Wie het weet…

Nieuwe zoekplaatjes

Hierboven ziet u twee foto’s uit een verzameling pers- en bedrijfsfoto’s. Getoond wordt een nieuw station. Een datum is niet bekend. De vraag: welk station is dit?

J.A. Bonthuis maakte op 24 augustus 1975 in Bochum-Dahlhausen onder andere deze drie foto’s van bovenbouwmachines. Deze machines hebben een VDM-nummer. Die nummers lijken op UIC-nummers maar zijn toch anders. Later kregen deze machines wel een UIC-nummer. Weet iemand wat de letters VDM, die alleen bij de DB werden gebruikt, betekenen? De stopmachine had het nummer 97406252014-9 en de ballastverdeler xx163152110-3. De eerste cijfers zijn niet leesbaar. Als we 97 invullen bij xx dan klopt het controlecijfer, maar is dat juist? Gezocht wordt dus iemand die alles afweet van VDM-nummers!


Vorige zoekplaatjes

J.A. Bonthuis fotografeerde op 2 april 1974 een Frans meetrijtuig met het UIC-nummer 60 87 99-30 212-0. Op een foto uit mei 1981 staat hetzelfde rijtuig, maar dan met het nummer 60 87 99-70 212-1. De verklaring voor deze nummerwijziging werd gegeven door Gert-Jan Hondelink, Ad Vijge en Jeanne Kok: de maximum snelheid was verhoogd van 140 km/uur (af te leiden uit de code 3 in het nummer) naar 160 km/uur (code 7). Ad Vijge merkt op dat deze foto niet in Gouda is gemaakt, maar in Utrecht bij het Beatrix-gebouw van de Jaarbeurs.

G. Kuschy fotografeerde op 21 april 1974 stoomloc 053 097 van de DB op een onbekend station in het zuiden van Duitsland. Henk Verschoor laat weten dat deze loc toen gestationeerd was in Crailsheim, dus dat de foto vermoedelijk in die regio is gemaakt. Jos Beerman maakte in de jaren 70 voor de Kölner Eisenbahn Club elk jaar een boekje met een overzicht van alle nog rijdende stoom­locomotieven. In het boekje uit 1974 wordt bevestigd dat de loc toen in Bw Crailsheim ‘beheimatet’ was. Waar de foto precies is gemaakt is dus niet duidelijk, maar over de loc valt nog wel wat te zeggen. Tot 1968 droeg ze het nummer 50 3097. Voor meer informatie klik hier.


[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeld­bank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

<b>Mail de redactie</b>


Op de Rails zoekt foto

De redactie van Op de Rails is op zoek naar een foto van een motor­onderstel van een drieasser van het GVB in de gewijzigde vorm, dus niet uit de begintijd. Er is vast wel eens een foto gemaakt tijdens een ex­cursie of open huis. Eventueel een foto van het onderstel van de uit­gebrande 496, nadat deze is ver­huisd naar de EMA.