Nieuw in de bibliotheek
Historische geluidsopnamen van RTM trams
Naast boeken en dvd’s heeft de bibliotheek ook grammofoonplaten en cd’s met treingeluiden, maar van trams hebben we er maar één met rijgeluiden.
In totaal ruim 68 minuten kunt u nostalgisch wegdromen met geluiden van stoom- en dieseltrams in Rotterdam en op de Zuidhollandse eilanden. Zo hier en daar zijn er ook nog omroepberichten voor de reizigers en een klein interviewtje completeert het geheel. De geluiden betreffen het traject van de Rosestraat in Rotterdam Zuid naar Hellevoetsluis.
Op de kaft staat ook nog dat een stuk opgenomen is toen de tram over het verkeerde spoor reed, maar hoe relevant die opmerking is, kan ik niet op waarde schatten… Dus leen hem maar en kom ons dat vertellen!
Lenen of reserveren: Ka-170.003
Op weg met het Openbaar Vervoer
Dit is een boekje met 118 bladzijden met cartoons. Het bevat zo’n honderd van de beste grappige tekeningen die ingestuurd werden naar het 9e Nederlandse Cartoonfestival in 1994. Het zijn dus de beste getekende grappen van diverse internationaal bekende tekenaars en wel in de categorie Openbaar Vervoer.
Het aardige is dat je, omdat je van iedere tekenaar maar een of twee prenten krijgt voorgeschoteld, ook veel verschillende tekenstijlen ziet. Voor mij is die op bladzijde 98 de leukste…
Lenen of reserveren: Ka-100.126
Flevospoor
Dit is geen boek, maar een convoluut, dat wil zeggen een map met diverse documenten. In dit geval vier documenten, totaal 36 pagina’s met informatie over voorgeschiedenis, tracé, technische uitvoering en aanleg. Verder drie grote tekeningen op uitslaande bladen van route en stations.
Let wel, dit zijn NS-voorlichtingsdocumenten uit de jaren 80 van de vorige eeuw, dus het gaat alleen over het traject Weesp – Lelystad. De Hanzelijn van Zwolle naar Lelystad, dus ook door Flevoland, komt hier dus niet in voor.
Het is een duidelijke en interessante verhandeling over de gehele aanleg van voorafgaand overleg, varianten, feitelijke aanleg en uitvoering tot oplevering en ingebruikname. Omdat er in Nederland niet zo vaak nieuwe spoorlijnen aangelegd worden is dit een mogelijkheid om in kort bestek van het hele proces kennis te nemen.
Lenen of reserveren: Sb-135.005
Deze trein rijdt niet verder…
Een boekje van 82 bladzijden geschreven door Ernest van Loon uit 2007. De ondertitel “Het leven van een Hoofdconducteur bij NS” geeft al aan waar dit boekje over gaat. Het geeft een goed beeld van het werkzame leven van een conducteur in deze tijd. Helaas zijn de herinneringen aan minder leuke ervaringen in de meerderheid.
En dan is het interessant om ook “Veertig jaar tussen de rails” van M.H. Breevoort uit 1958 (Sa-106.008.a of b) erbij te lenen en te lezen hoe de reizigers zich toen gedroegen. De positieve verhalen hebben in dit boek duidelijk de overhand.
En als je de studie compleet wil maken dan is “Instappen alstublieft” door De Roey en Clerbout over het conducteursleven in België (Sa-410.084) zeker verplichte en humorvolle kost.
Lenen of reserveren: Ka-106.008
Amsterdamse Tramlijnen 1975-2018. Deel 3: De Ringlijnen.
Voor de derde keer verwent fotograaf en schrijver Adriaen Louman ons met een mooi uitgevoerd en rijkelijk geïllustreerd boek over trams van het GVB in Amsterdam. Deze keer dus over de ring- en tangentiële lijnen. Dan hebben we het over lijnen 3, 6, 7, 10, 12 en 14. Dit boek met 152 bladzijden bevat meer dan 300 foto’s, die voornamelijk in kleur uitgevoerd zijn. De onderschriften en de hoofdstukbeginteksten zijn informatief en goed leesbaar.
Delen 1 en 2 van de serie worden veelvuldig uitgeleend, dus kom maar snel langs. En… de koek is nog niet op, want deel 4 met onder meer de wijzigingen in het tramwegnet van 2018 is al in voorbereiding.
Lenen of reserveren: Ta-139.055.3
Bangkok Tramways. Eighty Years 1888-1968.
Een kloek en rijk geïllustreerd boek met 164 pagina’s. De zwart-witfoto’s zijn, gezien hun ouderdom duidelijk van wat mindere kwaliteit dan de kleurenplaatjes. De teksten zijn helaas zo overvloedig verrijkt met wetenswaardigheden, dat het door de overdaad zo hier en daar een wat droge opsomming wordt.
De kaarten van de hand van ons lid Dick van der Spek zijn nauwkeurig en zeer gedetailleerd getekend, waardoor het boek duidelijk kwalitatief positief beïnvloed wordt.
Er stijgt er een echt koloniale sfeer uit dit boek op, waardoor het best wel zeer leenbaar is voor liefhebbers van de oostelijke ‘verweggebieden’!
Lenen of reserveren: Ta-942.001
Rutger Ruempol
[printfriendly] |
Nieuw in de bibliotheekElke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie. Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken. |