Zoekplaatjes

Hierbij weer enkele foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

NEG644-979. Loc HSM 399 kort na aflevering. De fotograaf is onbekend. Waar kan deze foto gemaakt zijn?

SPNSP4573. De locatie van deze foto is niet bekend. Ook de datum en de naam van de fotograaf zijn niet bekend. Vooraan de treinstellen NS 473 en 445. Wie weet meer te vertellen?

SPNSP4423. De locatie van deze foto is ook niet bekend. Ook de datum, het nummer van het treinstel en de naam van de fotograaf zijn niet bekend. De locatie moet voor kenners makkelijk te vinden zijn.

NEG6475-182. Deze foto is gemaakt door Hoevenagel uit een trein van Seghwaert naar Den Haag CS op 11 april 1979. Te zien is een halte in aanbouw. Welke halte kan dat zijn?

TR-sBH-0011.  Op deze ansicht is het spoor van de Stoomtram ‘s-Hertogenbosch – Helmond – Veghel – Oss te zien in Berlicum. Naast de pomp staat een houten bouwsel. Zou dat een telefooncel kunnen zijn?

DIA101421-071-0449-34. Dienstwagen ÖBB 977 344 op een onbekend station (de vorige plaatjes op het diafilmpje zijn gemaakt in Zell am See). Datering 1979 of 1980. Dit is een dia van Luijendijk, altijd goed in zoekplaatjes.

TRALB-BVM-1105. Uit een fotoalbum van ir. A. baron Krayenhoff (ook wel gespeld Kraijenhoff) zijn veel foto’s opgenomen in de beeldbank. Hij werkte in de jaren 1930 bij de Bataviasche Verkeers-Maatschappij (BVM) in Batavia. Van een paar foto’s was de locatie niet te vinden. Op deze foto zijn bovenleidingmasten te zien die ook in de buurt van Kramat stonden. Waar is deze foto gemaakt?

TRALB-BVM-4501. Nog een foto van baron Krayenhoff. We zien een bijzonder gebouw dat een kantoor of wachtruimte van de BVM kan zijn geweest. Wie weet hier meer over? Kijktip: in het filmarchief van de SNR is een door Krayenhoff gemaakte film te zien over de trams in Batavia.

De vorige zoekplaatjes

NEG5103-039. Een foto van Hans Kaper van loc NS 654 in Amsterdam op 11 maart 1957. De vraag naar de locatie kon worden beantwoord door Han van Lokhorst en Frank Pennin: het is op de Cruquiusweg. De muur is van het Gemeentelijk Handelsentrepot, een publiek douane-entrepot waar Han van 1970 tot 1973 heeft gewerkt. Onno de Vries weet te melden dat achter de loc een Duitse wagen type G10 is te zien die na de oorlog is ingelijfd bij de Poolse PKP en nu het wagenkenmerk Kdt draagt. Bijzonder is dat boven “PKP” het Poolse wapen staat, wat alleen in de eerste jaren na de oorlog werd aangebracht en later werd weggelaten.

NEG1103-484. Een foto van Hans Kaper van een motorrijtuig van de RET op weg naar de sloper in Overschie. De vraag waar deze foto is gemaakt kon door veel lezers worden beantwoord: het is de Lage Brug over de Rotterdamse Schie. Tegenwoordig ligt hier een vaste brug. Deze verbindt de Overschiese Dorpsstraat (links) met de Delftweg (rechts). De foto is gemaakt in april 1957 en de tram (een Parkwagen) is op weg naar de snijbranders van sloperij Roest in de Spaanse Polder (bron: www.rovm-digitaal.nl/fotogalerij-slooptrams-152-201). Met dank aan Leo Spee, Ton van Mastrigt, Kees Vermeij, Peter Borgdorff, Frank Pennin, Peter Verschelden, Edwin Timmers, Kees Jongkees, Arjen de Groot, T. Erwich, Dick Schuurman, Jan Bogaarts, Carlo Vos, Rien Sleurink, Elbert Conijn en Louis van Huut. Laatstgenoemde schreef in juni 2020 in NVBS Actueel het artikel Hoe de tram verdween uit Overschie.

TR60301132. Achterop staat getypt ‘De Nieuwe Huizen Assen’ en met potlood geschreven: kan niet, heeft nooit een tram gereden door de Nieuwe Huizen. Meer was van deze foto niet bekend. Een lastige opgave, maar Marius Broos meldt ons de oplossing: de foto is gemaakt in het dorpje Leur. De rails zijn van de paarden­tram tussen Leur en Vaartkant van de Zuid-Nederlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (ZNSM). De situatie bij de ‘Nieuwe Huizen’ in Leur is heden ten dage nog steeds goed te herkennen. Meer over deze tramlijn op www.mariusbroos.nl in de rubriek Tramwegen, Vaartkant – Leur.

NEG730-952. Een foto van Bonthuis van 15 juni 1960 in Hoek van Holland. De vraag: van welke maatschappij is dit slaaprijtuig? Diverse lezers gingen direct aan de slag met de cyrillische letters op het rijtuig: СВПС. Voluit: Спалый Вагон Прямого сообщения, in Latijns schrift spalnyi vagon pryamogo soobshcheniya. Dit laat zich vertalen als “direct slaaprijtuig”. СВПС was een soort Russische Mitropa. Met dank aan D. G. Rossiter, Ad Vijge, Rudi Lagerweij, Maurits van den Toorn, Gerard van Vliet, Ton Stevenhagen, Willem-Jan Gieszen, Paul Engelbert, Fred Van Remoortel, Jan Bogaarts en Michiel Roos.

DIA101421-092-0455-36. Een foto van Luijendijk, gemaakt omstreeks 1980. Magazijnwagen NS 30849491104-0 van Elektrorail. De vraag: waar is dit? Het antwoord: Dordrecht. In de achtergrond is de Sint Antoniuskerk te zien. Met dank aan Ad Vijge, Frank Pennin, J. Bergsma en Carlo Vos.

In de herkansing

SPNSP1730. Op deze foto zien we W. Hupkes, die gefeliciteerd wordt door vermoedelijk zijn opvolger Den Hollander. Erachter zou mr. M.G. de Bruin te zien zijn. Het is een foto van NS-afdeling Propaganda. De vraag is of iemand de foto kent en weet wat de aanleiding was voor die handdruk, en zo mogelijk ook de datum.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.