Zoekplaatjes
Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, kun je sturen naar nieuwsbrief@nvbs.com.
DIA167074-101-14 is gemaakt door Hans Klomp op 26 augustus 1999. Hij heeft de locatie niet genoteerd, maar die zouden we graag weten. De oplossing is bekend: Interlaken Ost. In het volgende nummer komen we op deze foto terug.
DIA012-3937 is in de zomer van 1995 gemaakt door G. van Maanen. Het is in Berlijn, maar waar precies?
DIA012-3938 is eveneens in de zomer van 1995 in Berlijn gemaakt door G. van Maanen. Ook hier de vraag: waar precies?
SPANS-Vdg17. De aanlegsteiger van de Sunlight-zeepfabrieken in Vlaardingen. De foto is vermoedelijk gemaakt in de jaren dertig van de vorige eeuw. De vraag: wat is de precieze locatie? De oplossing is bekend, zie industriespoor.nl/Sunlight.htm. In het volgende nummer komen we op deze foto terug.
De vorige zoekplaatjes
We begonnen deze rubriek vorige maand met drie foto van Hans Klomp die hij op 4 juli 1999 maakte in Moers (bij Duisburg). Daarop staan diesellocjes waar we meer van wilden weten. Reacties kwamen van Hans-Peter Gladfeldt, Bjorn van Bree, Ad Vijge, Frank Pennin, Henk Kolkman, Ton Stevenhagen, Rob Freriks en Joost de Waal. Zij verwezen naar de websites www.rangierdiesel.de en www.loks-aus-kiel.de waarop meer informatie is te vinden over deze locjes.
DIA167074-062-23. MaK 500046, bouwjaar 1967. Dit is loc 25 van verhuurder OnRail, gefotografeerd bij de Rheinhafen van Orsay (in de buurt van Moers). Meer informatie.
DIA167074-062-15. Deutz 57883, bouwjaar 1965. Deze rangeerde een tijdlang op het werkplaatsterrein van MaK (Maschinenbau Kiel), het tegenwoordige Vossloh, in Moers. Meer informatie.
DIA167074-062-16. De groene loc in het midden is Jung 11569, bouwjaar 1952. Deze deed dienst als rangeerloc bij MaK. Tegenwoordig is ze eigendom van museumorganisatie Wiehltalbahn. Meer informatie. De gele loc rechts is O&K 26800, bouwjaar 1976. Het logo VFT staat voor Verkaufsgesellschaft für Teerprodukte. Meer informatie. De legergrijze loc links is Henschel 28640, bouwjaar 1956. Meer informatie. Deze loc bevindt zich nu bij Erlebnisbahnhof Westerwald.
DIA003-0106. Diesellocje Y-2405 van de SNCF. De foto is gemaakt door Wim van Bemmel, maar waar? Ton Stevenhagen meldt dat het locje gestationeerd is geweest in Tarbes, Ad Vijge noemt het depot Tours St Pierre. Twee plaatsen die ver van elkaar verwijderd liggen en die op zich ook niets zeggen over de locatie waar het locje is gefotografeerd. Kortom: we weten het niet.
DIA012-3242 is gemaakt door G. van Maanen op 31 maart 1994. Het is een trein van Hoogovens Stoom IJmuiden. De vraag “waar is dit” bleek eenvoudig te beantwoorden, bleek uit de vele reacties. In chronologische volgorde reageerden Maurits van den Toorn, Tim Boric, René Lipman, Marcel Vos, Ben Loos, Wim Beukenkamp, Paul Allebrandi, Steven Hopman, Hans Madsen, Frank Pennin, Erik Swierstra, Rienko Verboon, Joost de Waal, Carlo Vos, Ane Dijkstra, Han van Lokhorst, Danny Metz, Ton Stevenhagen, Anne Lohman, Daniel van der Ree, Oege Kleijne, Bert van Driel, Jan Rijksen en René Immerzeel.
De trein rijdt ter hoogte van de vroegere halte IJmuiden Julianakade en is zojuist vertrokken van station IJmuiden richting Santpoort. Het tweede spoor dat er ooit lag is, net als de bovenleiding, opgebroken nadat in 1983 de reizigersdienst naar IJmuiden werd gestaakt. Daar ligt nu een weg: De Geul. Inmiddels is ook het andere spoor verdwenen. In de achtergrond de Nieuwe Kerk van IJmuiden. De vraag is of de datum (donderdag) 31 maart 1994 wel klopt. Volgens het blad HOV vonden er op zaterdag 16 april 1994 stoomritten plaats op deze lijn. Zijn er meer stoomritten geweest of heeft de fotograaf zich vergist?
SPANS-Apd15. Van deze ansichtkaart van station Apeldoorn is niet bekend wanneer deze gemaakt is. Het namaak vertakkingssein met reclame stond er ook voor de oorlog al, maar de autobus lijkt een na-oorlogs model. Het kan een Ford-Verheul trambus zijn.
Op deze foto werd gereageerd door Frans Kristensen, Erik Swierstra, Dick Jansen Venneboer en Bram Hakstege. Zij verwezen naar de website www.oud-apeldoorn.nl/… waarop meer foto’s van het stationsplein staan. Uit een krantenbericht valt op te maken dat het plein in 1935 werd ingericht zoals het op de foto is te zien. De foto moet dus daarna zijn gemaakt. De Stichting Veteraan Autobussen (SVA) kon geen uitsluitsel geven over de bus op deze foto. De reageerders houden het gevoelsmatig op een foto van kort voor de oorlog.
Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes. |
Eerdere zoekplaatjesSPNSP3144. Deze foto werd behandeld in het januarinummer. Onno de Vries en Marc Schmitz hebben nog eens goed gekeken naar de opschriften van deze wagens en kwamen tot de conclusie dat deze foto waarschijnlijk in de loop van de jaren 60 is gemaakt. De voorste wagen is van de Deense spoorwegen. De type-aanduiding Gs is op de originele foto duidelijk te lezen. Daarachter een soortgelijke Italiaanse wagen. De vraag waar het om ging, namelijk de locatie van de foto, is daarmee nog steeds niet beantwoord. Volgens Frits van Buren zou de grote M op het schip van de firma Muller zijn, die werkte aan de Merwehaven in Rotterdam SPANS-Ebk02. Op deze ansicht van Eerbeek zien we de spoorlijn met rechts in de achtergrond een bagagewagen. De kaart is verstuurd in 1942. In het januarinummer werd geopperd dat het hier om de Stationsstraat gaat, waarbij het achterste deel inmiddels Beekpad is gaan heten. Maar dit blijkt niet te kloppen. Dick Jansen Venneboer en Frans Kristensen (met hulp van Hendrik van Oorspronk van Oudheidkundige Vereniging de Marke) kwamen tot de conclusie dat het hier gaat om het kruispunt van de Coldenhovenseweg (de toenmalige Stationsstraat) en de Stuijvenburghstraat. De overweg in de verte bestaat nog steeds. Hier kruist de Coldenhovenseweg de spoorlijn. Op de plaats waar de fotograaf stond sloeg op 23 februari 1945 een Duitse V1 neer, met elf doden tot gevolg. De witte villa is in de jaren 80 gesloopt om plaats te maken voor een winkelcentrum. |