Tips & reacties

Van Amersfoort naar Amersfoort Centraal

Op maandagochtend 16 december 2019 werd station Amersfoort omgedoopt tot Amersfoort Centraal. Dit gebeurde door de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar, ProRail-regiodirecteur Kees Rutten en NS-regiodirecteur Irma Winkenius. Een afvaardiging van buurman NVBS Centraal was bij deze plechtig­heid uitgenodigd en maakte dit filmpje:

Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten.


Afscheid DDM-1

Op zondag 15 december 2019 namen honderden liefhebbers afscheid van het oudste dubbeldeksmaterieel van NS: DDM-1. Helemaal origineel was de trein niet, want in plaats van een 1600 leverde een 1700 de tractie, en de eerste dubbel­deks­stammen waren bijna twee keer zo lang. Maar het gaat om het idee. De rit begon in Amersfoort en eindigde, na een lange tocht waarbij onder andere Zandvoort werd aangedaan, weer in Amersfoort. In NVBS Centraal konden de deelnemers nog even napraten over hun ervaringen.

Bekijk ook dit filmpje van de laatste rit.

Zandvoort, 15 december 2019. Deze foto’s zijn gemaakt door Kees Boer. Die meldde dat hij in 1969 ook al had deelgenomen aan het afscheid van Materieel ’36, en in 2009 van Plan T.


Het NVBS-bestuur in 1938

Foto van het NVBS-bestuur in het blad “WIJ, ons werk ons leven” van januari 1939.

In het vorige nummer publiceerden we een artikel uit het blad “WIJ, ons werk ons leven” met daarin een foto van het toenmalige NVBS-bestuur. Dat bestuur bestond in 1938 uit H. Waldorp (voorzitter), N.J. Van Wijck Jurriaanse (secretaris), J. Quanjer jr (penningmeester), F.D. Sprenger (vice-voorzitter), S. Overbosch (commissaris).

De vraag: wie is wie op deze foto? Tweede van links is Van Wijck Jurriaanse. Dankzij Kees Deelder weten we nu ook dat de tweede van rechts S. (Sarris) Overbosch is. Nu nog de drie anderen!


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Hierboven een apparaat dat weleens een testinstrument geweest kan zijn. We zien onder meer een grote draaikop, vier drukknoppen en twee lampjes. Wat werd met dit apparaat gedaan? Waar werd het bij gebruikt? Als jij een idee hebt, mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorweg­museum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

Hierboven een foto van de bevoorrading van een Wagons-Lits-restauratierijtuig op het station van Hoek van Holland. In 2020 is er in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling over eten en drinken op het spoor. Het museum is op zoek naar de identiteit van (vooral) de man rechts. Hij zou ‘de communist’ zijn genoemd, een CPN’er die naar verluidt graag hard werkte en nooit te beroerd was om de handjes extra uit de mouwen te steken.

Kees Deelder, voormalig CIWL-conducteur, herkent de man links als de chef van de ‘voorkeuken’ in Amsterdam. Die werd de Bolle genoemd en zijn achternaam is waarschijnlijk Wolleswinkel. Maar Kees kent de man rechts op de foto niet.


150 jaar railvervoer in de Zaanstreek

Op 30 oktober 2019 was het 150 jaar geleden dat de spoorlijn Uitgeest-Zaandam in gebruik werd genomen. In de publiekshal van het Stadhuis van Zaanstad is een tentoonstelling te zien met spoorwegkaarten, foto’s, officiële brieven en diverse objecten, zoals schaalmodellen van stationsgebouwen en treinen die op dit traject reden. De tentoonstelling is te zien tot en met vrijdag 7 februari 2020 tijdens de openingstijden van het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam, op maandag, woensdag en vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en dinsdag en donderdag van 08.30 tot 20.00 uur.

Jan van der Male heeft een boek geschreven: “150 jaar railvervoer in de Zaanstreek. Een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019.” Het boek kost 19,95 euro en is te bestellen via 150jaarzaanlijn@gmail.com. Kijk op www.deorkaan.nl voor meer informatie.

Deze foto is gebruikt op het omslag van het besproken boek. Te zien zijn treinstellen mat.’46 ten noorden van station Zaandam, zomer 1970. Foto: Fons van der Jagt.

Meer tentoonstellingen

Meer interessante tentoonstellingen vind je in onze railagenda.




[printfriendly]

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie


De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Meer nieuws

Op de website van de NVBS vind je de bijeenkomsten en activiteiten van de NVBS. Ook vind je hier een railagenda met informatie over beurzen en evenementen.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.


Rail Away

In december zendt de EO her­halingen uit van de mooiste trein­reizen in de sneeuw. Nog te zien op 30 en 31 december 2019 rond 14.30 uur op NPO 2 .

In januari worden zeven nieuwe afleveringen uitgezonden, vanaf 19.20 uur op NPO 2:

  • 6 januari 2020. Frankrijk: St-Gervais-les-Bains – Vallorcine + Chamonix – Montenvers.
  • 7 januari 2020. Portugal: Lissabon – Évora.
  • 8 januari 2020. Portugal: Entron­camento-Covilhã.
  • 9 januari 2020. Duitsland: Görlitz – Zittau – Jonsdorf – Oybin.
  • 13 januari 2020. Zweden: Inlands­banan deel 1: Mora – Östersund – Sorsele.
  • 14 januari 2020. Zweden: Inlands­banan deel 2: Sorsele – Gällivare.
  • 15 januari 2020. Polen: Wroclaw – Walbrzych – Szklarska Poręba.

Meer informatie

Programma-informatie op de website van de EO.

Op reis met Rail Away in NVBS Actueel, december 2016.


Spoorboekje 2020

In 2011 is NS gestopt met het uitgeven van een papieren spoor­boekje. Maar er bleek toch behoefte te bestaan aan zo’n publicatie, naast de digitale mogelijk­heden die er tegenwoordig zijn.

Sinds 2013 geven Treinreiziger.nl en Rover een eigen spoorboekje uit. Hierin staan alle Nederlandse trein­tijden, van NS tot Qbuzz en van Arriva tot Connexxion. Ook de in Nederland rijdende grens­over­schrij­dende treinen zijn opgenomen.

Onlangs verscheen het spoorboekje 2020, met de dienstregeling die op 15 december 2019 is ingegaan. Het is onder andere te koop bij de AKO, via de Treinenwebshop en natuurlijk ook in de winkel van de NVBS.

De nieuwe dienstregeling

Wie meer wil weten over de nieuwe dienstregeling: zie het december­nummer 2019 van Op de Rails, pagina 568 en 569.