Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer doet Paul Muré verslag van de viering van 25 jaar SNE op 24 juli 2021 in het Openluchtmuseum. Frits van Buren bracht een bezoek aan de Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées (CFV3V). Paul van Baarle bezocht in Henegouwen het jaarlijkse festival van de ASVi (Association pour la Sauvergarde du Vicinal).

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 september 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terecht­komen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de be­heer­ders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


Algemene Ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering van de NVBS vindt plaats op 18 september 2021 in het Spoorwegmuseum. Leden die hieraan willen deelnemen, hetzij in het museum zelf hetzij via een livestream, moeten zich voor 12 september aan­melden. Klik hier voor meer informatie.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in juli 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Wouter Radstake gekozen:

Gramatneusiedl, 17 juli 2009. Loc ÖBB 1014 004 is met vijf dubbeldeksrijtuigen op weg van Wien Ostbahnhof naar Bratislava. Foto: Wouter Radstake.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Bibliotheek zoekt medewerkers

De bibliotheek van de NVBS is op zoek naar vrijwilligers die het team willen versterken. Klik hier voor meer informatie.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwilligers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 september 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails

Augustus 2021

NVBS-leden hebben het augus­tus­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Fabrikanten van Europees spoorwegmaterieel (deel 7 in de serie ‘Europees jaar van het spoor’). Door Wouter Radstake.
  • Slijtvaste rails, een uitdaging. Door Jan Roos.
  • De vierassers van Göteborg. Door Frans Kristensen.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


Oproep

Wie kan iets meenemen naar Engeland?

Ton Pruissen heeft een aantal films die hij wil overdragen aan het Online Transport Archive (OTA). Het zijn films die buiten de bandbreedte van de NVBS vallen. Tegenwoordig is het een heel gedoe om vanuit Nederland een pakket naar Engeland te sturen. Daarom de vraag of er iemand is die van plan is dat land te bezoeken en bereid is om dit pakket daar op de post te doen. Reacties zijn welkom via tonpruissen@ziggo.nl.