Veel verschillende trams op twee spoorwijdtes
De trams van Sofia
Paul van Baarle bezocht Sofia in mei 2019. Waarom rijden trams daar op de merkwaardige spoorwijdte van 1009 mm?
Sofia (София) is de hoofdstad van Bulgarije en telt bijna 1,3 miljoen inwoners. De stad kent tal van architectonische bezienswaardigheden en is alleen daarom al een bezoek waard. Voor de railliefhebber zijn de metro en vooral het uitgebreide netwerk en de variatie in trams interessant.
Historie en ontwikkeling in een notendop
In januari 1901 ging de elektrische tram van start op vijf metersporige stadslijnen en een lange uitloper naar Knyazhevo. 26 jaar later – in 1927 – waren de rails uit het openingsjaar zo uitgesleten dat men simpelweg besloot van de oorspronkelijke spoorwijdte van 1000 mm over te stappen naar 1009 mm en het tramnet hiermee verder uit te breiden.
Vandaag de dag hebben de meeste tramlijnen nog deze afwijkende spoorwijdte. Vanaf 1987 zijn er drie tramlijnen op normaalspoor (1435 mm) bijgekomen. Verder zijn sinds 1998 twee metrolijnen geopend en is een derde in aanleg, wat uiteraard zijn weerslag heeft op het tramnet.
Het trambedrijf van Sofia is bijzonder interessant door de rijke variatie aan tramtypes op beide spoorwijdtes. In 1901 werd begonnen met trams van Franco-Belge en voor de uitbreidingen van het tramnet volgden daarna twee- en vierassers van diverse West-Europese fabrikanten.
In 1928 werden voor het eerst trams in eigen werkplaats gebouwd. De werkplaats ontwikkelde zich tot een echte fabriek en werd hofleverancier van vele tramseries voor Sofia tot begin jaren 90. Tramkar – zoals de naam luidt sinds 1990 – heeft daarna slechts nog bestaande trams onderhouden en gemoderniseerd. Het materieelpark wordt sindsdien aangevuld met tweedehands en nieuwe trams afkomstig van buiten Bulgarije.
Hierna passeren de tramseries de revue die nu nog in dagelijkse dienst zijn met daarbij soms een korte verwijzing naar wat eraan vooraf ging. Allereerst komen de smalspoortrams aan bod, gevolgd door de normaalspoortrams.
De 1009 mm-trams
De in Sofia zelf gebouwde trams zijn in aantal hard op hun retour. Het betreft enkel- en dubbelgelede trams. De achtassers kunnen uitgerust zijn met een lagevloermiddendeel of uitgevoerd zijn als tweerichtingswagen. De bronnen op het internet zijn niet eenduidig over de type-benamingen bij de in Sofia zelf gebouwde trams. In dit artikel is gebruik gemaakt van de types zoals benoemd bij TransPhoto.org.
De eerste vervanging van de oudere trams vond al plaats in 2011 met de aanschaf van 20 Tatra-tramstellen uit Halle. Deze T4DC/B4DC-wagens zijn nog wel aanwezig maar waren niet in dienst tijdens ons bezoek.
De 1435 mm-trams
Vanaf 1987 zijn er drie tramlijnen op normaalspoor aangelegd en hoewel daar aanvankelijk waarschijnlijk grootse plannen voor zijn geweest, zijn ze in de praktijk altijd een ondergeschoven kindje gebleven. Bij de opening beschikte men over 31 in eigen beheer gebouwde gelede trams van het type 6MD-1000. Deze bleken nauwelijks te functioneren en werden al binnen twee jaar vervangen door nieuwe Tatra-trams. Alleen het gelede motorrijtuig 4027 – dat in 2002 werd gemoderniseerd – is nog aanwezig maar niet meer in dienst.
Sinds 1989 zijn er geen nieuwe normaalspoortrams meer gekocht en heeft men zich moeten behelpen met de overname van tweedehandstrams uit Duitsland en Tsjechië.
Tot slot
De financiële middelen lijken vooral besteed te worden aan de bouw van de metro en modernisering van het smalspoornet. Het normaalspoornet moet het voorlopig met tweedehandstrams doen. Met de huidige aflevering van de Pesa Swing-trams en een nog lopende bestelling van dertien Forcity’s bij fabrikant Skoda, neemt het aantal klassieke smalspoortrams wel snel af. Wie de in Sofia zelf gebouwde wagens in dagelijkse dienst wil zien, kan daarom het beste Sofia nog dit jaar bezoeken.
Van oudere tramseries zijn soms nog wrakken aanwezig waarvan je alleen maar kan hopen dat er ooit geld beschikbaar komt om ze op te knappen. Historisch besef en de aantrekkingskracht op toeristen hebben inmiddels ertoe geleid dat er twee historische motorwagens en een aanhangrijtuig voor rondritten beschikbaar zijn.
Dit artikel begon met de vermelding dat de stad tal van architectonische bezienswaardigheden kent. Ter afsluiting snuiven we daarom toch nog een beetje cultuur; ook wel zo verfrissend na de overvloed van wagennummers, type-aanduidingen, lijnnummers, jaartallen etc.
Paul van Baarle. De foto’s zijn gemaakt in mei 2019.
[printfriendly] |
Sofia bezoekenDe afstand Utrecht – Sofia bedraagt ongeveer 2.100 kilometer. Per trein ben je dan 48 uur onderweg met minimaal zes keer overstappen. Aantrekkelijker is een treinreis te combineren met een bezoek aan een van de omringende landen (Servië, Roemenië, Griekenland). Rechtstreeks vliegen vanaf Amsterdam of Eindhoven blijft – helaas – de snelste en goedkoopste verbinding om Sofia te bezoeken. Een dagkaart voor de tram is onder andere te koop in het metrostation onder het hoofdstation van de spoorwegen. De prijs bedraagt 4 Bulgaarse lev, omgerekend 2 euro. De dagkaart van de tram is echter niet geldig op de metro. Een enkele reis in de metro bedraagt 1,60 lev, omgerekend 60 eurocent. Als bijzonderheid kun je in Sofia de te verzenden post nog altijd in een trambrievenbus deponeren. |
Handige linksSofiatraffic – vervoersbedrijf Sofia Straßenbahn Sofia op Wikipedia Gedetailleerd materieeloverzicht op Transphoto.org Tramplattegrond van Sofia op UrbanRail.net Bezienswaardigheden Sofia op Tripadvisor De SNE bezocht Bulgarije in de winter van 2007 – lees het reisverslag |