijrivier van de Zwickauer Mulde) ten zuiden van Wechselburg. Op de achtergrond het Göhrener Viadukt in de spoorlijn Neukieritzsch – Karl-Marx-Stadt. Foto gemaakt op 3 september 1983. Zat er nog een NVBS-er in deze trein?

Historische stoomlocomotief DR 74 1230, met een extra trein voor een gezel­schap, in Sitzendorf-Unterweißbach aan de lijn Rottenbach – Katzhutte. Gefotografeerd op 26 februari 1982. Wie kan meer vertellen over deze foto?

Vorige zoekplaatjes

Een onbekende locomotief

In het vorige nummer stonden drie nieuwe zoekplaatjes. Op slechts één daarvan is gereageerd. Dat betreft de foto van een stoomlocomotief van de ZVTM die rangeert met een lege bietentram. Deze foto werd gemaakt door J. Voerman tijdens een NVBS-excursie op 14 november 1949. De vraag was: welke locomotief is dit? Het antwoord bleek eenvoudig: foto’s van dezelfde tram staan namelijk ook in het boek De nadagen van Neerlands Stoom- en Motortrams, geschreven door dezelfde J. Voerman. Het gaat om loc 13 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM). Zowel Gerrit van Straaten als Edwin Spanbroek maakten ons hierop attent, waarvoor dank.

Geheimzinnige trekdraden in Apeldoorn

Vorige maand kwamen we ook terug op een foto die Roef Ankersmit in 1972 maakte bij de inmiddels opgeheven overweg in de Soerenseweg in Apeldoorn. Het raadsel van deze foto betreft de trekdraadconstructie in de voorgrond. Daar kwamen we toen niet uit, maar onlangs werden we gebeld door Dolf Dijkstra, die deze over­weg nog kent uit zijn jonge jaren. Hij kwam met de oplossing: het bedienings­toestel (op de foto nog net te zien) staat vlak naast de overweg. Om genoeg lengte in de trekdraden te krijgen, moesten deze een “omweg” van een aantal meters maken. Dat is de constructie die op de foto is te zien. De door ons ge­raad­pleegde deskundingen hebben bevestigd dat dit inderdaad de juiste uitleg is.

Smalspoorstoomtrein in Portugal

Soms is een zoekplaatje al opgelost wanneer de inkt van NVBS Actueel nog nat is, soms duurt het wat langer. Dat is het geval bij een foto die we in september 2017 publiceerden. Het betreft een foto die Jan Voerman maakte tijdens een NVBS-excursie in Portugal. Uit de reacties werd duidelijk dat dit op 13 april 1971 moet zijn geweest, alleen bestond er geen overeenstemming over de vraag op welk station dit was. Eind januari kregen we een mail van José Teixeira uit Portugal, waarin hij meldt dat de foto is gemaakt op het station van Espinho. Hij kwam deze foto tegen op een site van Portugese spoorwegbelangstellenden. Toeval of niet, een paar dagen later ontvingen we nog een mailtje over dezelfde foto. Dit keer van Hans Altena, die namens zijn spoorvriend en Portugal-kenner Meindert Mulder bevestigt dat het hier om Espinho gaat. In die tijd was dit het eindpunt, later is deze lijn doorgetrokken tot Espinho Vouga.

Nico Spilt


[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

<b>Mail de redactie</b>