Nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek
Indian metre gauge steam remembered / Lawrence G. Marshall (2007)Van Lawrence G. Marshall heeft de bibliotheek al jaren een boek met de titel Indian narrow gauge steam remembered uit 2001. Deze aanwinst uit 2007 is een vervolg op dat boek. Beide boeken zijn gebaseerd op de vele reizen die Marshall sinds 1970 in India gemaakt heeft. In 1970 was ongeveer een derde van alle spoorlijnen meterspoor (25,500 km). Veel van deze lijnen zijn omgebouwd naar breedspoor (6ft 6in of 1676 mm) of stilgelegd. Beide boeken bevatten het verhaal van zijn reizen, maar ook vele foto’s, vooral van locomotieven. Een deel van de foto’s is op groot formaat, ca. 13 x 21 cm, en in kleur. |
Diesels and Electrics: Locomotives international special edition No. 2 / Paul Catchpole [e.a.]
Dit is een curieus boek, geschreven door een groep auteurs die meerdere boeken over niet zo voor de hand liggende spoorwegonderwerpen hebben geschreven. Ditmaal gaat het over op rails rijdende voertuigen, aangedreven door elektriciteit of met dieselmotoren.
Het eerste deel handelt over vroege, met drijfstangen aangedreven elektrische locomotieven in de Alpen. Het tweede deel gaat over omgebouwde personen- en vrachtauto’s en draisines op de bosspoorlijnen in Oost-Europa. Er zijn foto’s van een omgebouwde Trabant met een ingebouwde draaischijf bij een smalspoorlijntje in het Bükk-gebergte in Hongarije! Verder bevat dit deel beelden uit Turkije en van smalspoordiesellocomotieven. Het derde en grootste deel heeft als titel “Modern” Traction Classics. Dit deel bespreekt tractie in Zuid-Amerika, Australië en Roemenië (dieseltractie voor de steile hellingen tussen Câmpina en Braşov). Het laatste deel gaat over elektrische locomotieven in de DDR gebouwd voor China.
De spoorbrug bij Culemborg 1868 – 1982 / G.J.L. Koolhof
De verspreiding van spoorwegen kwam in Nederland in de negentiende eeuw langzamer op gang dan in de buurlanden door de vele waterwegen. Enerzijds was er een redelijk, zij het langzaam, vervoer met trekschuiten, anderzijds waren er veel bruggen nodig. Niet alleen over kleine kanalen en beekjes maar ook over brede rivieren. Bruggen met grote overspanningen (meer dan 30 meter) waren vanaf het begin van de 19e eeuw wel mogelijk, maar alleen als hangbrug, en daarvoor heb je zeer stevige bodem nodig.
Er waren echter in die tijd twee gunstige ontwikkelingen. De vakwerkbrug werd ontwikkeld en de productie van staal in grote hoeveelheden werd mogelijk door de uitvinding van de Bessemeroven. Staal heeft een grotere trekkracht dan gietijzer waardoor grotere overspanningen mogelijk werden. Die zijn bij rivieren nodig om opstoppingen bij het afvoer van water bij ijsgang te voorkomen. In 1860 werd een brug bij Culemborg gebouwd met een hoofdoverspanning van 150 meter en nog een van 80 meter. Dit boek (uit 1982) beschrijft de planning, bouw en verdere lotgevallen van de brug. In 1868 werd de brug geopend. In 1982 werd ze door een nieuwe stalen boogbrug vervangen.
Gute alte Tram: Tramnostalgie DDR / Frits van der Gragt
De schrijver en fotograaf van dit boek is geen onbekende binnen de NVBS: hij was voorzitter van de NVBS en hoofdredacteur van Op de Rails, maar hij is ook bekend als een groot tramliefhebber en auteur van van meerdere tramboeken. Dit boek verscheen in 2002 in het Duits bij Schweers+Wall in Aken.
Het boek bestaat grotendeels uit circa 250 afbeeldingen in kleur met uitgebreide toelichtingen, gemaakt tijdens reizen in de DDR tussen 1964 en 1989. Van alle tramsteden die toen in de DDR bestonden zijn afbeeldingen opgenomen. Opvallend zijn de lege straten: voor 1989 waren er zelfs in Oost-Berlijn weinig auto’s. In alle grote steden was de tram het belangrijkste verkeersmiddel. In dit boek zijn vele trams te zien die bestonden uit een motorwagen met twee bijwagens. Iets van de toenmalige sfeer is nog steeds te proeven bij de Kirnitzschtalbahn in Bad Schandau.
Gerhard Riesthuis
[printfriendly] |
Te leen in de bibliotheekGerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie. Als u een boek wilt reserveren of opzoeken in de bibliotheek, gebruik dan het plaatsnummer dat onder de afbeelding staat. Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vindt u op de website van de NVBS: www.nvbs.com/bibliotheek. Alleen leden kunnen boeken lenen. |