Dieselen in de Achterhoek: van geel naar rood-wit

De concurrentie voor de Nederlandse Spoorwegen begon in 1996 met Lovers Rail tussen Amsterdam en Haarlem (en vandaar door naar IJmuiden en Lisse). In 1998 volgde Oostnet (tussen Almelo en Mariënberg) en in 1999-2000 NoordNed (de nevenlijnen in Friesland en Groningen). Deze drie vervoersbedrijven zijn alweer verdwenen. Nieuwe personenvervoerders zijn opgestaan en zijn vandaag de dag bijna niet meer weg te denken van het Nederlandse spoor.

Het station van Zutphen is altijd een knooppunt van spoorlijnen geweest. Zutphen is gelegen aan de hoofdlijn Roosendaal – Zwolle, en er zijn nevenlijnen naar Apeldoorn, Winterswijk en Hengelo. De hoofdlijn is nog altijd stevig in handen van de Nederlandse Spoorwegen, maar op de drie nevenlijnen worden de diensten nu uitgevoerd door Arriva (naar Apeldoorn en Winterswijk) en Syntus/Keolis Nederland (naar Hengelo en verder door naar Oldenzaal). Laatstgenoemde is inmiddels onderdeel van Blauwnet, dat in opdracht van de provincie Overijssel rijdt.

Kreeg de hobbyist voorheen alleen treinen in de NS-huisstijlkleur geel voor de lens, vandaag de dag is er in Zutphen een grotere variatie aan kleuren en materieel te zien.

Een jarenlang vertrouwd beeld op het station Zutphen waren de gele treinstellen NS DE2 (Plan X) en DE3 (Plan U) naar Winterswijk en Hengelo. Links DE2 183, in haar nadagen weer voorzien van een snor, en rechts DE3 151 op 11 maart 1995.

Op 25 november 2017 staan op dezelfde sporen rood/witte treinstellen van Syntus/Keolis Nederland en Arriva. Voor Syntus (links)betreft dit treinstel 44 (een Alstom Coradia LINT41H) en voor Arriva treinstel 255 (een Stadler GTW 2/6). Inmiddels zal het beeld nog kleurrijker zijn omdat Syntus het Twentse rood heeft omgewisseld voor de huisstijl van het Overijsselse Blauwnet.

In- en uitchecken: een uitdaging

Kom je vandaag de dag met een NS-trein aan in Zutphen en moet je overstappen op een andere vervoerder, dan kom je als argeloze reiziger met je OV-chipkaart wel voor een uitdaging te staan. Deze uitdaging bestaat uit maar liefst drie in- en uitcheckpalen: een om bij NS uit te checken, en vervolgens twee waaruit je moet kiezen om je reis te vervolgen: Arriva of Blauwnet. Dit tussen de drommen andere in- en uitcheckers, die ook allemaal hun trein willen halen. Stel de eind­bestemming is Goor, weet u het dan gelijk?

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie