Zoekplaatjes

Deze keer drie nieuwe zoekplaatjes en de oplossing van de drie vorige zoek­plaatjes. Bovendien moeten we terugkomen op twee voor-vorige zoekplaatjes, omdat daar toch meer over te vertellen valt dan het aanvankelijk leek.

Een koolzuurwagen op het terrein van een onbekend bedrijf, vermoedelijk in Nederland. De wagen heeft nummer DB 21800072068-8. H.H. Luijendijk foto­grafeerde deze wagen vermoedelijk in de periode 1977-1979. Wie herkent deze locatie?

Een dia van Gerard Stoer zonder beschrijving. Waar is loc 458 hier onderweg? Mogelijk is het Friesland, maar het zou ook het Westland kunnen zijn. Misschien herkent iemand de huizen?

Een dia gemaakt door T. Hobma. Op het diaraampje staat geschreven: 1215 + trein 49583 op 15-2-1985 in Lunetten. Dat laatste kan niet juist zijn want bij Lunetten zag het er anders uit. Wie weet de juiste locatie?

De vorige zoekplaatjes

De zoekplaatjes uit het oktobernummer hebben alle drie een volgens ons bevredigend antwoord opgeleverd.

Deze foto is door G. Kuschy gemaakt op 18 februari 1995, ergens in de voor­malige DDR. Han van Lokhorst en Roelof Harmoen wisten beiden te melden dat we hier station Blankenburg (Harz) zien.

Een Duitse locomotiefloods, gefotografeerd door Jan Vogels. Huub Baardemans en Ton Stevenhagen lieten weten dat dit in Bebra is. Daar zijn (nog steeds) twee draaischijven, direct tegenover het perron. Dit is de noordelijke draaischijf met ‘Lokschuppen 2’. Aan de hand van de kleuren en de nummers van de loco­motieven is vast te stellen dat de foto in de periode 1982-1987 moet zijn gemaakt.

Deze foto is door G. Kuschy gemaakt op 9 mei 1992. Locomotief DR 03 1010 vertrekt met trein N3004 tijdens een ‘Plandampf’-evenement. Guus Ferrée, Ton Stevenhagen, Kees Deelder, Sieger de Boer en Bart van ’t Grunewold melden dat deze opname is gemaakt in het station Camburg (Saale). Er was dat weekend een Plandampf-evenement rond Saalfeld. Daarbij werden enkele treinen tussen Saalfeld en Leipzig tot Camburg met stoom gereden. In Camberg eindigde in die tijd de bovenleiding van de Saalebahn. Een filmpje is te vinden op YouTube.

Twee voor-vorige zoekplaatjes

Op de twee zoekplaatjes uit het septembernummer, waar we in het oktober­nummer over schreven, moeten we nogmaals terugkomen.

Deze foto is door H.H. Luijendijk gemaakt in Attnang-Puchheim, waarschijnlijk in 1979 of 1980. Chris Pescher weet zeker dat dit geen rijtuig van de Jugoslovenske železnice (JŽ) is, maar een Roemeens ABm-rijtuig van de Compania Naţională de Căi Ferate (CFR). Dat is af te leiden uit de op de foto zichtbare UIC-code 53 van de CFR, terwijl de JŽ code 72 had. Rijtuigen van de JŽ reden ook niet planmatig mee in treinen op de Westbahn tussen Salzburg en Wien; die reden vanaf Salzburg naar het zuiden, richting Villach. Uit de zonnestand en het bordje met het rijtuignummer 96 leidt Chris af dat het hier om de Orient Express van Parijs naar Boekarest gaat, trein Ex263. Het jaar 1979 of 1980 kan kloppen; de foto moet in de zomer zijn gemaakt omdat rijtuig 96 in de winter niet meereed.

Deze foto is door H.H. Luijendijk in Rotterdam gemaakt, vermoedelijk in de periode 1977-1979. Marc Schmitz vult aan dat dit een Duitse koelwagen is van het type Ibs 394 (ex Tnoms 35) uit een serie van 200 wagens die ontstonden door ombouw van oudere koelwagens uit de jaren 40. Met wat goede wil is het wagennummer leesbaar: 11800826027-5. Het betreft een particuliere Interfrigo-wagen. Uit het nummer valt af te leiden dat de foto niet later dan medio 1979 kan zijn gemaakt. Hieronder een kaartje waarop de locatie van de foto is te zien. De wagen staat op de bananensporen van Müller-Thomsen, dat is de bundel sporen achter de wissels 401 en 402. De kraan staat op de kade van de Prinses Beatrix­haven.

Kaartje uit “Wegwijzer wagenladingverkeer in de haven van Rotterdam (Linkermaasoever)”, in 1974 uitgegeven door het Regionaal Verkoopkantoor Rotterdam. Collectie: Roeland de Jong.


Nico Spilt

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

Mail de redactie.