Tips & reacties
Uithoflijn van start
Tram 22, de Utrechtse Uithoflijn, neemt vanaf maandag 16 december 2019 de dienstregeling van buslijn 12 over. De eerste tram vertrekt op werkdagen rond 6.00 uur, de laatste rond 22.00 uur. In het weekend rijdt de tram niet.
De trams rijden gekoppeld, dus met twee tramstellen aan elkaar. Een rit vanaf halte Utrecht Centraal Centrumzijde tot de eindhalte P+R Science Park duurt ongeveer 19 minuten. Er rijden 10 trams per uur per richting. In de loop van 2020 wordt dat verhoogd naar 12 trams per uur per richting.
Gratis meerijden op 14 december
Op zaterdagmiddag 14 december 2019 wordt de opening van de tramlijn gevierd met gratis tramritten tussen 14.30 en 17.30 uur. Iedereen is van harte welkom om tram 22 uit te proberen. Er stopt die middag elke 10 minuten een tram en je kunt op elke halte in- en uitstappen. Bron: www.uithoflijn.nl/…
De NVBS in 1938
Klik op de afbeelding voor een vergroting, klik dan op de pauzeknop rechtsboven.
Gerrit van Straaten stuurde een artikel uit het blad WIJ, ons werk ons leven van januari 1939. Hierin wordt aandacht besteed aan de NVBS. Er staat ook een foto bij met enkele bestuursleden. Het NVBS-bestuur bestond volgens het NVBS Maandblad van maart 1938 uit H. Waldorp (voorzitter), N.J. Van Wijck Jurriaanse (secretaris), J. Quanjer jr (penningmeester), F.D. Sprenger (vice-voorzitter), S. Overbosch (commissaris). Tweede van links op de foto is Van Wijck Jurriaanse, maar wie herkent de anderen? Mail ons als je het weet!
Spoorraadsel
Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoorden.
Hierboven een foto van de bevoorrading van een Wagons-Lits-restauratierijtuig op het station van Hoek van Holland. In 2020 is er in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling over eten en drinken op het spoor. Het museum is op zoek naar de identiteit van (vooral) de man rechts. Hij zou ‘de communist’ zijn genoemd, een CPN’er die naar verluidt graag hard werkte en nooit te beroerd was om de handjes extra uit de mouwen te steken. Zijn er misschien NVBS’ers die meer van hem weten? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweginnovatie van het Spoorwegmuseum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.
Het vorige spoorraadsel
Vorige maand lieten we een steen zien met een beeltenis van een olifant erop. Het enige wat hierover bekend is, is dat hij uit Maastricht komt. Maar waar hij gezeten heeft – een station of een ander gebouw? – is niet bekend. Er zijn tot nog toe geen reacties gekomen, maar die zijn natuurlijk nog steeds welkom. Zie het mailadres hierboven.
An Unexpected End to the Journey
Op zaterdag 18 januari 2020 presenteert auteur en oud-machinist (1992-2002) Peter van der Mark zijn boek “An Unexpected End to the Journey” in NVBS Centraal.
In zijn presentatie gaat hij in op wereldwijde ongelukken op en rondom het spoor. Bovendien vertelt hij over zijn ervaringen als machinist bij British Rail en later bij First Great Western.
In zijn boek behandelt Peter circa 60 ongevallen, waarvan een aantal in Nederland. Wat waren de oorzaken, wat is er van geleerd en hoe heeft dat er toe bijgedragen dat het spoor tegenwoordig de veiligste vervoerwijze is? Hoe komt het dat intelligente, goedopgeleide, kundige en gezonde machinisten toch ongelukken veroorzaken?
Aanleiding voor zijn studie naar dit onderwerp was het zware ongeluk op 5 oktober 1999 bij Ladbroke Grove, niet ver van station Paddington. Twee boeken waren het resultaat. Het eerste boek, in samenwerking met Stanley Hall, gaat over de veiligheid op overwegen: “Level Crossings”. Het tweede boek, dat op 18 januari wordt gepresenteerd, gaat over veiligheid bij de spoorwegen: “An Unexpected End to the Journey”.
