Achter de schermen bij Madurodam

Donderdag 20 september 2018

Liefst vier kilometer spoor telt Madurodam, de in 1952 geopende miniatuurstad in Den Haag. Vier kilometer spoor, geflankeerd door stations als Utrecht Centraal, Eindhoven, Enkhuizen en Valkenburg, afgewisseld door bekende bruggen als De Hef en de Moerdijkbrug en geëxploiteerd als klassiek spoorlijn, HSL of Randstad­rail. Net echt dus allemaal, alleen dan op schaal 1:25.

Op donderdag 20 september 2018 wordt een rondleiding achter de schermen aangeboden met een bezoek aan de verkeersleiding en de werkplaats. Een mooie gelegenheid om eens te zien hoe het treinverkeer in goede banen wordt geleid. We verzamelen om 11.00 of om 13.30 uur bij de ingang van het park in groepen van maximaal 25 personen. Na afloop van de rondleiding kunt u nog rustig verder kijken in de miniatuurstad.

De excursieprijs bedraagt voor leden € 15. Boeken is mogelijk vanaf maandag 31 juli 2018 op www.nvbs.com. De excursie wordt ook aangekondigd in Op de Rails 2018-8.

Madurodam, juli 1952. Elektrisch treinstel ElD2 221 met postrijtuig Pec 907. De foto is gemaakt in de maand waarin Madurodam werd geopend. De spoorlijn was toen pas voor een deel gereed. Foto: J.A. Bonthuis, NVBS Railverzamelingen.

Spoorzoeken bij de Geldersche Tramwegen

Zaterdag 29 september en zaterdag 20 oktober 2018

Op de zaterdagen 29 september en 20 oktober 2018 worden twee identieke excursies georganiseerd naar de overblijfselen van de Geldersche Tramwegen (GTW). Het is de 19e editie van de reeks ‘Sporen uit het Verleden’, waarvoor we Jaap Nieweg als deskundige in ons midden hebben.

Met ex-GTW touringcar 475 (uit 1966) doorkruisen we Oost-Gelderland tussen Lichtenvoorde-Groenlo en Arnhem. Onderweg zijn restanten te zien van de trambaan, van voormalige stations- en haltegebouwen en wordt de voormalige route zoveel mogelijk gevolgd. We leggen aan in Doetinchem (OV-museum) en in Doesburg (schaalmodel schipbrug), ook voor een hapje en een drankje.

Deelname voor leden komt op € 52, versnaperingen en het ‘Speurboekje’ in­begrepen. De inschrijving via www.nvbs.com start op vrijdag 10 augustus 2018, gelijk met het uitkomen van OdR 2018-8. Een dagje nostalgie in de Achterhoek, dat is spoorzoeken bij de GTW.

De schipbrug over de IJssel bij Doesburg was een markant punt in het net van de GTW. Op de foto zien we locomotief 401 (uit 1907) en de rijtuigen 30 en 28 op weg naar Dieren om een gezelschap NVBS’ers op te halen voor een excursie op 22 juni 1941. Foto: Wim Cramer, NVBS Railverzamelingen.

Op deze foto zien we de situatie op 12 mei 2018. De schipbrug is verdwenen, maar de IJssel ligt er nog. Voor de herkenning dient het transformatorhuisje met puntdak uit 1925, rechts in beeld. Foto: Ronald Bokhove.

Schönes Wochenende Dresden

Donderdag 25 tot maandag 29 oktober 2018

Na een onderbreking van een jaar is het van donderdag 25 tot maandag 29 oktober 2018 zover: we gaan weer boemelen bij de oosterburen. Daar lijkt het in eerste instantie nog niet op als we met twee ICE’s van Arnhem via Frankfurt (Main) naar Erfurt snellen. De laatste kilometers naar Gera gaan veel gemoede­lijker en dat is de voorbode van de klapper op vrijdag: een rondrit met dubbel­deksrailbus 670 002 op een excursie door het Vogtland en het Erzgebergte met fotostops, onder meer op de museumlijn Schwarzenberg – Annaberg-Buchholz.

Dubbeldeks met de 670 002 door het Erzgebergte, zoals hier op 14 oktober 2017 tijdens een fotostop in Scheibenberg. Foto: Traditionsgemeinschaft Ferkeltaxi e.V.

In Dresden zijn de twee weekenddagen vrijaf, maar vervelen is niet aan de orde: enkele smalspoorlijnen, het nabije Polen en Tsjechië én interessante tramlijnen wachten op bezoek. En Dresden heet niet voor niets ‘Florence aan de Elbe’, dus ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken. Op maandag 29 oktober wordt teruggereden naar Hengelo via Halle voor een excursie met historisch materieel (Triebwagen 523 uit 1961 en Beiwagen 328 uit 1957) en een bezoek aan de historische tramremise.

Een gedeelde tweepersoonskamer komt voor leden op € 600. Meer informatie en inschrijving vanaf 10 augustus 2018 op www.nvbs.com en in Op de Rails 2018-8. Beleef oostelijk Duitsland van grote hoogte en ga mee!

Eerder aangekondigd

Tramexcursie in Antwerpen op zaterdag 15 september 2018. Aanmelden is mogelijk tot 1 augustus. Meer informatie.

De aanmelding voor de reis door Zuid-Engeland, eind augustus, is gesloten.

Ronald Bokhove


Print Friendly, PDF & Email

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden.

Algemene informatie over de SNE: www.nvbs.com/excursies.

Aankondigingen van reizen en excursies vindt u hier.

Voor de brochure met het programma voor 2018 klik hier (pdf).