Zoekplaatjes

Dit keer vier onderwerpen waarover meer informatie wordt gezocht.

Twee dia’s van sproeiwagen NS 30849441104-1. Fotograaf is Luijendijk. Locatie onbekend, de foto’s zijn mogelijk gemaakt in de zomer van 1979. Wie weet meer?

Locomotief DB 38 1772 met een ‘Sonderzug’ op een onbekend station, vermoede­lijk in 1985. De loc was toen eigendom van een particulier en was in bruikleen gegeven aan Eisenbahn Kurier. Fotograaf is A. Dalm. Waar is deze foto gemaakt?

Deze foto is gemaakt door Hesselink op 18 september 1938 tijdens de feestritten ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Waar is deze foto gemaakt?

Deze foto van RTM-loc 1 is gemaakt door Hesselink in 1961 of 1962. Waar is deze foto gemaakt?

De vorige zoekplaatjes

Een dia van DB-locomotief 38 2777. Fotograaf, locatie en datum onbekend. De reacties op dit zoekplaatje waren eensgezind. Frank Pennin, Wim Hoekema, Ad Vijge en Sjoerd Bekhof wisten meteen: we staan in Emden. Op precies te zijn bij de overweg in de Cirksenastraße. Achter de loc zijn de huizen aan de Fürbringer­straße te zien. De loc is onderweg van Bw Emden naar station Emden West. Dit station is later omgedoopt tot Emden Hbf. Het spoor in de voorgrond (bij kilo­meter 0,0) leidt naar Emden Aussenhafen. Loc 38 2777 was vanaf 21 juni 1962 in Bw Emden gestationeerd en is daar per 1 september 1965 terzijde gegaan.  De foto zal dus tussen deze twee datums zijn gemaakt. Op Google Maps: https://goo.gl/maps/3tdRp4FpEJo

Een dia van Bonthuis, gemaakt tijdens de aanleg van de Schiphollijn. Het baan­lichaam is zo te zien enigszins verzakt. De vraag: waar is deze foto gemaakt? Hierop werd gereageerd door Illya Vaes, Ad Vijge en Frank Pennin. De foto is gemaakt ten oosten van Sassenheim, tussen de brug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer (vlakbij gemaal Leeghwater) en de brug over het vaarwater waaraan Jachthaven Jonkman is gelegen (ter hoogte van afslag 3 van de A44). De fotograaf stond ongeveer bij km 32, kijkend in zuidelijke richting. In de verte nadert een 2400 met ballasttrein uit de richting Leiden. Rechts naast het spoorviaduct de steile helling van het fietspad over het water bij de jachthaven. Op Google Maps: https://goo.gl/maps/xrZpjgATow22

Tot slot nog een keer een zoekplaatje uit december 2018. Een ANP-foto uit de verzameling van J.F. Schuld. Op de CDk-bak van dit treinstel uit de serie NS 601-637 lijkt nummer CD 623 te staan, maar deze rijtuigbak werd in 1945 al weer in dienst gesteld na herstelling. De Ak-bak ziet er nog redelijk uit. Waarschijnlijk zijn het bakken uit verschillende treinstellen. Schuld heeft achterop twee data in 1948 genoteerd en als locatie Voorschoten. Deze locatie klopt zeker niet, vermoedelijk is het ergens aan het Middennet.

Elbert Conijn komt eveneens tot deze conclusie, kijkend naar de bovenleiding­portalen en de vorm van de betonnen voeten: een omgekeerd bootje. Die kwamen en komen nog steeds vooral langs deze spoorlijn voor. Maarn Goederen werd wel vaker gebruikt als opstelplaats voor treinen, dus dit zou de gezochte locatie kunnen zijn. De foto is in dat geval richting Arnhem genomen, en de seinbakens zouden dan gelden voor het inrijsein van Maarn Goederen.


Nico Spilt

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!