De Paradijsvogel uit de rui

Tijdens het zomerfeest op 16 en 17 juni 2018 in het DB-museum in Koblenz Lützel stond e-loc 103 220 te pronken in haar nieuwe verenkleed. De blauw-groen-gele kleur van de vroegere Touristik-trein was in de loop der jaren behoorlijk aangetast. In het museum was men in de afgelopen jaren begonnen met het verwijderen van de oude verflagen. Sommige liefhebbers vreesden voor het ergste. Maar alles is ten goede gekeerd en de Paradijsvogel (in het Duits Paradiesvogel) keerde in volle glorie terug. Of er plannen zijn de loc weer rijvaardig te maken is momenteel nog niet te zeggen.

In Lok Magazin is een artikel over deze treinen en hun locomotieven verschenen.

Tekst en foto: Sjoerd Bekhof


Modellenmagazijn Spoorwegmuseum

Op 5 juli 2018 is het modellenmagazijn van het Spoorwegmuseum geopend. Hierin is een groot deel van de collectie te zien die het museum de afgelopen decennia heeft verzameld. De modellen komen hier vaak beter tot hun recht dan achter het spiegelglas van de vroegere modellenzolder. Achter het gaas in Loods Nijverdal zijn ook nog allerlei modellen te zien. Meer informatie over het modellenmagazijn.

Wie in het museum om zich heenkijkt, kan ook elders bijzondere modellen tegenkomen. Weet u trouwens waar die boog vandaan komt? En dat beeld rechts? Foto: Nico Spilt.


Topotijdreis: landschap in Nederland

Maak een tijdreis door 200 jaar Nederlandse topografie op www.topotijdreis.nl. Met een schuifknop langs de linkerrand van het scherm krijg je verrassende dingen te zien. Voor meer informatie zie www.landschapinnederland.nl/bronnen-en-kaarten/topotijdreis.

Tip: Gerrit van Straaten


Rail Away

Uitzendingen op NPO2. www.eo.nl/railaway

  • Zaterdag 28 juli 2018 (19.25). De Mont Blanc in Zwitserland. Een reis met de St. Bernard Express.
  • Zaterdag 4 augustus 2018 (19.25). Een reis langs de Rijn, van Keulen naar Frankfurt.
  • Zaterdag 11 augustus 2018 (19.25). Een reis over de Ligurialijn in Italië.
  • Woensdag 15 augustus 2018 (19.50). Nederland: vier seizoenen.
  • Zaterdag 18 augustus 2018 (19.50). Griekenland: Korinthe-Patras.
  • Zaterdag 25 augustus 2018 (19.40). Groot Brittannië: Isle of Man.
  • Zaterdag 1 september 2018 (19.35). Groot Brittannië: Schotland, Aberdeen-Edinburgh.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Haarlem anno 1920

Hieronder een film uit de collectie van de NVBS. Herkent u alle locaties? Reacties zijn welkom!

Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie


Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heeft u een vraag of opmerking en weet u niet waar u die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

NVBS op Twitter en Facebook

De NVBS zit ook op Twitter en op Facebook.

De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn diverse vacatures.