Zoekplaatjes

Dit is een foto van een konvooi diesellocomotieven (ex-USATC, serie NS 600/2000) die op 24 augustus 1946 van Tilburg naar Haarlem werden over­gebracht. Het was de tweede trein over de net heropende Moerdijkbrug. De foto toont de voorste locomotief tijdens een afkoelpauze tussen Dordrecht en Rotterdam. De vraag is in welk station de foto is gemaakt.

Deze dia, gemaakt door Hans Klomp, toont een bijzondere goederenwagen van de CFL in Wasserbillig op 7 augustus 1998. De vraag is wat het voor soort wagen is en eventueel het nummer. Misschien een hersporingswagen?

Een dia gemaakt door Theo Lash op 22 juli 1983. Te zien is een klein tweeassig open goederenwagentje, vermoedelijk afkomstig van een kolenmijn, opgemaakt met bloemen als statisch railmonument. De dia is ondergebracht in een serie uit België, maar bij navraag bij Belgische contactpersonen kwam als suggestie dat het in Luxemburg of Noord-Frankrijk moet zijn. Heeft iemand dit wagentje ooit gezien en zo ja waar?

De vorige zoekplaatjes


Twee foto’s van loc HTM 8 “Ooievaar”. De vraag: waar en wanneer zijn deze foto’s gemaakt? Reacties ontvingen we van Han Duijve, Kees de Jonge en Ben Loos. Kees de Jonge meldt dat de bovenste foto is gemaakt bij het Breda’s Museum in 1974. De loc stond tijdelijk voor het museum vanwege een expositie naar aanleiding van het jubileum van Backer & Rueb. De loc heeft lang naast het kantoor van deze fabriek in Breda gestaan en is eind jaren 80, toen de fabriek voor de laatste keer een jubileum vierde, nog een keer onder stoom gebracht. In de beeldbank van het Stadsarchief Breda zijn meer foto’s te vinden. Uiteindelijk is ze terecht gekomen bij de SHM in Hoorn. De onderste foto toont het afladen van de loc in Hoorn, op 12 september 1996, aldus Ben Loos.

Deze twee dia’s zijn vermoedelijk gemaakt door G.J. de Swart in 1978. De vraag: welk rijtuig en waar stond het? Gerrit Ekkel meldt dat deze foto’s zijn gemaakt in Sambeek (Limburg). Het gaat om een voormalig NTM-rijtuig uit de serie BC 79-91. Deze rijtuigen zijn later naar de stoomtram Alkmaar–Bergen gegaan. Enkele bevinden zich tegenwoordig bij de SHM.

Locomotief DR 01 509 van Ulmer Eisenbahnfreunde e.V. in Bad Bentheim op 3 november 2001. De locomotief heeft een trein met bestemming Amsterdam gereden. De loc heeft een tweede tender om extra brandstof en water mee te kunnen nemen. Op de achtergrond locomotief 1254 van ACTS die de trein verder zal rijden. Er zijn geen reacties gekomen op de vraag of iemand meer over deze rit kan melden.

Nogmaals: stoomloc in Nabburg

In aanvulling op wat we in het julinummer schreven, stuurde Harry Koopmans een foto die bevestigt dat de achteruitrijdende stoomloc gefotografeerd is bij de overweg in de Georgenstrasse in Nabburg.

Nogmaals: metrostation Zalmplaat

In het julinummer staat bij de foto van het metrostation Zalmplaat dat de tourniquets daar waren vervangen door gewone stempelautomaten. Jan Bogaarts wijst erop dat dit station nooit tourniquets heeft gehad. Tot 1 september 1974 had de RET aparte kaartjes voor de metro, die afweken van die voor de bus en de tram. Dat systeem is afgeschaft bij de verlenging van de metro tot Zalmplaat, die op 26 september 1974 voor publiek werd geopend. Zalmplaat, en de andere nieuwe stations, heeft vanaf het begin dus stempelautomaten gehad.


Nico Spilt

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!