Hembrug voor en na de sloop
De halte Hembrug zoals die er meer dan zeventig jaar uit heeft gezien. Dit was de tweede halte Hembrug. Die werd in 1907 geopend na de bouw van de erbij gelegen tweede Hembrug. Aan de halte stopten sporadisch treinen. Alleen maar in de ochtend- en avondspits voor personeel van de nabijgelegen Bruynzeel-fabriek en de Artillerie Inrichting Hembrug. De halte lag op de noordelijke oprit van het spoor naar de brug. Links van de trein is de noordelijke aanbrug te zien. En let eens op de donkere toren die nog net te zien is tussen de spijlen van de aanbrug.
De perrons waren bereikbaar via een lange hellingbaan of idem trappen. Liften waren er niet. Aan de oever aan de overkant zijn de twee pontfuiken te zien, te herkennen aan de witte vlakken. Rechts, niet zichtbaar op de foto, lag de Artillerie Inrichting waar wapens en munitie gemaakt werden. De foto dateert van zomer 1979. De halte is gesloten in mei 1982, na het in gebruik nemen van de Hemtunnel.
Het is augustus 2013 en zo ziet het er nu uit. De brug is gesloopt en het zand van de spoordijk is gebruikt bij de verhoging van de A10 tussen de RAI en Nieuwe Meer, waar in de middenberm de Zuidtak ligt. Op de vrijgekomen ruimte is een winkelstraat gebouwd. De twee trapeziumvormige glazen torentjes horen daarbij. De pontfuiken zijn er nog, alleen is het wit verdwenen. In de rechter fuik ligt een pont; niet zo goed zichtbaar, maar de rode streep is de voorsteven van de pont en het zwarte vlak erboven de klep.
Een houten gebouwtje van de voormalige halte staat nu ergens in Krommenie als garage en vele steentjes van de perrons liggen nu op de perrons in Hoorn van de SHM. Het treinstel is inmiddels gesloopt en zal wel als vulschroot in de hoogovens terecht gekomen zijn. Recycling! En de zwarte toren met de N erop (van Norit, nu eigendom van de Amerikaanse Cabot Corporation) is nu goed zichtbaar.
Tekst en foto’s: Fons van der Jagt
[printfriendly] |
Toen en …In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit hetzelfde standpunt zijn genomen. |