Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of (als je lid bent) kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


No need to ask!

Early maps of London’s Underground Railways – David Leboff, Tim Demuth

In 1933 publiceerde London Underground de eerste schematische kaart van het Londense metronet, ontworpen door Harrie Beck. Die kaart verschijnt in bijgewerkte vorm nog steeds. Ieder die ooit met de Underground reisde kent het handige kaartje waar mee je gemakkelijk je weg door het labyrint vindt.

Dit boek van 80 pagina’s, uitgegeven in 1999, laat de voorlopers van Becks kaart zien. De eerste kaart is uit 1867, vier jaar na de opening van de eerste lijn. De eerste kaarten zijn plattegronden van de stad met de Underground-lijnen in rood er overheen gedrukt. Naarmate er meer lijnen komen en deze een steeds groter deel van de stad bedekken, wordt de kaart onduidelijker. In 1902 zijn de metrolijnen gaan samenwerken in de “Underground electric railways of London” en komt er wat meer eenheid in de verschillende kaarten. Rond 1908 krijgen de verschillende lijnen hun eigen kleur – maar niet steeds dezelfde en niet op alle kaarten. De onderliggende plattegrond van de stad wordt sterk vereenvoudigd, alleen nog de hoofdstraten worden aangegeven. Je weg vinden in het steeds groeiende Underground-net wordt niet gemakkelijker! Zie de kaarten uit 1932 op de laatste pagina’s van het boek.

Plaatsnummer Ua-480.072

Meer lezen

Een boek over de kaart van Beck van dezelfde uitgever en hetzelfde formaat is Mr. Beck’s Underground Map door Ken Garland (Ua-480.006).

Lees ook Rechtlijnig reizen in NVBS Actueel, januari 2018.


Albulabahn: Harmonie von Landschaft und Technik

Einleitung: Gion Caprez. Herausgegeben von Peter Pfeiffer.

De Albulabahn is een deel van de Rhätische Bahn in de Zwitserse Alpen. Bij de bouw had men twee doeleinden voor ogen: enerzijds de toeristen een makkelijker toegang tot de Oberengadin bieden en anderzijds de bevolking een betere toegang tot de rest van Zwitser­land. De spoorlijn is in 1904 geopend. Hij is 67 km lang met vele bruggen, tunnels en galerijen. Thusis op 697 meter hoogte is het beginpunt en Sankt Moritz op 1775 meter hoogte het eindpunt. Het is een smalspoorbaan met het karakter van een hoofdspoorlijn. De bouw was een meesterwerk van twee ingenieurs: Robert Moser en Friedrich Hennings. De reis over de Albulalijn is spectaculair. De spoorlijn behoort tot het werelderfgoed: ze staat op de lijst van de Unesco.

Dit boek uit 2003 is een grootformaat fotoboek met ongeveer 150 historische zwart-witfoto’s, deels afgedrukt over twee pagina’s. Het boek is een deel uit de reeks “Bahnromantik”. De bibliotheek bezit meer delen; zoek in de catalogus op de reekstitel.

Plaatsnummer Sa-460.607


Britain’s lost railways

The twentieth-century destruction of our finest railway architecture – John Minnis

De ondertitel van dit boek geeft duidelijk aan waar het over gaat. Door de sluiting van vele spoorlijnen, maar ook door technische ontwikkelingen en toename van het aantal reizigers, zijn in Groot-Brittannië net zoals in Nederland vele spoorbouwwerken verdwenen, hoewel in beide landen ook een deel is gerestaureerd.

Dit boek is een fotoboek met redelijke uitgebreide toelichtingen. De meeste foto’s laten verdwenen of zeer sterk veranderde gebouwen zien. Er zijn prachtige foto’s zoals een foto van het Broad Street Station in Londen met een dubbeldeks paardentram. Er zijn foto’s van kleine stations met een typisch Britse hoge loopbrug om de rails te kunnen oversteken of een overweg met hekken over de rails. Maar er zijn ook foto’s van bruggen, zoals die over de Solway, 1780 meter lang, gebouwd in 1853-1857 en afgebroken in 1965.

Plaatsnummer Sa-480.450


Retter der Nebenbahnen

Deutsche Triebwagen der Nachkriegszeit (dvd)

Deze dvd toont een aantal kleinere treinstellen die beschouwd worden als de redders van een deel van de lokale spoorlijnen die dreigden te verdwijnen. Enerzijds door de steeds hogere kosten om ze in stand te houden en anderzijds door de snelle stijging van het aantal auto’s op het Duitse platteland. De opnamen zijn uit 1989–1991. In Nedersaksen reed het accutreinstel van de serie 515. De modernere Baureihe 627 en 628 reden in de middelgebergten zoals het Zwarte Woud en in Schwaben. Er zijn ook opnamen van de bekende railbussen van de serie 796 op weg in het Zwarte Woud. In de Oost-Duitse Harz zien we de “Ferkeltaxe” van de serie 171/172. Verder zijn er opnamen van een paar Zuid-Duitse Privatbahnen.

De dvd is uit 1991 en duurt 65 minuten. De opnamen zijn van goede kwaliteit en het Duitsgesproken commentaar geeft interessante details.

Plaatsnummer Sm-430.736


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.