Zoekplaatjes
Een defecte Rotterdamse tram. De beeldbankredactie wil graag de locatie weten en de functie van de te hulp geschoten werkauto. Is dat een calamiteitenwagen of een toevallig voorhanden magazijnwagen?
Nog een Rotterdamse tram: geleed Schindler-motorrijtuig 235 van lijn 3 op het Hofplein. Er is geen datum vermeld. Als vroegste datum is september 1975 gevonden, toen de serie 231-244 werd voorzien van stempelautomaten, en als laatste eind mei 1978 toen deze serie naar lijn 9 verhuisde. Misschien is er aan de sporenligging nog iets te zien. De beeldbankredactie is ook benieuwd naar de historie van de sporen op het Hofplein vanaf de eerste rotonde via de tijdelijke sporen tijdens de metrobouw, tot de grote ombouw waarna de trams niet meer altijd rond hoefden te rijden.
Een foto uit de oorlog. Deze foto komt ook voor in het NIOD-archief. In de beschrijving wordt gesproken over een ontsporing door sabotage door het verzet bij Ede met een Duitse militaire trein, getrokken door een elektrische trekkracht (drie motorrijtuigen mat ’24) op 6 september 1944. Maar klopt dit wel? Rechts is een stukje van een stoomlocomotief te zien, waarschijnlijk Baureihe 52 van de DR. Dat zou kunnen betekenen dat de foto na 17 september 1944 is gemaakt, na het begin van de spoorwegstaking, toen de Duitsers het treinverkeer in Nederland hadden overgenomen. En is het wel bij Ede? Wie kan meer over deze foto vertellen?
Deze foto van een achteruit rijdende loc 50 2731 is door Jan Vogels gemaakt. Een exacte datum en de locatie zijn niet bekend. Het is wel een foto uit het Bayrischer Wald. De datering ligt tussen begin 1964 en 1 september 1965 toen de loc in Bw Weiden was gehuisvest. Weet iemand meer over de locatie?
De vorige zoekplaatjes
DB-loc 82 030 op een onbekend station op 10 mei 1968. De fotograaf noteerde Bocholtz, maar dat ligt in Nederland, en het Duitse station Bocholt is het ook niet. Het antwoord luidt: het is Buchholz (Nordheide), aan de lijn Hamburg – Bremen. Dit werd gemeld door Paul Muré, Kees Deelder, Frank Pennin, Arend van Raalten, Jens Krause en Ton Stevenhagen. De loc was gestationeerd in Bw Hamburg Rothenburgsort en was ingezet bij de elektrificatie van de ‘Rollbahn’ tussen Hamburg en Osnabrück. Nog in hetzelfde jaar is de loc uit dienst gegaan; in 1970 is ze gesloopt. De locs van de Baureihe 82 waren sterk maar storingsgevoelig.
Locomotief NMBS 81.217 op een tractieterrein. Vermoedelijk in de jaren 60, maar waar? De foto komt uit de collectie van P. van Rooijen, maar is door iemand anders gemaakt. Ton Stevenhagen mailde: “De serie 81 is tot het eind van haar carrière onder andere actief geweest tussen Luik en het Duitse grensgebied. Een precies verblijf van de 81.217 heb ik nog niet kunnen vinden, maar ik vermoed (ook vanwege de berg op de achtergrond) daarom dat deze foto in Luik depot Kinkempois is gemaakt.”
Een tram naar Vaals, door J. Muijs gefotografeerd op 4 mei 1974 in Aken. De vraag: wat is de naam van de halte? Ook dit bleek geen lastige opgave. We ontvingen meldingen van Elbert Conijn, Erik Swierstra, Paul Muré, Tim Boric, Jan Bogaarts, Sjef Janssen, Ton Stevenhagen, Huub Baardemans en Ferry van Loon (via Gert Jan Binkhorst). Unanieme conclusie: de tram staat aan het eindpunt bij de Stadtsparkasse op de hoek van de Trierer Strasse en de Freunder Landstrasse. Lijn 15 was de laatste tram van Aken; deze reed van de Nederlandse grens bij Vaals tot Brand, een stadsdeel van Aken. Op 29 september 1974 werd ook deze lijn opgeheven.
Een opname van een SHM-tram, door G. Kuschy gemaakt in de jaren 80. Gezocht: de locatie. Ben Loos, Harry Vader, Jan Adriaanse, Frank Pennin en Arend van Raalten wisten te melden dat deze foto is genomen langs de Broerdijk tussen Midwoud en Abbekerk. De tram is een ledig-materieelrit van Medemblik naar Hoorn.
Locomotief NZH A15 voor de restauratie. Er moet zo te zien nog wel wat aan gebeuren. De vraag was: weet iemand iets over dit transport? “De foto van een oplegger met daarop stoomloc A15 van de NZH is gemaakt in Haarlem op het terrein van de NZH-werkplaats aan de Leidsevaart. De fotograaf stond met zijn rug naar de hoofdwerkplaats van de NZH, vlak voor de spuithal. Achter de oplegger zijn de opslagloodsen voor de werkplaats met rechts een klein stuk van de fietsenstalling te zien. Deze opslagloodsen zijn enkele jaren geleden als eerste gesloopt toen het gehele complex aan de Leidsevaart tegen de vlakte ging. Wanneer het bewuste transport op de Leidsevaart is geweest, kan ik niet vertellen.” Aldus meldt Rob Wilders, coördinator archief en tentoonstellingen van het NZH Vervoer Museum.
Erik Zwierstra leverde enige informatie over deze loc, die in 1882 werd gebouwd. In 1912 werd de loc, samen met een zusterloc, geschikt gemaakt voor de lokaaldienst Haarlem-Heemstede. Ze kregen toen een extra waterbak om eventueel het hele traject Haarlem-Leiden te kunnen berijden. De twee locomotieven, A15 en A16, die door het personeel ‘Juliaantjes’ werden genoemd, werden in 1932 afgevoerd.
Een Haagse museumtram op 23 september 1989. De vraag: weet iemand de locatie en de reden voor deze rit? Frank Pennin reageerde: “De Haagse 36 draait van de Hofzichtlaan linksaf Het Kleine Loo op. De kenmerkende hekjes staan er nog.”
Tot slot nog een zoekplaatje uit het maartnummer. Deze dia van Hans Klomp toont een blauwe diesellocomotief in de werkplaats Tilburg tijdens een open dag op 16 september 2000. De vraag: welke locomotief is dit? Frank Pennin denkt dat dit de Henschel van Akzo Nobel in Delfzijl is, fabrieksnummer 29728, 1959. Deze is in 2002 overgenomen door Railion. Ook Harry Koopmans denkt in deze richting. Hij verwijst naar een artikel in Op de Rails, april 2005, blz. 139-148, over het railvervoer van Akzo Nobel op de locatie Delfzijl.
Nico Spilt
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten! |
Twee groene smalspoorlocsFrank Venema fotografeerde op 17 augustus 1997 twee groene smalspoorlocs toen hij op weg was van Groningen naar Clausthal-Zellerfeld. Hij weet echter niet meer waar deze locs, met de nummers 11 en 13, stonden. Ton Stevenhagen, Klaas Vijfschagt, Gerrit Ekkel, Jos Beerman, Frank Pennin, Pieter Eveleens Maarse, Jan Bogaarts en Theo van der Linden reageerden: de locs staan naast de locloods van Wernigerode. Het waren de nummers 11 en 13 van de NWE (Nordhausen Wernigerode Eisenbahn). Tegenwoordig dragen ze de nummers 99 5901 en 99 5903 van de HSB (Harzer Schmalspurbahnen). |