Zoekplaatjes
Deze maand weer twee foto’s gemaakt door H.H. Luijendijk:
Deze foto is waarschijnlijk ergens in Rotterdam gemaakt, vermoedelijk in de periode 1977-1979. De vraag is: waar precies?
Deze foto is gemaakt in Attnang-Puchheim, waarschijnlijk in 1979 of 1980. Van welke maatschappij is het rijtuig met het mooie embleem?
Vorige zoekplaatjes
Treinstel 270 met gele ‘proefsnor’ tussen een aantal andere elektrische treinstellen. De fotograaf is vermoedelijk L.J. Biezeveld.
Ad Vijge en Frank Sturm melden dat deze foto in Zwolle is gemaakt. Frank stuurde zelfs een uitgebreid onderzoeksrapport met foto’s mee. Er is nog net een stukje van de perronkap boven de trap van het tweede perron te zien. De treinstellen staan op de opstelsporen ten zuidwesten van dat perron. De grote perronkap van Zwolle valt links net buiten het beeld. De fotograaf stond op het terrein van de werkplaats. Vanaf 1958 hebben enige treinstellen een gele ‘proefsnor’ gekregen, voordat in 1962 de definitieve gele snorren (een ontwerp van Gozen Doorn) werden ingevoerd. De geschatte datering 1959 kan dus goed kloppen.
Twee stoomlocomotieven worden achter een 1600 overgebracht naar de VSM, gefotografeerd tussen Oldenzaal en Hengelo.
Dolf Dijkstra weet te melden dat deze foto is gemaakt op dinsdag 7 januari 1992. De twee door de VSM aangekochte stoomlocs 50 3654 en 52 8053 zijn achter loc 1640 op weg naar Beekbergen. In het VSM-blad “De Koppelstang” nummer 1-1992 staat een uitgebreid artikel van Patrick Meiland over deze rit.
Twee dia’s van de tram in Helsinki, gedateerd 27 mei 2006, uit de collectie van Günter Kuschy.
Op deze foto’s is gereageerd door Adje van Daalen, Martin Verwoert, Jan Bogaarts, Paul Sturm, Martijn Haman, Henk Schouten, Ton Bötticher, David van der Spek, Klaas Wierda, Ernst van Gulden, Allan de Koningh, Frank Vester, Jan Haasdijk en Michiel Kreuze.
Jan Bogaarts schreef: “Het Fins is een taal met lange woorden, waarin niet op een klinkertje meer of minder wordt gekeken. Om Scrabble te spelen heb je daar minimaal twee borden nodig.” En dat blijkt ook wel uit de gevonden oplossingen:
De foto van lijn 3T is genomen in de Pohjoisesplanadi vlakbij Kauppatori, het centrale marktplein bij de haven. Het markante gebouw achter de tram is het stadhuis van Helsinki. Lijn 3T was een ringlijn, die ook als toeristische lijn langs de bezienswaardigheden van de stad werd aangeprezen. De lijn had hetzelfde begin- en eindpunt als lijn 3, maar volgde deels een andere route. Inmiddels is lijn 3T vervallen. Huidige situatie op Google Streetview.
De tram op lijn 6 staat bij de halte Hakaniemi aan de Silkasaarenkatu. In de achtergrond het gebouw van Metallityöväen Liitto (vakbond van metaalwerkers). De roze tram is een van de uit Mannheim overgenomen DüWag-motorwagens die enkele jaren in Helsinki hebben gereden. Huidige situatie op Google Streetview.
Jan Haasdijk meldt dat de foto’s waarschijnlijk zijn gemaakt tijdens het ‘Rondje Oostzee’, een NVBS-reis in mei 2006. Zie Op de Rails, januari 2006, en het verslag op de website van de NVBS.
Nico Spilt
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten! |