De tram maakt een bezoek aan deze Zweedse stad extra de moeite waard
De museumtram in Malmö
Paul van Baarle bezocht Malmö. Een stad die de moeite van een bezoek waard is, al was het maar vanwege de museumtram.
Nadat in 1973 de laatste tramlijn in Malmö door een busdienst werd vervangen, zal deze Zweedse stad voor veel railliefhebbers van de horizon zijn verdwenen. Voor een stedentrip bleef Malmö interessant en met de kleine maar leuke museumtramlijn moet de stad weer terug op de tramhobby-kaart staan.
De museumtramlijn werd al in 1987 geopend, maar aangezien er sindsdien weinig veranderd is, wordt er ook weinig over bericht. De lijn behoort bij het Technologie en Maritiem Museum (Teknikens och Sjöfartens hus) gelegen ten westen van de oude binnenstad in een groot park, en voert onder andere langs het kasteel van Malmô (Malmöhus). Er wordt gereden op zondagen tussen eind mei en september (2019). Een tramrit kost voor volwassenen 30 kronen (vier euro) en vanaf 12.00 uur wordt er om de 24 minuten vanaf Banérskajen vertrokken.
In 2007 bestond het plan de U-vorm van de museumlijn tot een ringlijn te sluiten met zelfs een aftakking naar het in het centrum gelegen Gustav Adolfs Torg, maar zover is het niet gekomen. Voor de dienst zijn twee motorwagens uit Malmö beschikbaar: de 100 met open balkons (gebouwd door Kockums in 1906) en de 20 met gesloten balkons (ASEA, MSS 1907; verbouwd in 1928). Hiervan is een motorwagen nodig voor de dienst. In het techniekmuseum staan onder andere nog paardentramrijtuig 8 en een stoomlocomotief.
Vanaf het Centralstation van Malmö is het ongeveer een kwartier lopen naar het techniekmuseum en het beginpunt van de museumtramlijn Banérskajen. Als alternatief voor de benenwagen komen buslijnen 7 en 8 in aanmerking.
De rondrit per museumtram in beeld
We stappen op motorrijtuig 20 voor een rit die ons voert vanaf Banérskajen naar Stadsbiblioteket, waar de tram keert en zijn weg vervolgt (langs Banérskajen) naar Bastionen.
Na afloop
Na de rit per museumtram loont het zeker in het centrum rond te kijken met de fraaie oude straten en pleinen. Wie goed oplet, zal her en der nog een roset van de bovenleiding van het oude trambedrijf op de muren aantreffen. En de treinreiziger die Malmö verlaat naar Denemarken komt over de indrukwekkende Øresundbrug (Sontbrug). Dit is een negen kilometer lange brug voor weg- en spoorverkeer tussen Denemarken en Zweden
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze rondgang door Malmö. En, zeg nu zelf, dit is toch zeker de moeite waard voor een bezoek?
Tekst en foto’s (30 juni 2019) door Paul van Baarle
[printfriendly]
Van Nederland naar MalmöDe afstand Utrecht – Malmö bedraagt 800 kilometer en de reistijd per trein is al gauw twaalf uur met diverse overstappen. Een dagtocht vanuit Kopenhagen is echter zeer goed mogelijk, want via de Øresundbrug naar Malmö reis je per trein in 40 minuten. Vanuit het Duitse Travemünde en Rostock vertrekken veerboten naar Malmö, maar in Malmö is daarna nog wel aansluitend vervoer nodig van de haven naar de stad. Handige linksMalmö Stads Spårvägar Museiförening met rijdagen, dienstregeling, ritprijzen etc. van de museumtram Tram van Malmö op Wikipedia Elektrische tram van Malmö 1906–1973 met lijnennet, materieeloverzicht etc. op Svenska Spårvägssällskapet Overzicht Zweedse trambedrijven op Svenska Spårvägssällskapet Bezienswaardigheden in Malmö door Tripadvisor Teknikens och Sjöfartens hus – het techniekmuseum Bezoektip: Sveriges JärnvägsmuseumVanuit Malmö is het spoorwegmuseum in Ängelholm in iets meer dan een uur per trein te bereiken. Van Kopenhagen via Malmö doet de rechtstreekse trein naar Ängelholm er een kleine twee uur over. Sveriges Järnvägsmuseum. |