Afgezien van de bouwput van ‘Stuttgart 21’ is er veel te zien
Variatie op de rails in Stuttgart
Paul van Baarle bezocht Stuttgart. Het Hauptbahnhof is veranderd in een treurige bouwput, maar in de stad zelf is voor de railliefhebber veel te zien.
Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en telt ongeveer 600.000 inwoners. Voor autoliefhebbers is deze stad een bedevaartsoord met de hier gevestigde hoofdkantoren en musea van Mercedes-Benz en Porsche, maar voor hen is dit artikel niet bedacht.
Treinliefhebbers zullen Stuttgart momenteel mijden, want het bouwproject ‘Stuttgart 21’ zorgt voor een krater van ongekende omvang bij het station en in de stad. Kort samengevat behelst dit project het vervangen van het kopstation in de stad door een ondergronds doorgangsstation waarbij ook alle aanrijsporen in tunnels komen te liggen.
Voor de tramliefhebber die bij het Hauptbahnhof moet afdalen in de kille catacomben van de U-Bahn oogt Stuttgart in eerste instantie ook niet echt aantrekkelijk. Ga je echter verder kijken, dan blijkt er een erg leuke variatie op de rails in Stuttgart te zijn.
De link naar het verleden in het heden
De oplettende kijker zal in de ondergrondse U-Bahn-halte onder het spoorwegstation zien dat het hier een drierailig traject is. Er kunnen zowel trams op normaalspoor (1435 mm) als meterspoor (1000 mm) langskomen. Voor de verklaring van dat meterspoor gaan we terug in de tijd toen Stuttgart nog een bedevaartsoord was voor de GT 4-tramliefhebber.
Van oorsprong had het tramnet in Stuttgart een spoorwijdte van 1000 mm. Al in 1961 werd besloten dat de tram in de binnenstad door tunnels zou moeten gaan rijden en op de buitentrajecten op vrijliggende banen. Daarna werd ook besloten het meterspoor te vervangen door normaalspoor en werd de ‘Strassenbahn’ daarmee een ‘Stadtbahn’.
Aangezien deze verbouwing geleidelijk verliep kwamen er drierailige trajecten in het netwerk. In 1982 reden de eerste prototypes Stadtbahnwagens op het normaalspoor en in december 2007 ging de laatste metersporige tramlijn 15 buiten dienst. Daarmee eindigde ook de inzet van de GT 4-trams in de normale dienst. Speciaal voor rondritten met de metersporige museumtrams heeft men een gedeelte van het tramnet drierailig gelaten. De metersporige tandrad-tramlijn die Stuttgart rijk is bleef ongemoeid.
We vervolgen met een overzicht van wat er op zondag 25 augustus 2019 werd bezocht bij de Stadtbahn, de tandrad-tramlijn en de museumtram.
De normaalsporige Stadtbahn
Op de Stadtbahnlijnen rijden forse trams van het type S-DT8 in verschillende uitvoeringen, geleverd door de fabrikanten Duewag, Siemens en Stadler. S-DT8 staat voor ‘Doppeltriebwagen’ met acht aangedreven assen, speciaal ontwikkeld voor het heuvelachtige Stuttgart. Volgens de website van de SSB (Stuttgarter Straßenbahnen AG) waren hiervan 204 stuks aanwezig op 6 mei 2019. Alle haltes hebben hoge perrons. Met de vele tunnels en vrijliggende banen is er sprake van een sneltramnet. Desondanks zijn er nog altijd enkele straattrajecten waar je met wat fantasie zo een GT 4 zou kunnen verwachten.
De metersporige tandrad-tramlijn
De tandrad-tramlijn heeft een lengte van 2,2 kilometer en loopt van Marienplatz naar Degerloch (beide tevens stations langs de Stadtbahn). Met een maximale stijging van 17,8 procent wordt een hoogteverschil van 210 meter overwonnen. In de volksmond wordt de lijn “Zacke” of “Zacketse” genoemd.
Momenteel zijn er drie vierassige motorwagens beschikbaar, geleverd door Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN) in 1982 met type-aanduiding ZT4. Ter vervanging zijn inmiddels bij Stadler drie nieuwe motorwagens besteld, waarvan het eerste exemplaar in 2021 wordt verwacht.
De metersporige museumtram
In Stuttgart zijn kosten noch moeite gespaard om de herinnering aan de metersporige trams levendig te houden. Op het terrein van de voormalige tramremise Bad Canstatt is nu het trammuseum gevestigd met een totale oppervlakte van ongeveer 3.000 m².
Korte tramritten kunnen gemaakt worden als rondje om het trammuseum. Oldtimerlijn 23 omvat een rit van maar liefst 40 minuten (enkele reis) van het trammuseum naar Ruhbank (Fernsehturm). De rondrit door het centrum van de stad (oldtimerlijn 21) vindt momenteel niet plaats door werkzaamheden in verband met het bouwproject Stuttgart 21.
Op 26 en 27 oktober 2019 viert het trammuseum 60 jaar GT 4 in Stuttgart met een tentoonstelling, tramparade en speciale rondritten. Raadpleeg de website van het trammuseum voor het complete programma.
Wat is er verder nog te zien
De Killesbergbahn is een zogeheten ‘Parkeisenbahn’ met een spoorwijdte van 381 mm die dateert uit 1939. Het is daarmee de oudste ‘Liliputbahn’ van Duitsland.
De Stuttgarter Standseilbahn van Heslach naar Waldfriedhof is zelfs nog ouder, namelijk uit 1929 en heeft nog altijd de originele teakhouten voertuigen in dagelijkse dienst tussen 09.10 en 17.50 uur. Deze kabelspoorweg (funiculaire) met een spoorwijdte van 1000 mm heeft een lengte van 536 meter en overwint een hoogteverschil van 87 meter.
Het moge duidelijk zijn dat als je eenmaal de bouwputten van ‘Stuttgart 21’ gepasseerd bent, hier een rijke variatie op railgebied op je wacht.
Paul van Baarle. De foto’s zijn gemaakt op 25 augustus 2019, tenzij anders vermeld.
[printfriendly]
Stuttgart bezoekenDe afstand Utrecht – Stuttgart bedraagt 600 kilometer en de reistijd per trein is vijf tot zes uur met minimaal één overstap. Handige linksStuttgarter Straßenbahnen (SSB) met dienstregelingen, netkaarten en plaatsbewijzen Stuttgarter historische Straßenbahnen met openingsdagen trammuseum en dienstregeling rondritten Killesbergbahn met dienstregeling en tarieven op de SBB-website Stuttgarter Seilbahn met beschrijving op de SBB-website Stuttgarter Historische Straßenbahnen op Wikipedia Stadtbahn Stuttgart op Wikipedia Zahnradbahn Stuttgart op Wikipedia Tandradsysteem Riggenbach op Wikipedia Stuttgart 21 – bouwproject op Wikipedia Urbanrail.net met tramplattegrond Stuttgart Traminfo.de met overzicht huidige en voormalige trammaterieel van Stuttgart Bezienswaardigheden Stuttgart op Tripadvisor Meer lezenDe gelede trams van Stuttgart door J.H. Broers. Op de Rails, april 1962, blz. 39-40. Metamorfose in Stuttgart door Maurits van den Toorn. Op de Rails, april 2016, blz. 188-194. |