Hoewel het boek in het Engels is en de auteur al vele jaren in Engeland woont, is de presentatie in het Nederlands. De presentatie begint rond 13.00 uur en duurt (inclusief pauze) tot circa 15.00 uur. Je bent van harte welkom in NVBS Centraal; het belooft een interessante middag te worden.
“An Unexpected End to the Journey” is een paperback van 608 bladzijden met 24 foto’s. Er is een index van de besproken ongelukken en een uitgebreide bibliografie. Het boek is voor en na de presentatie verkrijgbaar bij de auteur en hij is graag bereid jouw exemplaar te tekenen. Vanaf 18 januari 2020 is het ook in de NVBS-Winkel verkrijgbaar voor 15 euro (afgehaald).
[printfriendly] |
Nog even dit…Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuishoren in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten! |
De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belangstellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aangesloten. Bijeenkomsten en activiteiten van de NVBS worden aangekondigd op de website van de NVBS. Dagvers nieuws vind je verder op Facebook. |
TentoonstellingenMuseum van ZuilenHet leuke Museum van Zuilen, aan de Amsterdamsestraatweg 569 in Utrecht, gaat verhuizen naar een nieuwe locatie: de nabijgelegen vroegere Werkspoorfabriek. Tot het eind van 2019 is het museum nog een aantal dagen geopend. Daarna gaat het dicht totdat de nieuwe inrichting gereed is, volgens de plannen medio februari 2020. Het Museum van Zuilen besteedt aandacht aan de geschiedenis van Zuilen – vroeger een zelfstandige gemeente, tegenwoordig een wijk van Utrecht – en aan de twee grote werkgevers die hier ooit een belangrijke rol speelden: DEMKA en Werkspoor. Centraal in het museum staat een modelbaan waarop veel door Werkspoor gebouwd materieel is te zien. Voor meer informatie zie de website. Hier staat ook hoe je het museum kunt steunen, bijvoorbeeld door donateur te worden. www.museumvanzuilen.nl Het stomende monsterT/m 29 december 2019 en van 9 januari t/m 16 maart 2020 in Museum Haarlem. Op 20 september 1839 reed de eerste stoomtrein van Amsterdam naar Haarlem. Het eindstation lag toen nog buiten de stadswal. Het stomende monster toont de geschiedenis van het ontstaan, van de stations en de klachten en loftuitingen van het publiek in die eerste jaren. www.museumhaarlem.nl Bezoektip: op loopafstand bevindt zich het unieke Teylers Museum. www.teylersmuseum.nl Berlin GeisterbahnFoto’s van Fons Brasser. T/m 16 februari 2020 in het Rijksmuseum Twenthe. Op 9 november 2019 was het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Als herinnering aan deze historische gebeurtenis toont Rijksmuseum Twenthe de fotoserie ‘Berlin Geisterbahn’ van Fons Brasser, bestaande uit 118 foto’s van vervallen en in onbruik geraakte S-bahnstations in toenmalig West-Berlijn. Fotograaf en beeldhouwer Fons Brasser (Haarlem, 1944) maakte deze serie in de periode 1983-1986. Hij legde met zijn camera alle 59 S-bahnstations in voormalig West-Berlijn vast, waarbij hij steeds dezelfde formule hanteerde: één foto van de stationsingang en één foto van het verlaten perron. www.rijksmuseumtwenthe.nl/… WOESTSchilderijen van Willem van Genk. T/m 15 maart 2020 in het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling WOEST is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk, die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpelijke wereld. Zijn zorgen vertaalt hij in overweldigende kunst. Duistere universums vanuit vogelperspectief, overdonderende architectuur, luchtschepen, mensenmassa’s, trolleybussen en treinen bevolken zijn schilderijen. www.outsiderartmuseum.nl De Haarlemse Noord-Zuid-lijnTot april 2020 is in het NZH Vervoer Museum de tentoonstelling “Van Schoten tot Heemstede, de Haarlemse Noord-Zuid-lijn” te zien. Deze tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van de Haarlemse oer-stadslijn vanaf het begin in 1878 tot 1999, het jaar waarin de NZH is opgegaan in Connexxion. |