Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


EMD at 100
Locomotive builder that changed railroading

Trains Special 2022, 83 pagina’s, 2022

EMD staat voor Electro Motive Diesel, ofwel dieselelektrische tractie. Binnen GM (General Motors) betekent de D ook Division.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd de dieselelektrische tractie ontwikkeld tot een standaard voort­bewegings­systeem in de Verenigde Staten.

De Burlington Route liet met veel succes de bekende gestroomlijnde roestvrijstalen Zephyr rijden – oorspronkelijk diesel­mechanisch, maar later ook diesel­elektrisch. Parallel hieraan werd een motorwagen met ronde neuzen en een verhoogde bestuurderscabine ontwikkeld. Dat was de E-unit. En na de E kwamen natuurlijk de F-unit en ook nog de cabineloze versterkingslocs.

De hele ontwikkeling tot en met de SD40/60/70 wordt in dit rijkgeïllustreerde bewaarnummer van het Amerikaanse tijdschrift Trains uitvoerig en duidelijk beschreven. Niet alleen de locs maar ook het productieproces komen aan de orde. En aan het eind komen nog even de laatste ontwikkelingen van gestroomlijnde F125’s en acculocomotieven langs, maar diesel is toch echt wel de hoofdrolspeler in deze brochure.

Plaatsnummer Sm-720.333


The Railways of Jamaica
Through the Blue Mountains to the Caribean seas – a History of the Jamaica Government Railway

168 pagina’s geschreven door Jim Horsford, 2010

Van 1914 tot 1992 werden op het Caribische eiland Jamaica (240 x 80km) stoom- en dieseltreinen geëxploiteerd. In de vorm van getrokken vracht- en reizigerstreinen, maar er reden ook een paar dieseltreinstellen. DMUs – diesel multiple units – werden ze daar genoemd vanwege het nog steeds toch wel op het Verenigd Koninkrijk georiënteerde eiland Jamaica. Dit behoort immers tot het Britse Gemenebest.

Het totale spoorwegnet was zo’n 350 km lang met 50 stations, en er reden evenzoveel locomotieven. Daarnaast was er nog een apart spoorwegnet van naar schatting 80 km voor de afvoer van bauxiet.

In 1959 werden vervoerd: 600.000 ton bauxiet, 94.000 ton bananen, 125.000 ton suikerriet, 71.000 ton stukgoed, 15.000 ton suiker, en 5.000 ton citroenen. Kortom een totale vrachtprestatie van een bescheiden omvang. In hetzelfde jaar werden ook nog 1,1 miljoen passagiers vervoerd.

De illustraties geven een rommelige sfeer weer van een ontwikkelingsland. En daarom is dit boek zo aardig om door te bladeren en om te hooi en te gras hoofdstukjes te lezen in dit spoorgeschiedenisboek.

Oh ja, op de titelbladzijde staat nog de mooiste foto van het boek: Miss Diesel en twee collega’s, maar wel voor op een stoomlocomotief…

Plaatsnummer Sa-770.040


The River Kwai Railway Today

64 pagina’s, geschreven door Peter J. Green, 2017

De bekende dodenspoorweg tussen Thailand en Myanmar – of zoals ze vroeger zeiden van Siam naar Burma – bestaat nog steeds en dat geldt ook voor de brug over de rivier de Kwai. In 1957 verscheen er de legendarische film met Alec Guiness over.

Er rijdt nu nog steeds een passagierstrein, voornamelijk voor toeristen van Bangkok naar de grens met Myanmar.

In dit fotoboek met zo’n 150 plaatjes, wordt dit spoorwegtraject van 193 km gevolgd van beginpunt Thonburi tot aan de grens. De onderschriften zijn van duidelijke en gedetailleerde kwaliteit.

Vroeger werd er gereden met stoomtractie, maar nu zijn het passagierstreinen met dieselelektrische locomotieven van General Electric. Een paar stoomlocs van weleer zijn ook gefotografeerd, zowel rijdend en als monument. En er is ook nog een soort galloping goose te zien op blz. 38!

Tenslotte was er nog tot 2013 een beveiligingssysteem waarbij net zo als vroeger in India een soort onbespannen tennisracket de toegang tot een baanvak belichaamde (zie blz. 48).

Plaatsnummer Sa-942.007


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s