Het spoorwegmuseum Bochum en de Henrichshütte in Hattingen
Technisch erfgoed in het Ruhrgebiet
Frits van Buren bracht een bezoek aan het spoorwegmuseum Bochum en de Henrichshütte in Hattingen. Deze liggen dicht bij elkaar in het Ruhrgebiet, vlakbij Essen. Het eerste biedt uiteraard veel spoorwegmaterieel en de tweede biedt veel uit de tijd van het hoogovenbedrijf en daarnaast spoorwegmaterieel.
Eisenbahnmuseum Bochum
Het spoorwegmuseum Bochum werd in 1977 geopend door de Deutsche Gesellschaft für Eisenbahngeschichte (DGEG) en wordt sinds 2011 beheerd door de Stiftung Eisenbahnmuseum Bochum. Met een oppervlakte van ongeveer 46.000 m² is het het grootste particuliere spoorwegmuseum van Duitsland.
Het middelpunt van het museum is de 14-standige ronde locomotiefloods met een 20-meterdraaischijf, watertoren, werkplaatsen en locomotiefbehandelingssystemen zoals kolencentrale, waterkraan en zandtoren. Daarnaast zijn er nog twee tentoonstellingshallen met sporen op het terrein. Er is ook een veldspoor van 600 mm. Het museum is een onderdeel van de Route der Industriekultur.
In de locomotiefloods staan diverse bijzondere objecten. Een ervan is een in 1953 gebouwde Schienen-Straßen-Omnibus (Schi-Stra-Bus). Deze zowel op de weg als op rails 80 km/h rijdende bussen hebben tot 1967 dienst gedaan.
Een bijzondere stoomlocomotief is de tandradlocomotief 97 502. Vier van deze locomotieven werden door de Königlich Württembergische Staats-Eisenbahnen voor de lijn Honau-Lichtenstein ontworpen en in 1922 door de Machinenfabrik Esslingen gebouwd. Voor adhesiebedrijf en voor tandradaandrijving bezitten zij twee afzonderlijke drijfwerken. Zij bleven tot 1962 in dienst. Opvallend is dat van deze vier locomotieven drie als museumlocomotief bewaard zijn gebleven.
Ook buiten staan bijzondere voertuigen waaronder een tunnelmeetwagen. De DB zette deze tussen 1965 en 1993 in. Ze beschikten over mechanische meetapparatuur voor het meten van het tunnelprofiel en over een meetstroomafnemer waarmee de hoogte van de bovenleiding kon worden gemeten. Voor de DB ongebruikelijke dieselelektrische aandrijving met een schakeling om langzaam te kunnen rijden zorgde voor de voortbeweging. Duidelijk is dat het spoorwegmuseum hier nog het nodige werk aan zal moeten verrichten.
In een van de twee hallen bevindt zich een bijzonder slaaprijtuig. De Deutsche Reichsbahn liet in 1937 een “Dienstzug der Reichsregierung” bouwen. Het door de Vereinigten Westdeutschen Waggonfabriken A.G. in Köln-Deutz gebouwde begeleidersrijtuig 10 222 maakte daar deel van uit. Het rijtuig woog bij een lengte van 24,4 m niet minder dan 63 ton. Dit rijtuig is door Hitler gebruikt, maar na 1949 ook nog voor een aantal Bondspresidenten.
Behalve rollend materieel maakt ook een verzameling koersborden in Wagenhalle 1 deel uit van de collectie.
Zowel in de locomotiefloods als in beide in beide Wagenhallen staat het materieel door de vrij geringe tussenruimten helaas vrij moeilijk fotografeerbaar opgesteld, maar dat maakt een bezoek aan dit museum zeker niet minder waard.
Henrichshütte Hattingen
De Henrichshütte werd in 1854 opgericht. De naam was afkomstig van Henrich zu Stolberg-Wernigerode (1772–1854). Ondanks een reeks van eigenaren (1904–1930 Henschel & Sohn, 1930–1963 Ruhrstahl, 1963–1974 Rheinstahl, vanaf 1974 Thyssen AG) bleef de naam Henrichshütte steeds bestaan. In 1987 besloot Thyssen de hoogovens te sluiten. Een complicatie voor deze hoogovens is altijd geweest dat ze niet aan bevaarbaar water lagen.
Tegenwoordig is het 70.000 m² grote terrein een van de acht onderdelen van het decentrale LWL-Industriemuseum (LWL: Landschaftsverband Westfalen-Lippe). Nu nog aanwezige hoogtepunten zijn Hoogoven 3, de installaties voor de toevoer van grondstoffen en de compressorhal. In Hoogoven 3 is zelfs een fraaie lift ingebouwd tot bijna het hoogste punt. Daarnaast staat er op diverse plaatsen spoorwegmaterieel. Helaas ontbreken beschrijvingen daarbij.
Frits van Buren
[printfriendly] |
BereikbaarheidEisenbahnmuseum Bochum is gevestigd in het vroegere stoomlocdepot Bw Bochum-Dahlhausen. Vanaf S-Bahnhof Bochum-Dahlhausen is het ongeveer 20 minuten lopen naar het museum. Op bepaalde dagen laat het museum ook pendeltreinen rijden, zie de website. Bochum-Dahlhausen is vanaf Utrecht per trein bereikbaar in ongeveer 3½ uur met 3-4 keer overstappen. Van Bochum-Dahlhausen naar Hattingen (Ruhr) vraagt per trein maar 4 minuten. Per auto vraagt de reis van Utrecht naar het spoorwegmuseum Bochum of de Henrichshütte in Hattingen ongeveer 2½ uur. Beide beschikken over een riant parkeertrein. WebsitesEisenbahnmuseum Bochum: eisenbahnmuseum-bochum.de Henrichshütte Hattingen: henrichshuette-hattingen.lwl.org BoekenDe NVBS-bibliotheek bezit diverse boeken over het materieel en de geschiedenis van het Eisenbahnmuseum Bochum-Dahlhausen, onder andere van de bekende auteur Harald Vogelsang. |