Wie het weet…
Nieuwe zoekplaatjes
We blijven nog even bezig met de diacollectie van G. Kuschy. Hierboven twee foto’s die hij maakte op 8 oktober 1994. We zien een trein met twee locomotieven. De foto bij het seinhuis is in Kruft gemaakt. De andere foto is gemaakt tussen Kaiseresch en Gerolstein. Weet iemand de aanleiding voor deze rit?
Deze twee foto’s zijn gemaakt in Jülich, volgens fotograaf Kuschy op dezelfde dag. Twee verschillende diesellocomotieven en verschillende treinen. Het zou gaan om twee Sonderzüge naar Neuenrade. Dat ligt in het Sauerland, dus het is een lange rit. De vraag is of deze informatie klopt en wat de reden van deze ritten was.
Ook van deze foto is geen datum bekend. Kuschy heeft een hele serie gemaakt op de lijn van Bruchhausen-Vilsen naar Asendorf en ook een paar op de normaalspoorlijn. Het was een evenement met gastlocomotieven van de Selfkantbahn, Eisenbahn Kurier en Museums Eisenbahn Minden. Weet iemand wanneer dit evenement plaatsvond? Afgaand op het gefotografeerde materieel was het na 1992.
Vorige zoekplaatjes
Onbekend station
Vorige maand toonden we twee foto’s uit een verzameling pers- en bedrijfsfoto’s. Hierop was het interieur van een nieuw station te zien. De vraag: welk station? Al snel stroomden de antwoorden binnen. En al snel werd ook duidelijk dat het hier om station Beverwijk gaat, dat in 1960 werd geopend. De vetleren medaille gaat naar Raymond van den Hoven, Cees Wouterse, Jeffrey Mons, Gerrit van Straaten, Frank Sturm, Ton Stevenhagen, Alfred Kleijn en Tim Boric.
Verschillende inzenders verwezen naar een foto op www.stationsweb.nl. Dat betreft een foto van het Utrechts Archief die vrijwel tegelijk is genomen met de foto in NVBS Actueel. Stationsweb is trouwens een handige website, daarom is het jammer dat deze al drie jaar niet meer wordt bijgehouden.
Opvallend is dat ook station Almelo drie keer werd genoemd, en een enkele keer Driebergen-Zeist. Twee stations die uit dezelfde tijd stammen als station Beverwijk en er qua interieur ook wel op lijken. Of in het geval van Driebergen-Zeist: op leken, want dit station is recent van de aardbodem verdwenen.
Duits werkmaterieel
J.A. Bonthuis fotografeerde op 24 augustus 1975 in Bochum-Dahlhausen een aantal bovenbouwmachines. Deze machines hebben een zogeheten VdM-nummer. De vraag: wat betekent VdM en wat valt hier over te melden? Jeanne Kok en Marc Schmitz gaven uitsluitsel: VdM staat voor Verzeichnis der Maschinen. Deze nummers (beginnend met 97) werden gebruikt op het werkmaterieel van DB. Sinds 1 januari 2007 worden alleen nog UIC-nummers (beginnend met 99) uitgegeven. Voor meer informatie kijk hier en hier.
(Zowel VdM als UIC bestaan uit 11-cijferige codes, gevolgd door een liggend streepje en een controlecijfer. Door een bepaalde berekening toe te passen op de 11 cijfers, wordt het controlecijfer bepaald. Het controlecijfer helpt voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij het intypen van nummers in de computer.)
Nogmaals stoomlocomotief 053 097
G. Kuschy fotografeerde op 21 april 1974 stoomloc 053 097 van de DB op een onbekend station. Op deze foto kwam als reactie dat de loc in die tijd was gestationeerd in Bw Crailsheim, dus dat de foto vermoedelijk in die regio is gemaakt. Klaas Vijfschagt meldt echter dat hij deze loc op 4 april 1974 heeft gefotografeerd bij Bw Rottweil. Daar waren toen verschillende stoomlocs van Bw Crailsheim actief voor bouwtreinen in het kader van de elektrificatie. De foto van Kuschy zou dus heel goed in de regio Rottweil gemaakt kunnen zijn. Nu liggen Crailsheim en Rottweil niet enorm ver van elkaar, maar het maakt de keuze uit mogelijke stations er niet makkelijker op.
Nico Spilt
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten! |