Nog even dit…
Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuishoren in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!
Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.
Met de hyperloop in 55 minuten van Amsterdam naar Berlijn
Stel je voor, je wordt wakker, even naar kantoor in de binnenstad van Amsterdam en tegen lunchtijd naar een zakelijke afspraak in Berlijn. Nee, niet per vliegtuig maar met de hyperloop. In 55 minuten sta je bij de Brandenburger Tor in Berlin Mitte.
Hardt Hyperloop, dat in Nederland werkt aan de ontwikkeling van de hyperloop, schetst hiermee een realistisch scenario voor de nabije toekomst. De hyperloop dient als een duurzaam alternatief voor de korteafstandsvluchten. Een van de grote voordelen te opzichte van reizen met een vliegtuig, is dat de hyperloop reizigers tot in stadscentra brengt.
In de video Hyperloop Experience kun je zien hoe het reizen via hyperloop er uitziet. Je wordt in deze 3D-animatie meegenomen in de reis van Amsterdam naar Berlijn en ervaart dit door de ogen van de passagiers. Het laat zien dat de hyperloop niet alleen duurzaam en snel is, maar ook heel comfortabel.
Bron: persbericht www.countercollective.nl
Uit de schatkamer van de SNR
Vervoerbewijzen uit het Verenigd Koninkrijk
In deze rubriek laat Gerrit van Straaten enkele bijzondere vervoerbewijzen uit de collectie van de SNR zien. Daarbij sluit hij meestal aan op een recent artikel in Op de Rails.
In Op de Rails van maart 2022 staan twee artikelen over Britse locomotieven, waaronder over nieuwbouw van stoomlocs. Wie daar meer over wil weten kan heel veel vinden op de website preservedbritishsteamlocomotives.com waarop ook een hoofdstuk over nieuwbouw staat.
De Stichting NVBS Railverzamelingen verzamelt weliswaar geen binnenlandse Britse vervoerbewijzen, maar toch is het mogelijk in deze bijdrage enkele in het Verenigd Koninkrijk afgegeven vervoerbewijzen af te beelden.
Een zuiver binnenlands item is de speciale voetplaatpas voor wijlen NVBS-erelid Bert Steinkamp om een rit op de locomotief mee te maken. Het formulier had ook voor een stoomrit gebruikt kunnen worden wat in dit geval helaas niet zo was.
Uiteraard waren er voor gecombineerde trein-boot-treinreizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het vasteland al vroeg zogenoemde biljetten in boekvorm. Daarin waren voor elk onderdeel van de reis coupons opgenomen die op het betreffende traject door het treinpersoneel er uit gescheurd werden. Het boekje van de London, Chatham & Dover Railway is van 1896, afgegeven door het bekende reisbureau Thomas Cook. De bootovertocht is per Stoomvaart Maatschappij Zeeland naar Vlissingen; het Nederlandse traject is per Staatsspoor tot Rotterdam DP en vandaar per HIJSM.
De omslag van het boekje uit 1937 is van nà de zogenoemde “Grouping” van de Britse spoorwegbedrijven tot vier grote maatschappijen in 1923. Dit is van de London & North-Eastern Railway zoals heel klein onderaan vermeld is. Er zitten geen coupons meer in zodat niet is na te gaan hoe de bootovertocht werd uitgevoerd: kennelijk was er een keuze tussen een vaart naar Vlissingen en naar Hoek van Holland. Sinds de druk van dit biljet in 1928 zijn er een kleine 800 exemplaren in de tweede klasse verkocht: zo’n 85 per jaar. Verrassend veel voor deze relatie en klasse.
Brits spoorwegpersoneel op doorreis naar Duitsland deed dat op een in Nederland gedrukt speciaal edmondsonkaartje. De terugreis was mogelijk op een zelfde kaartje nu het in beide richtingen geldig was.
Nog meer vervoerbewijzen voor reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland (en natuurlijk ook de andere kant uit) zijn te vinden in de collectie spoorwegvervoerbewijzen van de NVBS Railverzamelingen.
Gerrit C. van Straaten
Ontspoortong
In augustus 2021 lieten we in NVBS Actueel een aantal ontspoorinrichtingen zien. Deze zijn bedoeld om treinen die onbedoeld op stap gaan tegen te houden, desnoods met enig licht geweld. Jan Roos stuurde ons in aanvulling hierop foto’s van een ontspoortong bij Geleen-Lutterade, in het aansluitspoor van Chemelot naar de lijn naar Sittard.
Abellio gaat, Vias komt
Per 1 februari 2022 heeft Vias het reizigersvervoer op de route Arnhem – Düsseldorf overgenomen. Vias verzorgt reizigersvervoer in Hessen, Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. Martin Bos fotografeerde treinstel ET25 2305 op 3 maart op station Arnhem Centraal, klaar voor de rit naar Düsseldorf. Het zichtbare verschil is het logo van de vervoerder op het treinstel. Op de perronwijzer staat nog Abellio.
Atlas Historische Infrastructuur
Donderdag 7 april 2022: online presentatie Atlas Historische Infrastructuur
De Atlas Historische Infrastructuur brengt de historische infrastructuur in Nederland vanaf 1850 digitaal in kaart. Deze atlas toont daarmee de historische context van de mobiele collectie Nederland. Behoudsorganisaties, zoals de NVBS, kunnen zelf uit hun beeldbank toepasselijke beelden en data toevoegen.
Tijdens deze presentatie geven de makers van de Atlas Historische Infrastructuur een toelichting. Een van de presentatoren is Sjef Jansen van de Stichting NVBS Railverzamelingen. De presentatie vindt online plaats van 15.00 tot 17.00 uur. Klik hier om je aan te melden.
[printfriendly] |
RailtipsDe spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belangstellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aangesloten. Meer nieuwsOp onze website vind je activiteiten van de NVBS. Ook vind je op onze website railtips met informatie over bijzondere ritten en interessante tentoonstellingen. Dagvers nieuws vind je verder op de NVBS-pagina op Facebook. |
Railtheater Amsterdam (RTA)Het RTA is op dit moment niet in de gelegenheid om bijeenkomsten te organiseren. Als alternatief is er een Digitaal Railtheater op YouTube. Hier worden regelmatig filmpjes aan toegevoegd. De links naar deze filmpjes vind je op www.railtheater.nl. |
Toeristische spoorlijnen in FrankrijkOp de website van de NVBS staat een overzicht van buitenlandse museumorganisaties. Onder andere vind je hier een uitgebreid overzicht van toeristische spoorlijnen en railfietslijnen in Frankrijk. |
ZomertijdZondag 27 maart 2022: begin van de zomertijdOp zondag 27 maart 2022 begint de zomertijd. De klok moet dan een uur vooruit worden gezet. Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur ‘s nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd lopen de klokken door tot 3 uur en draaien daarna snel verder tot ze 2 uur aangeven (vroeger bleven ze om 2 uur een uur lang stilstaan). |